Nyhetssveip onsdag 24. februar: Zyklon B-humor og Bill Gates i iphone-bråk

(Foto: World Economic Forum / Creative Commons)

Noe av det viktigste i dag. (Her melder du deg på nyhetsbrevet om du vil få det litt tidligere og rett i innboksen).

399 dømt for seksualforbrytelser i fjor

TV 2 har gjort en svært grundig kartlegging av samtlige tingrettsdommer fra 2015 som gjaldt seksualforbrytelser. 399 personer ble dømt, i saker med totalt 479 ofre. 70 prosent av ofrene var barn under 16 år. Redd Barna påpeker at overgrepssakene som når domstolene bare er toppen av isfjellet.

 

Leaving Las Vegas

Donald Trump vant, som ventet, overlegent etter republikanernes velgermøter i Nevada og ligger an til å få nesten 46 prosent av stemmene. Marco Rubio ser ut til å ta en marginal andreplass foran Cruz. Kortversjon: Trump er i drømmeposisjon før «supertirsdagen» om ei uke, der nesten en fjerdedel av delegatene er i spill. Cruz og Rubio vil ødelegge for hverandre en stund til. Tør vi tenke tanken nå?

 

Morer seg over Zyklon B

Støtten fra Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen fører til at mange lurer på hvem Odins soldater egentlig er. Mens talsmann Ronny Alte bedyrer at han ikke kjenner til høyreekstreme i rekkene, har Dagsavisen Fremtiden sjekket personer som patruljerte i Drammen i helga og fant to som ser ut til å ha lagt ut bilder på Facebook som kan tolkes som hyllest til nazister. Ifølge Politidirektoratet har grupperingen medlemmer fra «kriminelle miljøer». I Stavanger er «Soldiers of Odin» anmeldt av SV for brudd på borgervernbestemmelsen i Politiloven, og støyen rundt Frps syn på fenomenet bidrar trolig til en tydeligere avklaring fra myndighetene, som har gitt sprikende signaler.

zyklonb1
NAZIHUMOR: Denne antisemittiske «vitsetegningen» ble lagt ut av en av Odins soldater, ifølge Dagsavisen Fremtiden.

 

 

Microsoft-gründeren er gammel nå

Bill Gates sjokkerte i går teknologimiljøene ved å gi en slags støtte til FBI i slaget mot Apple, som handler om bakdør-tilgang til iphone for å omgå den gode krypteringen av data lagret på telefonen. Ved å snakke om at «dette er en spesifikk sak (…) de ber ikke om noe generelt», fikk den tidligere IT-guruen ekspertene til å lure på om han egentlig hadde forstått de enorme implikasjonene av rettsordren Apple og personvernaktivister nå kjemper mot.Både sjefene i Facebook, Twitter og Google støtter iphone-produsenten.

 

 

Ulv! 

Anti-rovdyr-aktivister i organisasjonen Naturen for alle (NFA) vil på fredag «sette fyr på hele landet fra Lindesnes til Nordkapp». Nærmere bestemt skal de markere opprøret mot rovdyr med vardebrenning. Aksjonen har blant annet støtte fra ordførerne i Nes, Ringebu og Trysil. Norske skoger er visstnok «full av ulv som dreper sauene», tar hunder, oppsøker folks hus og ødelegger bosetting. Småbarnsmødre tør ikke la barn leke ute og «økt rovdyrtrykk hemmer livskvaliteten» – om man skal tro aksjonsgruppen. (Den Roland Emmerich-produserte filmen kommer til høsten).

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter