Politisk krise i Bergen – byrådet felles


BYRÅDET FELT BERGEN: Torsdag kveld ble det klart at det er flertall i Bergen for mistillit mot det sittende byrådet. De er er politisk ansvarlige for at barnevernet i kommunen, ifølge Statsforvalteren, unnlot å gjøre forsvarlige vurderinger av en bekymringsmelding i en sak som endte med at en sju år gammel gutt ble funnet hardt skadet og fastbundet til en seng i en leilighet i byen. 

Folkets parti (tidligere FNB) og deres eks-medlemmer var de første til å melde mistillit til byrådsleder Roger Valhammer (Ap), og i går meldte både Høyre, Frp, Krf, Sp og Rødt at de stemmer for (og SV stemmer for mistillit til sosialbyråd Katrine Nødtvedt fra MDG).

Mistillitsforslaget fremmes formelt 26. oktober og stemmes over i neste byrådsmøte deretter, men det er trolig at Valhammer velger å gå av før den tid. Siste nytt er at han har innkalt til pressekonferanse klokken 19. Hva som skjer videre er høyst usikkert. Rødt gjør det klart at de ikke vil støtte noe Høyre-byråd, og mener heller at Ap kan fortsette med en annen byrådsleder enn Valhammer.


RUSREFORM I USA: Joe Biden benåder alle som er dømt for marihuanabesittelse etter føderale lover, og oppfordrer delstatene til å gjøre det samme. Det vil fjerne hindringer for å få jobb, studieplass eller boligstøtte for mange tusen mennesker, skriver New York Times. Samtidig skal det revurderes om rusmiddelet, som er legalisert eller dekriminalisert i varierende grad i en rekke delstater, fortsatt skal tilhøre samme juridiske kategori som harde stoffer. 

Selv om en føderal dekriminalisering eventuelt må avgjøres av Kongressen, omtales grepene som en fundamental endring i den amerikanske statens rusmiddelpolitikk. Presidenten sier i en video på Twitter at fengselsdommer for å besitte et stoff som allerede er lovlig mange steder i landet har ødelagt livene til mange, og at håndhevelsen av lovene har hatt klare rasistiske skjevheter.


KLIMASTATEN 2023: Natur og klima kan ikke akkurat kalles budsjettvinnere etter at Ap/Sp-regjeringa la fram sitt første statsbudsjett i går. Ett og annet lyspunkt fantes likevel: For første gang ledsages statsbudsjettet av en klimastatus og -plan som skal være en slags statusoppdatering på klimapolitikken, og i tillegg gi en en oversikt over klimaeffekter av de ulike virkemidlene. CO2-avgiften økes og det blir mer penger til utvikling av grønn teknologi. På den annen side økes skattene på vind- og vannkraft, og det kuttes drastisk i penger til skogvern. Ukas klimaspalte gir deg oversikten – les den her.



«EN ATOMBOMBE ER EN ATOMBOMBE»: I natt sa USAs president Joe Biden at vi «for første gang siden Cuba-krisen» står overfor bruken av atomvåpen hvis ting fortsetter ned den veien det går nå. Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), forteller til Filter Nyheter at Russland kan ta i bruk såkalte taktiske atomvåpen på tre ulike måter; enten demonstrativt, spesifikt rettet mot militære mål eller, i verste fall, ved å utslette en hel by i Ukraina. Filter Nyheter har gått gjennom hva disse alternativene potensielt kan innebære, og hva som er forskjellen på strategiske og taktiske atombomber. «Hiroshima-bomben var på 15 kilotonn, og det er en sprengkraft man snakker om med taktiske atomvåpen i dag», forteller Steinar Høibråten, forsker og ekspert på taktiske atomvåpen ved FFI. Les hele artikkelen her.


FREDSPRISER TIL ØST-EUROPA: Nobels fredspris deles i år mellom tre mottakere som alle jobber for demokrati og fred i nabolandene Russland, Ukraina og Belarus, der det som kjent hersker alt annet enn demokrati og fred. Aktivisten Ales Bjaljatski, som nå sitter fengslet uten dom, er grunnlegger av organisasjonen Vjasna og har jobbet for demokrati og menneskerettigheter i Belarus siden 1996. Memoriam har vært den største menneskerettighetsorganisasjonen i Russland etter Sovjetunionens fall, og blant annet dokumentert ofre for Stalins menneskerettighetsbrudd og overgrep og krigsforbrytelser begått av russiske styrker under krigen i Tsjetsjenia. Organisasjonen er dømt til tvangsoppløsning i en russiske domstol. Den siste mottakeren er tenketanken Senteret for sivile rettigheter (CCL), som jobber for å styrke det ukrainske sivilsamfunnet.


Foto: Andrew M.S. Buller/Bergen kommune