Her er de viktigste miljø-nyhetene i statsbudsjettet

DET VAR ET stramt statsbudsjett Regjeringen la fram torsdag. Vedum og Støre kutter i oljepengene samtidig som de drar inn 44 milliarder mer i skatt. Det var med andre ord flere tapere enn vinnere. Natur og klima var neppe blant vinnerne, men ett og annet lyspunkt fantes. Her er de viktigste punktene for miljøet i årets statsbudsjett, og noen reaksjoner fra miljøbevegelsen og klimaforskere.

  • Klimastatus og -plan

For første gang ledsages statsbudsjettet av en klimastatus og -plan som skal være en slags statusoppdatering på klimapolitikken, og i tillegg gi en en oversikt over beregnede klimaeffekter av de ulike virkemidlene i budsjettet. I en kronikk på E24 skryter klima- og miljøminister Espen Barth Eide av at planen denne gang viser at budsjettet presenter tiltak so i su, gjør at utslippene holder seg innen for utslippsbudsjettet fra EU. «Vi må lære å telle utslipp samtidig som vi teller penger», skriver Eide. 

Flere påpeker imidlertid at verken klimaplanen eller statsbudsjettet viser nøyaktig hvordan den skal kutte i henhold til budsjettet. «Norge sprenger utslippsbudsjettet for 2023», skriver Energi og Klima

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.