Organisasjonen er forbudt i Finland, men her marsjerer de i hovedstaden på nasjonaldagen

Da lederen for Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) strekker armen i været med flat hånd fra talerstolen utenfor det nasjonale operahuset i Helsingfors, får han samme nazihilsen til svar fra medlemmer som har fyrt opp røde bluss blant omlag 250 meningsfeller i desembermørket. Det finske politiet ser ut til å ha trukket seg et stykke unna utendørsamfiet. «Mot frihet!», roper Simon Lindberg på engelsk, og tilføyer flere «Eläköön Voitto» – en finsk versjon av «sieg heil». «Mot frihet» er navnet DNM har byttet til i Finland for å omgå myndighetenes gjeldende forbud mot den voldsfremmende nazistiske organisasjonen, men nå har politiet begynt å slå ned også på denne varianten – i hvert fall på papiret. [caption id="attachment_10687" align="alignnone" width="1100"] DNM-leder Simon Lindberg gjør nazihilsen som avslutning på sin tale til demonstrantene.[/caption] «Kohti Vapautta» («Mot frihet) søkte om å demonstrere nettopp denne nasjonaldagen, og fikk nei. Men alle vet at de kommer likevel, denne gang med helgrønne faner, finske flagg og nazistiske effekter – i en marsj som får gå uhindret gjennom gatene i Helsingfors, takket være et massivt oppbud av opprørspoliti, beredskapstropper, droner og politihester.

Ikke bare det, nazistene har varslet på forhånd at de vil slutte seg til et nesten ti ganger så stort «patriotisk» fakkeltog i anledning uavhengighetsdagen litt senere på kvelden.

Offisielt er det den rasistiske borgerverngruppen Soldiers of Odin (SOD) som er arrangør av den første demonstrasjonen og har skaffet tillatelsen som de uttalte nynazistene ikke kunne få. SOD samarbeider i Finland direkte med DNM, og på oppstillingsplassen blir det raskt tydelig at det også...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.