Hydrogen-avtalen: På tysk side har pipa en annen låt

NORGE OG TYSKLAND tok torsdag de første skrittene i et ambisiøst hydrogen-samarbeide. Men da de to landene annonserte avtalen, var det vanskelig å ikke bite seg merke i en viss dissonans. Og den peker rett inn i et av norsk klimapolitikks nøkkelspørsmål. Mer om det i ukas hovedsak, men først:

UKAS RUNDE

  • Equinor har tegnet avtale med tyske RWE om bygge opp produksjon av hydrogen i Norge, og gassen skal etter planen eksporteres til Tyskland gjennom ny rørledning.Det skriver E24. Bellona er imidlertid ikke fornøyde. «Equinor skal bygge fossile gasskraftverk uten CO₂-rensing. En fremtidig lovnad om hydrogen er ikke godt nok, vi vet ikke noe om hvor mye hydrogen som vil bli brukt, eller når det er tilgjengelig. Da er det risiko for å skape en ny lock-in av fossilt i energiproduksjon», sier fagsjef i Bellona, Christian Eriksen
  • EU-kommisjonen la nylig fram et forslag til sertifisering av karbonfjerning. Det skriver Energi og Klima. «Den viktigste politiske effekten av dette forslaget er at medlemslandene nå begynner å forholde seg til saken – hvordan de egentlig stiller seg til CO2-fjerning og hvilken rolle det skal spille i klimapolitikken», sier en forsker ved tankesmien Stiftung Wissenschaft und Politik til avisa.
  • Britiske parlamentsmedlemmer fra begge fløyer ber om en krigsmobilisering innenfor energieffektivisering av hensyn til energisikkerhet. Det

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.