«Putinisering» av idretten: – Bruker sporten som et skalkeskjul

Russlands sportslige eventyr tok brått slutt da de invaderte Ukraina. Men vil Gazprom og de russiske oligarkene komme tilbake i varmen?

8. august 2008: Russlands statsminister, Vladimir Putin, møter en rekke vestlige politikere under åpningsseremonien av OL i Beijing. Samme dag invaderer russiske styrker Georgia. 

2014: En rekke statsledere besøker Sotsji under vinterlekene. Putins popularitet i hjemlandet øker enormt. Tre uker senere annekteres Krim i Ukraina.

– Det er en klar sammenheng for Putin mellom sport og krig. Han bruker sporten som skalkeskjul for å utføre andre handlinger i storpolitikken, sier sportshistoriker Stanis Elsborg i Play the Game til Filter Nyheter.

Sportshistoriker Stanis Elsborg i Play the Game. (Foto: Pressefoto/Thomas Søndergaard)

En nasjonal eufori

Den danske organisasjonen arbeider med å opplyse om skyggesidene i idrettsverdenen. Om korrupsjon, kampfiksing, doping, overgrep og ikke minst hvordan sport blir brukt som «myk makt».

– Putin har ved flere anledninger vist hvordan han kan...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.