Tok ikke avstand fra vold – nå er han ute av aktivistgruppa

AVVISER IKKE VOLD FOR KLIMA: Miljøaktivisten Joachim Skahjem forlater aktivistgruppa Stopp oljeletinga etter gårsdagens opptreden på NRKs «Debatten». Det melder TV 2. Aktivisten, som deltok i malings-aksjonen mot Vigeland-anlegget i Frognerparken denne uka, ville ikke ta avstand fra vold da han ble konkret utfordret på det. Opptredenen sjokkerte paneldeltakere fra den mer etablerte delen av miljøbevegelsen. «Det å ha slike holdninger viser hvorfor vi ikke bør ta for lett på det som skje nå. Å ikke sette en grense ved vold er alvorlig og helt uakseptabelt», sa Bellona-grunnlegger Frederic Hauge.

Det er likevel ikke vanskelig å tolke budskapet til aksjonistene som i det siste har sølt maling på monumenter og kastet mat og limt seg fast til kjent malerkunst. «Aksjonene iscenesetter sjokkerende kontraster. På den ene siden det ypperste av menneskelig fantasi, følsomhet og skapervilje; på den andre siden en tube superlim, litt maling og vilje til å ødelegge. Noe evig og noe øyeblikkelig, noe vanskelig og noe lettvint. Parallellene til klimakrisen er åpenbare. Vakre og komplekse organismer og økosystemer utviklet gjennom dyp tid, er i ferd med å ødelegges av fossile brensler på et geologisk blunk», skriver journalist Jostein Henriksen i dagens utgave av klimaspalten Filter ELENDIG FREDAG. Klikk her for å lese!


  • Filter ELENDIG FREDAG er bare en av spaltene og nyhetsbrevene du får når du blir abonnent på Filter Nyheter. For 70 kroner i måneden får du også daglige nyhetsoppsummeringer og aktuelle artikler om blant annet strømkrisa, konspirasjonsteorier og ekstremisme. Klikk her for å teste det i 30 dager uten å betale en krone!

OPPLØFTENDE (LITT): Tretten år etter finanskrisa og to år etter coronakrisa er vi på vei inn i nok en resesjon, men hvor dyp blir den? Kanskje ikke riktig så ille som mange har fryktet – dagsferske tall fra Tyskland viser at økonomien i landet vokste med 0,4 prosent siste kvartal, og til sammen har tysk økonomi vokst med 1,3 prosent det siste året, justert for prisstigning og sesongvariasjoner, skriver Reuters. Det er et lite knepp bedre enn analytikerne hadde spådd, og forklares med at husholdningene har kostet på seg reiser og uteliv med strømstøtte i lommeboka og de siste åras nedstengninger øyensynlig en saga blott. 


NEDSLÅENDE (GANSKE): Det russiske bombardementet av ukrainsk infrastruktur fortsetter, og myndighetene klarer ikke å reparere strømnett og andre kritiske anlegg raskt nok. Stadig flere mister dermed strømmen, og i hovedstaden Kyiv må folk nå klare seg med elektrisitet i stikkontaktene i to-tre timer hver dag. Bruddene er tydelige på satellittbilder, som nattestid viser Ukraina som en stor, mørk flekk. I vest forsøker flere stater å hjelpe ved å hastevedta nye hjelpesendinger, som kraftige strømaggregater, i tillegg til våpenhjelpen, melder AP News.


DAGENS VM-SAKER:

Det iranske landslaget fulgte ikke opp sin «stille protest» fra åpningskampen, da de i dag var på gressmatta for å møte Wales i fotball-VM i Qatar. Den halvhjertede syngingen av nasjonalsangen sto likevel i kontrast til motstanderne, og mange på tribunen som var sminket i de iranske fargene, men uten flagget til den islamske republikken, buet og gråt mens det pågikk. Noen fikk flagg og effekter med henvisninger til protestbevegelsen i hjemlandet beslaglagt av sikkerhetsvakter, skriver Reuters.

Gjør Saudi-Arabia det godt i mesterskapet – og de vant den første kampen mot selveste Argentina – løfter det dem fram i en eventuell kamp om å få arrangere mesterskapet i 2030, sier en ekspert på landet til NRK. Uten at noe formelt kandidatur er lansert har det lenge vært kjent at regimet i Riyadh snuser på muligheten. Fifas nye krav til at vertsnasjoner må respektere et minimum av menneskerettigheter kan bli et hinder. «Vi venter på at Fifa skal åpne døren for alle. Etter at de har gjort det, kan vi vurdere om det er noe som passer inn i våre planer eller ikke», sier landets fotballpresident Yasser Al Misehal i et nytt intervju. «Saudi-Arabia er per i dag ikke i nærheten av å være klar til å ha et stort mesterskap uten at det vil slå ut som høyrisiko på alle disse vurderingene», sa Norges fotballpresident Lise Klaveness i NRKs VM-studio i går.




VENTER LIKE MANGE FLYKTNINGER I 2023: Regjeringen oppjusterer det forventede antallet flyktninger norske kommuner må bosette neste år fra 30 000 til 35 000. Det er like mange som Norge ligger an til å bosette i år, og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa på en pressekonferanse i dag at det blir utfordrende på nye måter og kanskje vil kreve «veldig utradisjonelle løsninger» når at migrasjonen fortsetter med like høyt tempo i ytterligere et år. De fleste av flyktningene som kommer er ukrainere, ønsker å lære seg norsk, jobbe og ta en aktiv del i det norske samfunnet, ifølge arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

I andre deler av Europa skaper båtmigranter i Middelhavet spenninger. EUs justisministre møtes i dag for å diskutere striden mellom Frankrike og Italia om hvem som hadde ansvaret for å ta hand om migrantene som ble hentet opp av det norskflaggede redningsfartøyet Ocean Viking tidligere denne måneden.



Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!