Prøvde noen å drepe Pussy Riot-talsmannen med gift? Dette vet vi så langt

Det framstår nå som sannsynlig at Pjotr Verzilov, en kjent Kreml-kritiker og aktivist i kunstkollektivet / punkbandet / demonstrantnettverket Pussy Riot, ble utsatt for en form for forgiftning i Moskva 11. september.

Dette er de viktigste bekreftede opplysningene i saken:

Ble akutt syk etter Pussy Riot-rettsmøte i Moskva

Verzilov  ble syk forrige tirsdag, samme dag som han hadde vært tilhører under et rettsmøte i Basmanny-distriktets domstol i Moskva som handlet om et av de andre medlemmene i Pussy Riot-nettverket.

Han hadde også nettopp blitt intervjuet av den internasjonale nyhetskanalen Al-Jazeera på en kafé like ved rettslokalet, der han kritiserte myndighetene og blant annet uttalte at «det er ikke noe rettssystem her».

Kort tid etter rettsmøtet følte han seg uvel. Etter å ha kommet hjem og lagt seg ned for å hvile, ble symptomene raskt verre. Da samboeren Veronika Nikulsjina – også hun et sentralt medlem i Pussy Riot – kom hjem, fortalte Verizolov at han begynte å miste synet. I løpet av de neste to timene klarte han ikke lenger å gå eller å snakke ordentlig, ifølge paret.

– Han ble raskt verre og begynte å få spasmer. Allerede i ambulansen drev han og bablet. Han falt inn i en slags halvt bevisst tilstand der han sluttet å respondere på meg, og kjente meg ikke engang igjen, uttalte Nikulsjina like etterpå.

Aktivistene mistenkte med en gang at noen hadde forgiftet talsmannen.

Legene tror  Verzilov ble forgiftet

Verzilov ble først innlagt på et sykehus i den russiske hovedstaden i alvorlig tilstand. Lørdag kveld, da Verzilov var ved bevissthet, klarte venner og familie, med hjelp fra organisasjonen Cinema For Peace,  å fly Verzilov fra Moskva i syketransport til Berlin og det anerkjente Charité-sykehuset der.

Undersøkelsene så langt ser ut til å underbygge teorien om en forgiftning.

– Det er høyst sannsynlig at han ble forgiftet, sa en av legene ved Charité på en pressekonferanse tirsdag.

Lederen for sykehusets intensivavdeling, Kai-Uwe Eckardt, fortalte at det ikke finnes noen annen forklaring på tilstanden Verzilov ankom med, og at det nå er satt i gang en bred analyse av prøver fra Verzilov for å finne ut hvilket stoff han kan ha i kroppen.

– Vi går ut fra at han har hatt en intoksikasjon i nesten en uke nå. De kliniske funnene peker mot en bestemt gruppe medisiner, men stoffet er ukjent, sa Eckardt ifølge The Guardian.

Ifølge sykehuset blir Verzilov nå bedre for hver dag, og det er i utgangspunktet ikke ventet at han får varige men.

Pussy Riot mener det er et politisk angrep

Verzilovs venner tror han ble utsatt for et forsøk på enten å skremme ham og bevegelsen eller et rent attentat.

«Vi har all grunn til å mistenke at han ble forgiftet av russiske myndigheter. (…) Vi forlanger rettferdighet, og vil gjøre alt vi kan for å finne dem som er ansvarlige for forgiftningen av Pjotr og forsikre oss om at de blir straffet for hva de har gjort. For et mareritt de har påført ham,  vår 10 år gamle datter Gera, hans kjære og venner. Vi må stoppe forgiftningene og likvideringene av folk hvis eneste forbrytelse er ærlighet og entusiasme for sannhet og rettferdighet», sa Pussy Riot-profilen Nadia Tokonnikova  – som også er Verzilovs eks-kone – fra scenen under punkfestivalen Riot Fest i Chicago på fredag, tre dager etter at Verzilov kollapset.

Fikk «lav» straff for banestorming under fotball-VM

Pjotr Verzilov, som også har kanadisk statsborgerskap, har helt siden gruppens «gjennombrudd» i 2012 fungert som uoffisiell talsmann for Pussy Riot-nettverket (der mange av medlemmene er anonyme) samtidig som han selv har deltatt i noen av de oppsiktsvekkende stuntene til de ofte balaklava-kledde aktivistene.

Verzilov har trolig æren blant annet for at en rekke internasjonale musikere hare uttrykt støtte til Pussy Riot.

Han havnet selv på avisforsider og nyhetssendinger i hele verden da han sammen med to av kvinnene i Pussy Riot stormet banen under andre omgang i finalen i fotball-VM i Russland 15. juli i år.

Aktivistene var ikledd russiske politiuniformer og protesterte mot Putin-regimets behandling av opposisjonelle i Russland.

Fire av Pussy Riot-medlemmene ble alle idømt 15 dagers fengsel etter banestormingen.