«Proud Boys»: Dette er Trumps voldelige og nyfascistiske gategjeng

«Stand back and stand by». Det var president Donald Trumps beskjed til den voldelige nyfascistgruppa Proud Boys da han under valgdebatten natt til onsdag norsk tid ble oppfordret til å ta avstand fra hvit makt-miljøer. Proud Boys gjorde nesten umiddelbart uttalelsen til et slags motto, mens amerikanske eksperter på ekstremisme og terror uttrykte sterk bekymring: Beskjeden fra presidenten – som gjerne kan oversettes med «hold dere rolige og vær klare» – er «ekstremt farlig» og kan bli brukt som «et kamprop» for nye voldshandlinger», ifølge direktør Kris McGuffie ved Senter for terrorisme, ekstremisme og kontraterror i amerikanske Monterey. I etterkant av debatten har Trump i intervjuer tatt mer tydelig avstand fra Proud Boys, men den pussige dobbeltheten har helt siden «gode folk på begge sider»-kommentaren for tre år siden blitt et kjennetegn på hvordan han kommuniserer om ytre høyre-miljøene i landet. Samtidig har Proud Boys et allerede godt dokumentert voldspotensial. Hvem er de egentlig, rent bortsett fra voksne menn i gul-svarte Fred Perry-trøyer og røde MAGA-capser?

Ekspertene: Kvinnefiendtlig og ekstrem hatgruppe med bånd til hvit nasjonalisme

Medlemmene i Proud Boys har flere ganger siden etableringen i 2016 forsøkt å ta til motmæle eller distansere seg når eksperter, journalister og meningsmotstandere har knyttet dem til høyreekstreme eller -radikale idéer og miljøer. Det er likevel hevet over tvil at de befinner seg helt på høyre ytterkant i det politiske spekteret: Gruppa hevder de er et «brorskap» og kombinerer uttalt «vestlige sjåvinisme» og sterk patr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.