I Russland er tv-kanalen hans stemplet som «utenlandsk agent» – nå planlegges Dozjd i europeisk drakt 

– Mange journalister bestemte seg for å dra fra landet. Det virket ikke trygt, spesielt med den nye såkalte «desinformasjonsloven», sier Tikhon Dzyadko. (Foto: Marie Lytomt Norum)

Tbilisi, Georgia: – Jeg skjønte dette var begynnelsen på slutten for Dozjd. Det var helt åpenlyst. 

Den 24. februar ble Tikhon Dzyadko, sjefredaktør i tv-Dozjd, oppringt av Russlands statlige medietilsyn, Rosskomnadzor.

I samtalen ble Dozjd, tv-kanalen internasjonalt kjent som «TV Rain», anklaget for å spre «falsk» informasjon om Russlands invasjon av Ukraina.

– Militær sensur

– De presset oss. Men jeg visste ikke at de kom til å være brutale. At de ville innføre militær sensur. Jeg visste ikke at de kom til å lage en lov der man kan bli fengslet for å formidle såkalt «falsk informasjon» om det russiske militæret, forteller Dzyadko oppgitt.

Med sigarett og rosa skjorte møter den russiske 34-åringen Filter Nyheter på en kafé i Tbilisi i Georgia. Han kommer rett fra innspillingen av et talkshow som sendes på han og konas private Youtube-kanal.

– Da vi alle flyttet hit og forlot Russland, forsto vi at det var en enorm etterspørsel fra publikum om å fortsette med det vi har holdt på med i 12 år, sier eksil-russeren.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.