Privat propaganda-apparat avslørt: Skal ha manipulert 33 presidentvalg

PROPAGANDAMASKIN AVSLØRT: En konsortium av gravejournalister fra aviser som Le Monde, Der Spiegel, The Guardian og El País har avslørt en Israel-basert gruppe som tilbyr manipulasjon av opinionen ved hjelp av hacking sabotasje og automatiserte desinformasjonskampanjer i sosiale medier. «Team Jorge» hevder overfor potensielle kunder – etterretningstjenester, politikere, kommersielle bedrifter og andre – at de i det skjulte har manipulert 33 presidentvalg verden over. Blant deres viktigste verktøy er en sofistikert programvarepakke som styrer tusenvis av falske nettbrukere med profiler på Twitter, Linkedin, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram, Youtube – i enkelte tilfeller også Amazon- og Airbnb-kontoer med tilknyttede kredittkort og kryptovalutakontoer. 

Gruppa ledes av en tidligere spesialsoldat ved navn Tal Hanan, som skal ha jobbet med valgmanipulasjon under radaren på presse og myndigheter i mer enn 20 år. Hanan har ikke respondert på avisenes avsløringer ut over å nekte å ha gjort noe galt. Men i timelange intervjuer, tatt opp med skjult utstyr, skryter han overfor undercoverjournalister av gruppas evne til å plante falske nyheter i legitime nyhetsformidlere og bidra til at de spres til flest mulig. «Team Jorge» driver også etterretningsvirksomhet mot kundenes politiske motstandere og utpsykingstaktikk som å sende deres familier sexleketøy i posten.

Metodene kaster lys over hvilke utfordringer de store teknologiplattformene sliter med, og utløser alarmen for demokratier verden over, skriver The Guardian.


BILLIG STRØM GIR MER BRUK: Gjør lav strømpris at folk bruker mer enn de strengt tatt må – slik blant annet statsministeren hevder, i møte med stadig kraftigere rop om makspris på energien som kommer ut av stikk-kontaktene? Data fra husstander i kraftkommuner som har takket ja til gunstige, særegne fastprisavtaler tyder på det. I Lærdal, der husstandene i fjor ble tilbudt fastpris på 50 øre per kilowattime, har forbrukere som signerte hele 95 prosent høyere forbruk enn de som ikke gjorde det, skriver Sogn avisNå tar kommunestyrerepresentanter til orde for å revurdere avtalen. Andre peker på at sammenlikningen ikke er fullt så enkelt: Blant de som takket nei til avtalen, er mange fritidsboligeiere som naturlig bruker mindre strøm enn fastboende.

I en fersk landsomfattende undersøkelse fra Opinion svarer dessuten 52 prosent av nordmenn at de kan spare mer strøm enn de gjør i dag, skriver NRK.LUFTHANSA-KRØLLET: Her i Norge sliter vi kanskje med å få Follobanen til å gå, men i Tyskland har anleggsarbeid ved jernbanen satt hundrevis av fly på bakken: Det var graving ved en toglinje i Frankfurt-området som i dag ga skader på fiberlinjer og, som følge, nedetiden til Lufthansas digitale innsjekk- og boardingsystem. Det melder selskapet selv etter at tusener av passasjerer i dag har vært hindret i sine reiser. Flyvningene er ventet å gå som normalt igjen fra og med i ettermiddag.


PÅSTÅR TO GJENNOMBRUDD: Det russiske forsvarsdepartementet melder på sin Telegram-kanal i dag at de militære styrkene har brutt gjennom den befestede fronten øst i Ukraina på to steder, og at ukrainske soldater har trukket seg tilbake rundt 3 kilometer i møtet med den russiske offensiven. Opplysningene mangler ytterligere detaljer og er ikke uavhengig verifisert. Den ukrainske generalstaben nevner ingen slike tilbakeslag i sin oppdatering i dag tidlig, og sier ukrainske enheter har slått tilbake mot angrep ved flere enn 20 landsbyer og bosettinger, inkludert Bakhmut og Vuhledar, som har vært åsted for noen av de hardeste russiske angrepene. Kyiv omtaler imidlertid situasjonen som svært vanskelig, og gjentar sine anmodninger til allierte om å levere nye våpen raskere.


JOURNALIST LÅNTE PENGER PÅ STORTINGET: Nettavisens politiske journalist Espen Teigen, mest kjent som Sylvi Listhaugs tidligere kommunikasjonsarbeider, lånte penger av stortingsrepresentanter mens han jobbet i avisa. Det skal tidvis dreie seg om betydelige summer, ifølge Dagbladet.

Mandag ble det kjent at Teigen ved flere anledninger har lånt penger av folk han hadde et kildeforhold til som journalist, deriblant lederen av foreningen Rettferd for tapere og den såkalte «sløseriombudsmannen» Are Søberg. Teigen har forklart at lånene skyldtes alvorlige økonomiske problemer, men avvist at han har knyttet økonomiske håndsrekninger til sitt arbeid som journalist. Han sluttet i Nettavisen 31. januar i år. Kort tid etter ble det kjent at han har mottatt et skattekrav for en pendlerbolig han disponerte i sin tid som politisk rådgiver mellom 2016 og 2018.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.