Kan bli valgvinner i Danmark: Omfavner høyreekstreme teorier, vil inndra statsborgerskap og utslette islam

Det islamfiendtlige minipartiet Stram Kurs, som ledes av den rasismedømte provokatøren Rasmus Paludan, ligger an til å kapre flere seter i det danske Folketinget i valget 5. juni.

Minst tre separate målinger denne uka har alle plassert partiet over sperregrensen på to prosent.

I slutten av april ble det klart partiet hadde klart å samle over 20 109 underskrifter, og dermed var kvalifisert til å stille til valg. Det danske økonomi- og innenriksdepartementet godkjente partiet på mandag.

Før opptøyene på Nørrebro i midten av april, der partileder Paludans koran-kasting endte med vold mot politiet fra motdemonstranter og at biler ble satt i brann, hadde partiet hans knapt klart å samle én fjerdedel av de nødvendige underskriftene.

Det endret seg betraktelig med medieoppmerksomheten som fulgte med opptøyene. Tirsdag kveld, bare timer etter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hadde kunngjort datoen for folketingsvalget, kunne Paludan stille som deltaker i den første tv-sendte partilederdebatten på dansk fjernsyn.

Snakket om «den store utskiftningen» i første partilederdebatt

Der benyttet han anledningen til å snakke om sin egen utlendingspolitikk, som kort kan oppsummeres med at islam skal forbys og muslimer kastes ut av landet.

Paludan mente at de andre partilederne har «fullstendig utilstrekkelige» løsninger på det han anser som Danmarks største problem – innvandring fra muslimske land – og begrunnet dette med å referere til en konspirasjonsteori som de siste årene er blitt svært populær blant høyreradikale aktivister over hele verden.

Paludan i partilederdebatten tirsdag.

– Den store utskiftningen går ut på at muslimer i Danmark, som ikke hører hjemme her, gifter seg veldig tidlig og får svært mange barn. Danske gifter seg sent og får svært få barn. Og det betyr at når Lars Løkke Rasmussen snakker om 2040 som et tidspunkt da vi kan revurdere pensjonsalderen vår, så har han ikke forstått hva som skjer rundt ham. For på det tidspunkt – hvis den nåværende utvikling fortsetter – så nærmer danskene seg en situasjon hvor de er minoritet i deres eget land, sa Paludan, før han henvendte seg til programlederen:

– Da blir det ikke morsomt å være deg eller meg.

Idéen om «den store utskiftningen» eller «the great replacement» er hentet fra den franske forfatteren Renaud Camus’ bok med samme navn. Teorien går ut på at en liten, velstående elite bevisst og målrettet jobber for å bytte ut landets hvite befolkning med ikke-hvite innvandrere.

Nettopp fødselsrater er et sentralt premiss for teorien, som har funnet gjenklang blant både voldsfremmende ekstremister og i høyreradikale miljøer, også i Norge.

Paludans spesifikke begrepsbruk i partilederdebatten har også blitt lagt merke til internasjonalt – han fikk for eksempel ros fra Benjamin Jones, som leder den høyreradikale identitærbevegelsen i Storbritannia:

Generasjon Identitet-lederen likte hvordan Paludan nevnte «den store utskiftningen».

Gjør det godt på flere målinger

I en YouGov-måling for den danske avisen B.T., fikk Stram Kurs mandag denne uka en oppslutning på 3,9 prosent. Det ville gitt dem syv mandater i Folketinget. Ifølge YouGov scorer partiet høyt blant menn og personer som karakteriserer seg selv som lite interessert i politikk.

Samme dag fikk partiet en oppslutning på 2,4 prosent i en Voxmeter-måling for nyhetsbyrået Ritzau. Dette ville gitt partiet fire plasser i nasjonalforsamlingen (på den siste målingen publisert fredag, går imidlertid partiet tilbake og oppnår bare 1,6 prosent oppslutning).

En Kantar Gallup-måling for avisen Berlingske på onsdag – den første etter at datoen for folketingsvalget var kunngjort – ga Stram Kurs 3,3 prosent. Feilmarginen i disse målingene gjør at den reelle oppslutningen kan være noen prosentpoeng lavere eller høyere.

Det innvandringskritiske og «nasjonalkonservative» partiet Nye Borgerlige – som sammen med Dansk Folkeparti er ansett som Stram Kurs’ hovedkonkurrent i valget – får mer varierende resultater på målingene: YouGov gir dem 6,3 prosent, mens de bare har 0,9 og havner under sperregrensen i Voxmeter-målingen.

Onsdag ble det kjent at partiets kandidat i København, den mangeårige medieprofilen Jeppe Juhl, er siktet av dansk politi for å ha delt drapsvideoen fra Marokko – han nekter selv for å ha gjort dette.

«Tissekunstner», ekskludert partimedlem og IQ-professor

Etter de gode målingene for Stram Kurs, har flere stilt spørsmål om partiet faktisk har mange nok kandidater til Folketinget, men per i dag står det ti navn på partiets offisielle hjemmeside.

Den ene av dem er performancekunstneren Uwe Max Jensen, av danske medier ofte omtalt som «tissekunstneren» fordi han i en årrekke har gjort seg bemerket med å tisse eller bæsje på ulike gjenstander eller steder. Han er flere ganger bøtelagt for hærverk og tidligere straffedømt for vold – og partileder Paludan, som er utdannet jurist, har tidligere forsvart ham i retten.

Uwe Max Jensen og Rasmus Paludan.
 • Oppdatering: Jensen var nylig i Oslo, der han møtte Steve Bannon under sistnevntes foredrag i Oslo Militære Samfund.

Søndag kveld ble også Chang Lembirk presentert som ny kandidat. Lembirk ble ekskludert fra Nye Borgerlige med øyeblikkelig virkning i 2017, etter at han uttrykte støtte til fire gutter som var siktet for å kaste en brannbombe på en klassekamerat med afghansk opprinnelse: «Deres handlinger er i juridisk forstand ulovlige, men moralsk er det et annet spørsmål», resonnerte han på Facebook.

Søren Grinderslev Hansen, som har bakgrunn fra filmbransjen og har jobbet som instruktørassistent i to sesonger av den politiske tv-serien Borgen, er også kandidat for partiet (selv om han ikke er oppført på hjemmesidene) – ifølge Paludan fordi han «vet masse om det venstreorienterte bias som preger dansk mediebransje».

Tirsdag denne uka ble det tidligere Dansk Folkeparti-medlemmet Kim Holmgaard Madsen presentert som kandidat – og Holmgaard Madsen fortalte selv at det var den strenge innvandringspolitikken som lokket ham. Dagen etterpå meldte han seg imidlertid ut av partiet etter å ha sett Paludan i partilederdebatten på tv, en opptreden han karakteriserte som «useriøs».

Onsdag ble det kjent at den pensjonerte professoren Helmuth Nyborg, som i 2013 publiserte en omstridt artikkel der han argumenterte for at intelligentskvotienten i Danmark ville falle i takt med økt innvandring, nå er kandidat for partiet. Nyborg har tidligere publisert forskning som konkluderer med at menn er mer intelligente enn kvinner.

Ny kandidat: Mener Harry Potter «åpner for det demoniske»

Fengselsbetjenten Carsten Normann Munk, som tidligere har vært medlem i Nye Borgerlige, ble presentert som kandidat samme dag. Han fikk umiddelbart problemer med å forklare deler av partiprogrammet, der det heter at Stram Kurs «anerkjenner at dansker på reise i verden kan ønske å inngå ekteskap med en utlending», men at det kun er «personer med en bakgrunn i den vesteuropeiske kultur som egner seg til å bo permanent i Danmark».

Munk er nemlig gift med en filippinsk kvinne – og de to bor sammen i Danmark. Da avisen B.T. spurte Rasmus Paludan om kandidatens ektefelle burde kastes ut, svarte han imidlertid avkreftende: «Det tror jeg bestemt ikke. Filippinere og vietnamesere vil nesten alltid være egnet til å bli værende i Danmark. De elsker vårt land, bidrar til samfunnet og oppfører seg ordentlig», sa partilederen.

Fredag morgen lanserte Paludan enda en kandidat, nemlig den omstridte teologen Iben Thranholm, som tidligere har vært informasjonssjef i Det katolske bispedømme i Danmark. Thranholm har gjort seg bemerket med ros av Vladimir Putin og sterk kritikk av fri abort (som hun har indikert at satanister står bak) og «homolobbyen», samtidig som hun ofte hevder at vestlige land begår «kulturelt selvmord».

Iben Thranholm (t.h.) blir intervjuet av Hanne Nabintu Herland.

Blant annet har hun uttalt at Harry Potter-universet «uttrykker en destruktiv form for spiritualitet, som åpner for det demoniske» og derfor er et «forførelsesprosjekt som går ut på å langsomt endre vår kultur».

Thranholm har flere ganger gjestet norske Hanne Nabintu Herlands sendinger på nett-tv – og senest i forrige uke skrev hun at Rasmus Paludan lider av «indre tomhet»:

«Stram Kurs er et parti som bygger på ekstrem tomhet. Det er ingen ånd, kun protest. Paludan og hans tilhengere viser nok fram hva som er galt i den vestlige kulturen, men ironien er at de selv er en del av det».

Iben Thranholm kritiserte Stram Kurs senest i forrige uke.

I skrivende stund har hun foreløpig ikke uttalt seg om kandidaturet for partiet.

Kalte motdebattanten «nazisvin» – nå reagerer til og med Kjærsgaard

I dansk offentlighet har Paludan blitt kjent som en ivrig provokatør, som blant annet har surret bacon rundt koranen, satt fyr på den og bevisst lagt sine hyppige markeringer til innvandrertette bydeler.

I midten av april ble han straffedømt for rasisme, en dom han har anket. Tidligere er han flere ganger bøtelagt for å ha gått til verbalt angrep på politiet med karakteristikker som «fascistisk stormsoldat» og «kriminell snørrvalp».

Avisen Berlingske avslørte torsdag denne uka at politiet for seks år siden forbød Paludan å oppsøke en mannlig medstudent som følte seg trakassert og forfulgt med «gjentakende uønskede henvendelser» da de to studerte jus sammen ved universitetet i København. Paludan har ikke ønsket å kommentere opplysningene.

Siden begynnelsen av 2018 har danske myndigheter brukt millioner av kroner på å beskytte Paludan og sikre hans rett til å ytre seg. I forbindelse med valgkampen har politiet iverksatt en «historisk stor innsats» med 500 politifolk, som i hovedsak skal passe på Paludan.

Flere av partilederens markeringer er filmet og publisert i sosiale medier. En video fra New Jersey, der Paludan står med ryggen til Manhattan og forteller at terrorister kjørte fly inn i tvillingtårnene fordi de er muslimer, fikk torsdag stor oppmerksomhet i dansk presse:

«Fienden er muslimer […] Det beste vil selvfølgelig være om det ikke er en muslim igjen på jorden – jeg håper det vil skje en dag, da vil vi ha nådd vårt endelige mål», sier Paludan i videoen, som ble lastet opp i desember i fjor.

Partilederen snakket om sitt «endelige mål» i en video fra New Jersey.

Da han deltok i tv-programmet Aftenshowet onsdag kveld, fikk han hard kritikk fra Mimi Jakobsen, som er tidligere leder av Centrum-Demokratene og generalsekretær i Redd Barna. Hun beskyldte Paludan for å benytte seg av en «ødeleggende» retorikk som «minner virkelig mye om noe som skjedde i 30-årene» og «ligger tett på den nazistiske tankegang», hvorpå Stram Kurs-lederen svarte slik:

– Mimi Jakobsen minner meg aller mest om Adolf Hitler av alle i hele verden. Så det er gjensidig. Det er fordi hun hater en befolkningsgruppe virkelig mye. Det er dansker.

– Det har hun vel aldri sagt, brøt programlederen inn.

– Nei, men det kan man se på henne at hun ønsker. Det kan jeg i hvert fall si, at de som ønsker å ødelegge dansker og Danmark, som er muslimer, dem sitter hun og forsvarer. Så jeg synes at hun er en nazist, fortsatte Paludan, som også karakteriserte Jakobsen som «nazisvin» like etterpå.

«Nazisvin», sa Paludan om motdebattanten i sin andre tv-opptreden denne uka.

Det har fått selv Dansk Folkeparti-profilen Pia Kjærsgaard til å reagere. I et intervju med Jyllands-Posten torsdag, sier Kjærsgaard at hun er bekymret over Paludans provokasjoner, som hun karakteriserer som «vulgære, primitive og grenseoverskridende». Hun mener provokatøren blir «ført fram som en rockestjerne», noe han ikke fortjener.

I forrige uke var redaktør Martin Krasnik i Weekendavisen inne på lignende tanker, når han i sin lederartikkel kritiserte dem som kaller Paludan «klovn, oppvigler, gjøgler, provokatør, narr eller noe annet munternt», samtidig som han slo fast følgende: «Med sitt menneskesyn er Rasmus Paludan nazist».

Politikken ikke så ulik de andre ytre høyre-partiene

Men er egentlig Stram Kurs så vesensforskjellig fra de andre partiene på ytterste høyre-fløy i Danmark, nemlig Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige? Avisen Information publiserte fredag en sammenlignende analyse av de tre partienes innvandrings- og utlendingspolitikk.

Konklusjonen er at de er ganske like, selv om Paludan benytter seg av en noe snevrere definisjon av hva det vil si å være dansk. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er helt eller delvis enige i flere av Stram Kurs’ viktigste standpunkter, for eksempel…

 • at ikke-dansker og dansker ikke skal ha samme rettigheter
 • at lovbrudd begått av ikke-dansker skal føre til umiddelbar utvisning fra landet
 • at islam skal være forbudt i Danmark
 • at landet ikke skal tilslutte seg internasjonale flyktningkonvensjoner
 • at ingen ikke-dansker skal få familiegjenforening
 • at landet bør innføre full asylstopp
 • at ikke-dansker med midlertidig oppholdstillatelse som «ikke er verdsatte fremmede» ikke skal få fornyet denne
 • at ikke-dansker med permanent oppholdstillatelse som «ikke er verdsatte fremmede» skal få denne annulert og bli utvist
 • at mennesker med innvilget asyl skal sendes hjem når det ikke lenger finnes et asylgrunnlag
 • og at enhver person uten lovlig opphold skal fengsles inntil de kan sendes hjem

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er bare mer uttalt moderate enn Stram Kurs i spørsmålet om hvorvidt ikke-dansker som har fått statsborgerskap skal få revurdert dette og i utgangspunktet få det annulert. Nye Borgerlige mener også at det danske helsevesenet skal være gratis for alle, mens Dansk Folkeparti er delvis enig i Stram Kurs-standpunktet om at ikke-dansker må betale selv.