Rhipto-skandalen: – Faren for løsaktig omgang med penger i UD er ganske stor

Onsdag avdekket Filter Nyheter store hull i Utenriksdepartementets forvaltning av tilskuddene til Rhipto – et analyseforetak som over en seksårsperiode mottok over 30 millioner kroner fra departementet.

Det Lillehammer-baserte foretaket fikk stadig utbetalt mer penger over UDs bistandsbudsjett for å lage analyser og «trusselvurderinger» av terrorister og deres pengestrømmer. Rapportene skulle etter avtalen brukes av FN og utviklingsland.

En gjennomgang av over 300 dokumenter viser at UD har hatt en enorm tillit til en organisasjon som de selv var med på å opprette og som bare eksisterer på grunn av de statlige million-utbetalingene fra UD og etterhvert Klima- og miljødepartementet.

På tross av rotete regnskap og kreative forklaringer fortsatte million-utbetalingene til foretaket, år etter år.

Selv etter at UD fikk beskjed om at Rhipto hadde brutt avtalen med UD ved å kjøpe en hytte for deler av bistandspengene, godkjente UD at «non-profit»-foreningen kunne bruke opp millioner de hadde til overs på bok.

I dag er Rhipto-direktøren siktet av Økokrim for bedrageri av rundt 56 millioner kroner i statlige tilskudd.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.