Opptøyene i Nord-Irland: Brexit tvinger folket inn i ny identitetskrise

– Boris Johnson løy for dem. De strever fremdeles med å innse det, det er nesten som en sorg, sier Feargal Cochrane til Filter Nyheter. Cochrane er professor emeritus i internasjonal konfliktanalyse og seniorforsker ved Forskningssenter for konfliktanalyse ved Universitetet i Kent. Han beskriver hvordan storpolitisk spill skaper frustrasjon på bakken i Nord-Irland. De siste ukene har det kommet bilder av brennende busser og ungdom som kaster stein over de såkalte fredsmurene som skiller katolske og protestantiske bydeler i byer som Belfast og Londonderry fra hverandre.

Så sent som på mandag avdekket politiet en mer alvorlig hendelse, da en bombe ble funnet i bilen til en politikvinne i byen Dungiven. Etterforskerne mener New IRA sto bak det mulige terrorangrepet.

Eksplosjoner og gateslag er ikke noe innbyggerne i Nord-Irland vil se igjen. Da Storbritannia og Irland signerte Langfredagsavtalen i 1998, pustet et hardt prøvet folk lettet ut. Nær 30 år med voldshandlinger, bombinger og bortføringer var over, og med det endte perioden som på folkemunne blir kalt «The Troubles». Et av hovedpunktene i fredsavtalen var at Nord-Irland forble en del av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Samtidig skulle de selv få bestemme sin egen fremtid. Dersom et flertall av befolkningen på et senere tidspunkt ønsket det, skulle Nord-Irland gjenforenes med Irland. Fredsavtalen slo også fast at Nord-Irland hadde rett til å holde folkeavstemning om eget EU-medlemskap dersom Storbritannia ønsket å melde seg ut. Få, om noen, ofret passasjene om EU en tanke da avtalen ble signert. Brexit-avstemningen i 2016 skulle endre kraftig på det.

Slår sprekker i fredsprosessen

– Det viktigste med fredsavtalen, etter min mening, var tvetydigh...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.