Derfor stormet de banen – og dette skjer med Pussy Riot-aktivistene nå

Fotball-VM er over, men noen kamper pågår fortsatt: Under andre omgang av finalen mellom Frankrike og Kroatia i søndag, stormet tre personer kledt i russiske politiuniformer banen - en fjerde person skal ha blitt holdt tilbake. I skrivende stund sitter samtlige fire personer, som tilhører den Putin-kritiske aktivistgruppen Pussy Riot, fortsatt i varetekt hos russisk politi i Moskva. Filter Nyheter har vært i kontakt med gruppen, som opplyser at deres uoffisielle talsmann Pjotr Verzilov (30) er blant de varetektsfengslede. En av de andre arresterte er Pussy Riot-medlemmet Olga Kurasjova, som snakket med Reuters på telefon fra politistasjonen søndag. Aktivistgruppen bekrefter overfor Filter Nyheter at de arresterte nå får bistand av advokat, selv om politiet i en periode skal ha hindret advokaten i å snakke med sine klienter. Mandag ettermiddag var det ventet en rettshøring, men uten at gruppen selv hadde fått beskjed om når denne skulle finne sted.

Derfor stormet de fotballbanen

Søndagens aksjon, som skapte et flere minutter langt avbrudd i VM-finalen ved Luzjniki stadion, ble direktesendt til millioner av TV-seere verden over: https://twitter.com/ASLuhn/status/1018528744607289346 Pussy Riot tok tidlig på seg ansvaret for aksjonen, som var en protest mot Putin-regimets behandling av opposisjonelle i Russland. I begrunnelsen kommer gruppen med seks krav til russiske myndigheter, der noen er helt konkrete (som å «tillate politisk konkurranse»), mens andre kan forstås i overført betydning: Innføringen av «den himmelske politimann» referer til verker av den avdøde poeten Dmitri Prigov, som var en toneangivende dissident i det kommunistiske Sovjetunionen (der han blant annet ble dømt

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.