Russiske grupper krangler om «æren» for Soledar

KRANGLER OM SOLEDAR: Ikke bare har det den siste uka versert ulike versjoner av om det er Ukraina eller Russland som har kontroll over saltgruve-byen Soledar øst i Ukraina – nå krangler også russiske grupper seg imellom om hvem som skal ta «æren». Den ukrainske avisa Kyiv Independent har nå skrevet at ukrainske myndigheter erkjenner at de har mistet overtaket, og ifølge sjefen for den ukrainske drone-enheten Robert «Magyar» Brovdy har Ukraina flyttet fronten utenfor bygrensen

Nå er det dermed uklart om det er Russland ordinære væpnede styrker eller leiesoldathæren Wagner som sørget for at de fikk overtaket. Etter at det russiske forsvarsdepartementet fredag hevdet at russiske fallskjermjegere tilslutt klarte å ta byen, skrev Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin (bedre kjent som «Putins kokk») på Telegram at «de kontinuerlig» forsøker å stjele Wagner-gruppas seire. Han skrev likevel ikke konkret hvem han mente med «de». Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS) sier til Dagbladet at Wagner-gruppa har fått «altfor mye handlingsrom» i krigen, noe som er en kime til konflikt og også skaper problemer langs fronten. Han mener også at viktigheten av å ta Soledar er blåst opp i russiske medier, da byen Bakhmut er av langt større strategisk betydning. 


AFGHANSK KVINNELIG POLITIKER DREPT: Politiet i Kabul opplyser at den tidligere parlamentarikeren Mursal Nabizadeh er skutt og drept i sin egen bolig. Nabizadeh er en av svært få kvinner som ble igjen i Afghanistan etter Taliban kom til makta i august 2021. 


  • Vi ansetter nye journalister! I 2023 blir Filter Nyheter enda sterkere, og nå er vi utkikk etter flere som vil jobbe med kritisk, seriøs journalistikk uavhengig av norske mediekonsern. Hjelp oss gjerne å dele utlysningen!
  • Vil du ha maks utbytte av Filter Nyheter anbefaler vi et abonnement! Da får du blant annet Filter KAFFE, vår nyhetsoversikt som mailes hver morgen klokka 7, sånn at du har noe å lese til dagens første koffeindose. Klikk her for å få 30 dager gratis!

RUSSISK STJERNE DOPING-FRIKJENT AV RUSSLAND: Den russiske kunstløperen Kamila Valijeva, som nå er er 16 år, ble frikjent for skyld av Det russiske antidopingbyrået (RUSDA) i forbindelse med dopingsaken som preget Beijing-OL. Den da 15 år gamle Valijeva var storfavoritt til å vinne OL og bidro til lagseier for laget ROC. (Hun konkurrerte for «Russlands olympiske komité» siden russiske utøvere ikke fikk delta under Russland-navnet etter dopingskandalen etter Sotsji-OL). Men da det ble offentlig kjent at kunstløperen hadde fått en positiv dopingtest bare noen uker tidligere, den 25. desember 2021, tok flere til orde for at hun måtte utestenges fra OL. Valijeva hadde da testet positivt for en bannlyst hjertemedisin som kunne øke utholdenheten. Den russiske kunstløperen fikk etter mye om-og-men lov til å konkurrere videre i Beijing-OL, men havnet på fjerdeplass individuelt etter at hun virket svært nervøs og falt flere ganger i finalen. En annen russisk utøver vant i stedet den individuelle øvelsen. 

Den russiske spesialkomitéen mener nå at kunstløperen ikke bør straffes for annet en diskvalifikasjonen av løpet dagen hun testet positivt i slutten av 2021. Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har tidligere kritisert RUSDAs sendrektighet i saksbehandlingen og ifølge lederen av USAs antidopingbyrå må dette skyldes at Russland måtte ha funnet bevisWADA har nå antydet at de mest sannsynlig kommer til å anke avgjørelsen fra Russland, ifølge CNN, da de mener Valijeva burde vært utestengt fra idretten i fire år. Medaljeseremonien er ennå ikke gjennomført i påvente av RUSDAs beslutning. 

Filter Nyheter har tidligere skrevet om hvordan Russlands president Vladimir Putin bruker sport til propaganda: ​​«Putin har ved flere anledninger vist hvordan han kan bruke sporten – denne nasjonale euforien – som brennstoff for patriotiske følelser. Noe som har ledet direkte til krig», sa sportshistoriker Stanis Elsborg.