Omfattende protester i Kina, roper at president Xi Jinping må gå av

PROTESTENE MOT XI JINPING i Kina omtales som de mest omfattende offentlige uttrykkene for folkelig misnøye i det totalitære landet siden studentopprøret i 1989, og representerer den første store utfordringen for presidenten siden han konsoliderte makten og sikret en tredje periode som statsleder. Demonstrantene er også uvanlig samstemt om hvor sinnet rettes: Mot null covid-politikken og de strenge smittebegrensningene og drakoniske nedstengningene som preger store deler av landet. 

I flere byer har folkemasser denne og forrige helg tatt til gatene for å rive ned gjerder og stengsler ment å sikre sosial distansering, og mange har ropt at Jinping må gå av – i seg selv en forbrytelse som kan gi lange fengselsstraffer. I Shanghai var hundrevis i natt involvert i sammenstøt med politiet. The Guardian/BBC News/RTL (AFP)

NIESEN TIL IRANS ÅNDELIGE leder Ayatolla Ali Khamenei har i sosiale medier kalt regimet morderisk og oppfordret andre land til å kutte båndene. Farideh Moradkhani er nå arrestert. Iran står nå i en fullverdig menneskerettighetskrise, sier FN.

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.