«En atombombe er en atombombe»: Tre mulige måter taktiske atomvåpen kan brukes på i Ukraina

Vladimir Putin/Iskander-K. Foto: Flickr/Mil.ru/Kreml. Montasje: Tarjej Fossum.

I en tv-sendt tale den 21. september varslet Vladimir Putin at han er villig til å ta i bruk «alle våpensystemer som er tilgjengelige» for å forsvare Russlands territorielle integritet og «for å forsvare Russland og vårt folk».

«Det er ingen bløff», understreket Putin.

Dette er langt fra første gang Putin har truet med å ta i bruk atomvåpen etter invasjonen av Ukraina 24. februar.

Men de siste ukene har Russland gått på militære nederlag og territorielle tap. Putin har kalt inn en ny mobilisering av soldater til krigen. Ifølge enkelte militæranalytikere kan det likevel ta måneder, kanskje også opp til et år, før mobiliseringen gir Putins ønskede effekt med konvensjonell krigføring.

– Det grunnleggende spørsmålet er om taktiske atomvåpen er mer «brukbare» og derfor potensielt kan utløse en fullskala atomkrig, skriver Nina Srinivasan Rathbun i en analyse av hva taktiske våpen kan bety for krigen i Ukraina.

Rathbun er professor i internasjonale relasjoner og internasjonal sikkerhetsforsker ved Universitetet i Sør-California (USC).

Tre mulig scenarioer

Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), forklarer at Russland kan ta i bruk taktiske atomvåpen på tre ulike måter:

...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.