Oligarkene som trosset Putin: – Fikk smake hva et autoritært styre kan bety

Én ble funnet hengt i London. En annen flyktet til et anonymt liv i Israel, mens en tredje satt fengslet i ti år. Boris Berezovskij, Vladimir Gusinskij og Mikhail Khodorkovskij er bare tre av oligarkene som har fått smake «Putins vrede». 

I disse dager sanksjoneres høytstående russiske embetsmenn og oligarker hardt. Med visumnekt og fryste eiendeler, håper vestlige myndigheter at Vladimir Putins innerste krets og familie skal legge press på presidenten for å stoppe krigen i Ukraina. 

Men mens oligark-milliardærene nå forsøker å manøvrere mellom sanksjoner fra Vesten og Putins unåde, finnes det en rekke andre som for lengst trosset den russiske presidenten.

Tre av oligarkene som tjente seg rike på olje og medier, og som under Boris Jeltsin ble regnet for å være Russlands syv rikeste «pionerer», fikk oppleve hva det ville si å havne på kant med den stadig mer autoritære statslederen. 

– Å være en russisk oligark er ikke bare, bare. Det å ha masse penger kan bidra til å løse noen problemer, men det kan skape mange andre, sier NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub Godzimirski til Filter Nyheter. 

Da Gazprom tok over styringen av Vladimir Gusinskijs tv-kanal NTV ble det en stor innenriksskandale. Folk var delte i meningen om det var et angrep på ytringsfriheten eller ikke. (Foto:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.