Russisk oligark overførte milliarder til barna rett før sanksjonene slo inn

Foto: Tomás del Coro (CC BY-SA 2.0) / Farsnews (CC BY 4.0)

OLIGARK-LEKKASJE: Dokumenter The Guardian har fått tak i viser at tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj overførte store deler av formuen til barna sine like før Vestens sanksjoner slo inn. Dokumentene, som trolig stammer fra et datainnbrudd, skal vise at Abramovitsj gjorde store omrokkeringer på formuen bare tre uker før Russland gikk til fullskala invasjon mot Ukraina. Eksperter påpeker overfor avisa at dette kan ha blitt gjort for å beskytte oligarkens milliarder fra å bli fryst. Nå har flere vurdert om også barna hans bør rammes av vestlige sanksjoner. (EU og Storbritannia regner Abramovitsj for å ha tette bånd til Vladimir Putin, men selv nekter han for å ha noen som helst økonomiske bindinger med Kreml). Putin var godt forberedt på at russiske forretninger kom til å bli rammet hardt av vestlige sanksjoner, og han innkalte derfor inn til et krisemøte med næringslivstoppene i Kreml på dagen 24. februar.

I romjula skrev Filter Nyheter at 22 oligarker, flere av dem Putin-kritiske med en fot innenfor russisk olje- og gassnæring, mistet livet i «ulykker» og «selvmord» i løpet av 2022. Tilfeldig? Neppe, mener Putin-kritikere (les artikkelen her).


DISSONANS OM HYDROGENAVTALE: Norge og Tyskland annonserte torsdag starten på det som kan bli et ambisiøst hydrogen-samarbeid. Men det var vanskelig å ikke bite seg merke i en viss dissonans. Både Equinor og regjeringen snakket om prosjektet som en gass-satsing, og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mente norsk gass ville kunne produsere hydrogen for eksport til Tyskland med et ganske stort tidsvindu («i hvert fall de neste årene, og tiår sikkert»). Fra tysk side hadde pipa en annen låt. På NHOs årskonferanse etter pressekonferansen med Støre snakket den tyske visekansleren Robert Habeck varmt om å fange CO2 og takket Norge for den økte gasseksporten, men vektla samtidig at olje og gass skal fases ut. «Dette er ikke fremtiden», sa han. Gnisningene aktualiserer et helt sentralt spørsmål i norsk klimapolitikk, skriver journalist Jostein Henriksen i ukas utgave av vår klimaspalte Elendig Fredag (klikk her for å lese hele).


  • Kjøp et abonnement på Filter Nyheter for å få FULL tilgang til alle våre spalter og nyhetsbrev. Da blir du oppdatert på både klimapolitikk, energikrise, konspirasjonsteorier, politisk ekstremisme og mer. Klikk her for å lese mer!

HENLAGT FOR GODT: Saken mot Atle Antonsen etter den rasistiske ordbruken om Sumaya Jirde Ali, er avsluttet.
– Riksadvokaten har ikke tatt klagen til følge og det innebærer at statsadvokatens henleggelse blir stående som endelig avgjørelse, sier Alis bistandsadvokat Olle Nohlin til VG.


GROUNDHOG DAY: I går kveld var fremdeles situasjonen helt fastlåst i Representantenes hus i USA. Etter elleve (!) avstemninger har Republikanerne fremdeles ikke klart å enes om en speaker – en forutsetning for at kongresskammeret skal tre i funksjon. Det kan være noe bevegelse på bakrommet: Flere av de rundt 20 ytre høyre-opprørerne – dog ikke mange nok foreløpig – skal ifølge Washington Post være på nippet til å takke ja til Kevin McCarthys siste innrømmelser (som i så fall vil innskrenke makten hans betydelig). New York Times har en god gjennomgang av hva «mytteristene» ønsker å oppnå.


SLAKTER FOLLOBANE-BEREGNINGER: Bane Nor har i dag offentliggjort deler av Norconsult-rapporten der konsulentfirmaet advarte om at returstrømanlegget ikke var riktig dimensjonert. I rapporten, som ble publisert i oktober, påpeker Norconsult at flere av rapportene de har gjennomgått framsto som for enkle og de foreslo derfor ni anbefalinger for utbedringer. Konsulentene mente at de tidligere rapportene ikke ga et troverdig grunnlag for de faktiske belastningene på returstrømanlegget. I et intervju med Teknisk Ukeblad kan ikke Bane Nor svare på om de fulgte anbefalingene. Tirsdag beordret samferdselsminister Jon Ivar-Nygård (Ap) en ekstern granskning av Follobane-trøbbelet.