Russisk nyhetskanal tatt av lufta i Latvia

FRATAR RUSSISK KANAL TV-KONSESJON: Den russiske tv-kanalen Dozjd, bedre kjent som TV Rain, stoppet all nyhetsproduksjon i Russland etter at den russiske Statsdumaen innførte innskrenkende medielover etter invasjonen av Ukraina. Noen måneder senere startet redaksjonen opp i ny drakt i Latvia – men i dag ble det kjent at det latviske medietilsynet fratar dem tv-konsesjonen

«I sammenheng med trusselen mot nasjonal sikkerhet og offentlig orden har [medietilsynet] denne morgenen bestemt seg for å annullere kringkastingskonsesjonen til TV Rain», kunngjør Ivars Āboliņš, styreleder i det latviske medietilsynet NEPLP. 

Kanalen fikk nylig bot for å vise et kart av den okkuperte Krym-halvøya som russisk territorium, og en programleder fikk kritikk for å uttrykke bekymring for at russiske soldater, omtalt som «våre soldater», manglet forsyninger og utstyr. Nyhetsanker i Dozjd, Katerina Kotrikadze, opplyser at redaksjonen kommer til å fortsette å lage tv-sendinger til Youtube-kanalen deres. «Vi fortsetter arbeidet og ser på alle anklagene mot oss som urettferdige og absurde», skriver kanalen i en uttalelse. 

Filter Nyheter møtte tv-kanalens redaktør, Tikhon Dzyadko, i Georgia i mai før de etablerte seg i Latvia. 


HEVDER MUSK-SELSKAP ETTERFORSKES FOR DYRETESTING: 20 anonyme ansatte forteller til Reuters at Elon Musk’ selskap Nauralink Corp, et selskap som produserer medisinsk utstyr, er under føderal etterforskning for mulig brudd på dyrevelferdsloven i forbindelse med tester og utvikling. De ansatte har klaget på at dyretestingen har vært forhastet og dermed ført til unødvendig lidelse og død, i tillegg til mislykkede eksperimenter, ifølge dokumenter nyhetsbyrået har fått tilgang på. Siden 2018 hevder de at minst 1500 dyr er avlivet i forbindelse med testing i selskapet, der blant annet sauer, griser, aper, rotter og mus testes. Tek.no påpeker at det er uklart om påstandene Reuters har gått gjennom er identiske med det som etterforskes. 

Neuralink arbeider for å lage såkalte hjerne-datamaskin-koblinger som skal være en lynrask erstatning for tastatur på pc. Målet er at datamaskinene skal kunne lese hjerneaktivitet i stedet for å motta instruksjoner via et tastatur. 


  • Hva med å gi Filter-abonnement i julegave i år? Vi har ordnet det slik at du ved hjelp av få tastetrykk kan fikse årets julegaver uten å legge fra deg mobilen. Klikk her for å lese mer!

VARSEL MOT VILLA SULT: Oslo universitetssykehus (OUS) sendte i fjor inn et varsel knyttet til behandlingen av en pasient med alvorlige spiseforstyrrelser ved Villa Sult – en institusjon på Frogner som skal behandle spiseforstyrrelser. «Vi vurderer at de har fulgt en pasient med en alvorlig psykiatrisk diagnose, uten å gi forsvarlig utredning, behandling og oppfølging», heter det i varselet ifølge TV2. I klagen fra OUS kommer det fram at pasientens sykdomsforløp forverret seg under behandlingen ved Villa Sult, og at pasienten selv fikk ansvar for å melde om egen vektutvikling ved å sende bilder av vekttall på MMS til en behandler ved institusjonen. Statsforvalteren i Oslo og Viken fant at Villa Sult hadde brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven, og institusjonen har beklaget og skal siden ha innført nye rutiner.


 UNDERSØKER ANKLAGER MOT PSYKIATER: Helsetilsynet bekrefter overfor VG at de har opprettet en sak mot en norsk psykiater etter anklager fra forfatter Hilde Rød-Larsen. Rød-Larsen fortalte i et intervju med den danske avisa Information at hun i arbeidet med romanen hennes «Diamantkvelder» skjønte at hun skrev om hennes egen metoo-opplevelse med psykiateren. Psykiaterens advokat, Halvard Helle, understreker overfor avisa at det ikke handler om en pasientrelasjon: «Dette er personlige forhold mellom to samtykkende voksne personer, som ligger langt tilbake i tid. Det er meget viktig å understreke at det ikke har vært en pasient/behandler-relasjon», sier advokaten til VG.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.