5 ting du må vite: Dette er «Proud boys»-mobben som hyller Trump

De dukket opp i Orlando, Florida da Donald Trump kunngjorde at han tar gjenvalg i 2020: Hvite, voksne menn kledd i svarte Fred Perry-trøyer og røde «Make America Great Again»-capser. «The Proud Boys are here, ladies and gentlemen!» https://twitter.com/PhilipinDC/status/1141067843905249283 Den såkalte Proud Boys-grupperingen hevder selv de en drikkeklubb for menn, men har i løpet av de siste to årene markert seg stadig tydeligere som en voldelig bevegelse av republikanske nyfascister med egen «paramilitær gren» og tydelige forbindelser til mer åpent rasistiske ytre høyre-miljøer i USA. Hvem er de, hva vil de og hvorfor vokser de? Her er fem ting du må vite:

1) Veldig ironisk! Eller kanskje ikke?

Grupperingen ble formelt etablert av kanadiske hipsteren Gavin McInnes, som i 1994 var av én av tre gründere bak det popkulturelle magasinet Vice (som best kan sammenliknes ned Natt & Dag her hjemme). Med en kombinasjon av ironi, gatesmarthet og provoserende innhold ble bladet en stor suksess. McInnes markerte seg som Brooklyn-redaksjonens uforutsigbare bad boy, men forlot det voksende Vice-konsernet etter «kreative uenigheter» med de andre gründerne i 2008. Siden kvesset han profilen som rabulistisk provokatør og «uredd» kritiker av «politisk korrekthet», samtidig som det ble stadig vanskeligere å forstå om budskapet hans var ironisk eller oppriktig ment. Vel, det var alltid vanskelig: Allerede i 2002 svarte han følgende på spørsmål om hva han tenkte om folk i nabolaget sitt, Williamsburg i New York: «De er i det minste ikke niggere eller puertorikanere. De er i det minste hvite». [caption id="attachment_7437" align="alignnone" width="658"] Gavin McInnes.[/caption]

2) «Vestlige sjåvinister» på b...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.