Derfor stormet de banen – og dette skjer med Pussy Riot-aktivistene nå

Fotball-VM er over, men noen kamper pågår fortsatt: Under andre omgang av finalen mellom Frankrike og Kroatia i søndag, stormet tre personer kledt i russiske politiuniformer banen – en fjerde person skal ha blitt holdt tilbake. I skrivende stund sitter samtlige fire personer, som tilhører den Putin-kritiske aktivistgruppen Pussy Riot, fortsatt i varetekt hos russisk politi i Moskva.

Filter Nyheter har vært i kontakt med gruppen, som opplyser at deres uoffisielle talsmann Pjotr Verzilov (30) er blant de varetektsfengslede. En av de andre arresterte er Pussy Riot-medlemmet Olga Kurasjova, som snakket med Reuters på telefon fra politistasjonen søndag.

Aktivistgruppen bekrefter overfor Filter Nyheter at de arresterte nå får bistand av advokat, selv om politiet i en periode skal ha hindret advokaten i å snakke med sine klienter. Mandag ettermiddag var det ventet en rettshøring, men uten at gruppen selv hadde fått beskjed om når denne skulle finne sted.

Derfor stormet de fotballbanen

Søndagens aksjon, som skapte et flere minutter langt avbrudd i VM-finalen ved Luzjniki stadion, ble direktesendt til millioner av TV-seere verden over:

Pussy Riot tok tidlig på seg ansvaret for aksjonen, som var en protest mot Putin-regimets behandling av opposisjonelle i Russland. I begrunnelsen kommer gruppen med seks krav til russiske myndigheter, der noen er helt konkrete (som å «tillate politisk konkurranse»), mens andre kan forstås i overført betydning:

Innføringen av «den himmelske politimann» referer til verker av den avdøde poeten Dmitri Prigov, som var en toneangivende dissident i det kommunistiske Sovjetunionen (der han blant annet ble dømt til psykiatrisk behandling for dette):

Vil støtte sultestreikende filmregissør

Den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov blir spesielt nevnt i Pussy Riots begrunnelse for VM-aksjonen.

Sentsov, som har vært kritisk til Russlands annektering av Krim-halvøya, ble arrestert i mai 2014, mistenkt for å planlegge terrorhandlinger i flere ukrainske byer. Til tross for internasjonal oppmerksomhet, deriblant sterke reaksjoner fra Amnesty International og europeiske filmregissører som Pedro Almodóvar og Ken Loach, ble Sentsov dømt til 20 års fengsel året etter.

Ifølge Sentsovs advokat, som tilhører menneskerettighetsgruppen Agora og tidligere har forsvart Pussy Riot-medlemmene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, ble filmskaperen både banket opp og truet med voldtekt i fengselet – russiske myndigheter mener på sin side at Sentsovs tilståelse kom frivillig.

I mai i år begynte Sentsov en sultestreik i fengsel, der han krever at 65 ukrainere som sitter som politiske fanger i Russland blir løslatt.

Den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov.

Politimann: «Synd det ikke er 1937 lenger»

Ifølge poster fra Pussy Riot i sosiale medier mandag, er det ventet at de fire som nå sitter i varetekt blir tiltalt for mindre forseelser med mulighet for 15 dager i fengsel, mens det russiske nyhetsbyrået Interfax skriver at aksjonistene antakelig vil bli bøtelagt for brudd på tilskuerregler og ulovlig bruk av politiuniformer.

Tonen i politiavhørene rett etter at sikkerhetsvaktene hadde dratt aksjonistene av banen søndag, var hakket mer brutal: Ifølge Financial Times-journalist Max Seddon, skal en politimann ha uttrykt skuffelse over at «det ikke er 1937 lenger», en uttalelse som refererer til «Den store terroren», Josef Stalins omfattende drapskampanje mot politiske motstandere i det sovjetiske samfunnet på slutten av 30-tallet.

Tidligere dømt – gjør fortsatt aksjoner

Dersom det faktisk kommer til en fengselsdom for de arresterte, vil det ikke være første gang at Pussy Riot-medlemmer må sone. Gruppen kom i offentlighetens søkelys etter en aksjon i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva, hvor de protesterte mot den ortodokse kirkens støtte til Vladimir Putin i 2012.

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina ble dømt til to år i fengsel for hooliganisme, men dommen førte til stor oppmerksomhet om ytringsfrihetens kår i Russland under Putin. I kjøvannet fulgte flere offentlige aksjoner, alle utført av gruppens mer eller mindre faste medlemmer, som teller 20-30 aktivister, kunstnere og musikere med engasjement for homofiles rettigheter, feminisme og Putin-motstand.

Søndag postet gruppen en video på Youtube (som først ble fjernet på grunn av anklager om brudd på FIFAs copyright, men siden ble lastet opp på nytt) der tre politiuniformerte medlemmer forklarer bakgrunnen for den hittil siste aksjonen i rekken:

Les også våre andre saker om russisk politikk:

7 russiske Putin-kritikere som neppe døde ved en tilfeldighet

Arrestert, dynket i maling og nektet å stille til valg: Hvem er mannen Putin er så redd for?

Derfor trenger du ikke å hyperventilere over Putins splitter nye atomvåpen