Se video: Sigbjørn (48) voktes døgnet rundt i kinesisk hjemmekarantene

Dagen etter Erna Solberg på en pressekonferanse fortalte landets innbyggere at regjeringen ville innføre de mest drastiske innstrammingene i det norske samfunnet i fredstid, landet Sigbjørn Dugal (48) på flyplassen i Beijing i Kina.

Dugal, som har vokst opp i Tønsberg men har bodd og arbeidet de siste 20 årene i Kina, hadde returnert fra en reise til Europa for å besøke foreldrene på ferie i Spania, og et selskap han har startet opp, som har hovedkontor i Norge. Han ble skremt av det bekymringsløse dagliglivet han så i Spania. På det tidspunktet Dugal ankom, i månedsskiftet februar-mars, hadde landet 84 registrerte smittede, nær en dobling fra dagen før.

Det var ikke bedre i Norge, som var i ferd med å gå inn i helga to uker etter vinterferien var over, med kjent alpeturistutfart. Norge hadde femdoblet antall registrerte smittede på de seks dagene han hadde vært i Spania, fra 19 til 108 smittede totalt. I Kina var antall smittede på god vei til å stabilisere seg på litt over 80 000.

Dugal ville imidlertid til Beijing for å føle seg trygg.

– Dagen jeg kom til Norge tenkte jeg at «jeg må bare komme meg hjem», sier han til Filter Nyheter via Skype fra Kina.

Han dro hjem til Kina så fort han fikk lov, etter å ha ventet til den 14 dager lange «transit-karantenen» som ulike mellomlandings-steder hadde innført for reisende som nylig hadde vært i Kina. Han måtte rett i hjemme-karantene i Beijing, en by med 15 millioner innbyggere, 566 smittetilfeller per 26. mars, og åtte døde. Antall nye smittede har ligget under ti personer dagen de tre foregående dagene.

Bare så det er klart: Hjemme-karantene i Kina er ikke det samme som i Norge. Slik gjør kineserne det:

Flyplassen: Navneopprop og personlig sjekk

Fredag 13. mars landet Sigbjørn Dugal på flyplassen i Beijing. Da hadde han ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.