Politibiler i brann, vold og opptøyer: Derfor protesterer de i Storbritannia akkurat nå

Søndag kveld samlet nær 3000 mennesker seg i den britiske havnebyen Bristol for å protestere mot et nytt lovforslag som gir politiet utvidede fullmakter til å gripe inn mot og regulere demonstrasjoner.

Selv om hoveddelen av demonstrasjonen foregikk fredelig, kom det mot kvelden til voldsomme opptøyer, sammenstøt med politiet og omfattende hærverk. Minst to politibiler ble satt i brann, flere politibetjenter måtte få behandling for ulike bruddskader og en politistasjon fikk vinduene knust av aggressive bråkmakere. https://twitter.com/bbcrb/status/1373751379899072524 Hendelsene ble fordømt av politikere fra begge de store partiene i Storbritannia, men gav også vann på mølla hos dem som ivrer for at det omstridte forslaget bør blir gjeldende lov. Hva innebærer egentlig forslaget – og hvorfor setter det sinnene i kok?

Rettet mot ikke-voldelige, men lammende aksjoner

Allerede i dag har britisk politi flere muligheter til å regulere demonstrasjoner og protester dersom de forventes å utgjøre en fare for offentlig ro og orden eller kan føre til skade på offentlig eiendom. Men det omstridte lovforslaget vil utvide handlingsrommet og gi politiet flere verktøy. Målet er først og fremst å hanskes med de fredelige, men effektive protestene som lammer ulike samfunnsfunksjoner, for eksempel trafikken. Den konkrete bakgrunnen for de foreslåtte endringene er omfattende sivil ulydighets-aksjoner fra miljøverngruppa Extinction Rebellion de siste årene. Gruppa har flere ganger evnet å hindre trafikken i britiske byer ved å blokkere viktige veier og broer. ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.