Nynazist dømt for Brexit-politikerdrapet og Frankrikes presidentfavoritt i trøbbel igjen (Nyhetsbrev)

Vi i Filter Nyheter har kikket på fersk statistikk fra Kriminalomsorgen over utenlandske statsborgere  i norske fengsler og nøyaktig hvor mange fra hver nasjonalitet det dreier seg om. Se hele oversikten her. Ellers:

 

Livstid for Brexit-terror
Høyreekstremisten Thomas Mair (53) er dømt til fengsel på livstid for drapet på det britiske parlamentsmedlemmet Jo Cox i juni i år. Cox, som var 41 år gammel og hadde to små barn, ble skutt og drept på åpen gate i forbindelse med et valgkamparrangement til støtte for britisk EU-medlemskap ei uke før folkeavstemningen om Brexit. Politiets beslag hjemme hos Mair samt analyser av internetthistorikk bekreftet drapsmannens besettelse med nazisme, hvit makt-bevegelser og apartheidregimet i Sør-Afrika. Han har nektet å forklare seg i retten og fortrakk ikke en mine da dommen ble forkynt. De to Guardian-kommentatorene Hugh Muir og Joseph Harker har skrevet en interessant uenighet om hvorvidt Mair bør regnes som terrorist.
Satt på gangen i seierens time?
Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener at både Erna Solberg og alle Frps åtte statsråder vil være inhabile om Krekar-saken skal behandles i statsråd, skriver NTB. Bakgrunnen er Frps valgløfte om om å få Krekar ut av landet innen 100 dager hvis de kom til makten, og for statsministerens del at Krekar er dømt for trusler mot henne. Etter at Høyesterett forkastet Krekars anke ligger saken om utlevering til Italia nå til behandling hos Justisdepartementets sivilavdeling, og departementet vurderer  om det må inn en settestatsråd for Anders Anundsen før JD kan ta en avgjørelse.
I jødetrøbbel etter islamkritikk
François Fillon, favoritt til å vinne det franske presidentvalget etter at han slo ut Nicolas Sarkozy i nominasjonsvalget mandag, får hard medfart av franske jødiske ledere etter at han i går rotet seg inn i en argumentasjon om muslimske parallellsamfunn. «Vi må kjempe mot den sekterismen på samme måtte som (…) da vi kjempet mot en form for katolsk sekterisme eller som vi kjempet mot jødenes ønske om å leve i samfunn som ikke respekterer den franske republikkens lover», sa Fillion i går. Sammenligningen med andre trosretninger var trolig et forsøk på å være mindre polariserende enn i september, da den tidligere statsministeren uttalte at «det er ikke noe religiøst problem i Frankrike, det er et problem knyttet til Islam». Selv er den konservative presidentkandidaten fornøyd med å bli sammenlignet med Margaret Thatcher, men flere eksperter kaller nå hans økonomiske valgprogram «arkaisk», skrudd for å tekkes lobbyister og «helt uten noen føling med økonomisk strategi“, ifølge Politico.

 

Fengsel etter sladderkorrupsjon
Ofrene for den skitneste delen av sladrepressen har fått revansj i Danmark. Tidligere sjefredaktør Se og Hør, Henrik Qvortrup, er dømt til ett års betinget og tre måneders ubetinget fengsel for at bladet i perioden 2008-2012 bestakk en ansatt i et betalingsterminal-selskap for å lekke kredittkortopplysninger om kongelige og kjendiser. Ifølge Berlingske vurderer Qvortrup å anke dommen. (Om den blir stående vil han trolig få sone med fotlenke). Kilden til opplysningene er dømt til ett år og seks måneder fengsel og får inndratt 365 000 kroner. I tillegg er Qvortrups etterfølger i redaktørstolen samt to journalister – deriblant Ken B. Rasmussen, som avslørte bestikkelsene i sine memoarer for to år siden –  dømt til betingede fengselsstraffer i saken.