Stortingsrepresentant (H): – NYNAZISTISKE BØLLER Stortingsrepresentant (Frp): – FORTJENER HONNØR Statsministeren (H): – FARLIG VERDISYN

De svartkledde «gatepatruljene» i norske byer som er avleggere av nynazisten Mika Rantas borgervern-merkevare «Soldiers of Odin», fikk i morges skryt av Frps justispolitiske talsmann, stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen.

Det har skapt sjeldent sterke reaksjoner mot Frp-profilen i hele partispekteret.

«Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater, men det er altså sånn at vi tidvis har et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet og det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss og der politiet ikke har nok ressurser til å gjøre jobben. Der synes i hvert fall vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet, redusere kriminaliteten, bør få honnør nettopp for det», sa Ellingsen til politisk kvarter.

På spørsmål om nynazist-koblingene og gruppenes ytringer, svarte han slik:

«I utgangspunktet straffer vi vel ganske sjelden holdninger i dette landet, og det synes jeg det er bra vi ikke gjør. Det er straffeloven som tar opp i seg det som trengs av begrensninger». (Hør hele innslaget med debatt mot Hadia Tajik (Ap) her)

UTSKJELT: Jan Arild Ellingsen (Frp) fikk i dag gjennomgå etter å ha gitt støtte til «Odins soldater». (Foto: Stortinget)
UTSKJELT: Jan Arild Ellingsen (Frp) fikk i dag gjennomgå etter å ha gitt støtte til «Odins soldater». (Foto: Stortinget)

 

– Nynazistiske bøller

Mens Frp-partileder Siv Jensen tar avstand fra sitt eget partis justispolitiske talsperson ved å være «ikke enig», går politikerne hos regjeringspartneren langt hardere til verks mot Ellingsen.

«Nynazistiske bøller har da for fanden ingenting i gatene våre å gjøre som «patruljer». Vil de bidra, får de gjøre som oss andre – gå inn i Natteravnene», skriver Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde på Facebook.

Hun sier seg enig med høyreside-kommentator Jan Arild Snoen, som skriver at «det handler om at innvandrerfiendtlige menn synes det er kult å uniformere seg og samle seg i gjenger nattestid», og at Ellingsen bør settes på plass av Frp etter sin rosende uttalelse.

Også nestleder i justiskomiteen, Anders Werp (H) understreker at Høyre tar sterkt avstand fra Ellingsens syn.

– Det skaper ikke trygghet. De skaper splittelse, utrygghet og uro når de opptrer på denne måten. De er i gatene og hevder selv de er trygghetsskapende. Men det er mange som føler utrygghet nettopp fordi de går i gatene på denne måten. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt, sier Werp til Aftenposten.

Statsminister Erna Solberg kom på banen med en twittermelding i ettermiddag:

Anmeldt til politiet i dag

Vaktselskaper som Securitas trenger tillatelse fra politiet til sin virksomhet, og de reflekskledde Natteravnenes aktivitet skjer i samarbeid med politiet. Politilovens § 26 gir forbud mot såkalt privat rettshåndhevelse:

«Det er forbudt for andre enn politiet å organisere eller delta i privat virksomhet som har som formål å opprettholde offentlig ro og orden eller drive andre former for alminnelig rettshåndhevelse på offentlig sted». (Unntakene fra forbudet er å etablere vakthold «som tilsikter å beskytte person eller eiendom eller verne om naturen» samt ordensvakter under store arrangementer).

Politiet har imidlertid selv skapt forvirring rundt håndteringen av de svartkledde anti-innvandringsaktivistene de siste dagene, gjennom vidt forskjellige uttalelser fra politimestre ulike steder i landet og forskjellig praksis rundt oppfølging av «patruljeringen»:

Ellingsens uttalelser i dag har trolig framskyndet en juridisk og politimessig avklaring. Gruppeleder for Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen, leverte i dag en anmeldese av «Soldiers of Odin» for brudd på Politiloven, på politistasjonen i Stavanger med lokale medier på slep.

– De skaper utrygghet i gatene. Det kan ikke være slik at en rasistisk gategjeng skal overta politiets myndighetsområde, sier Sakariassen til NRK.

Lederen av «Soldiers of Odin Stavanger», Kim Mæland, stiller seg uforstående til anmeldelsen.

 

Anundsen: – Politiet som skal trygge gatene

Filter Nyheter stilte i dag følgende spørsmål til Justisdepartementet:

– Er justisministeren enig i Ellingsens uttalelser om at «Odins soldater» fortjener honnør og at det kan være et positivt bidrag?
– Er justisministeren og departementet komfortabel med at uniformerte privatpersoner, uten å samarbeide med politiet, planmessig oppsøker bymiljøene i grupper og påberoper seg å opprettholde ro og orden?
– Hvilken kunnskap har Anundsen om «Soldiers of Odin»s historikk og politiske grunnlag?
– Har departementet gjort noen juridiske betraktninger knyttet til oppblomstringen av slike grupper?
Anundsen har ikke besvart noen av spørsmålene konkret, men sendte i ettermiddag den samme, skriftlige uttalelsen til Filter Nyheter og en rekke medier gjennom en kommunikasjonsrådgiver:

«(…) Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene. Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen.»

På spørsmål om Anundsen deler Erna Solbergs kritikk av organisasjonens «farlige verdisyn» og at Ellingsens uttalelser ikke er representantive for regjeringen, svarer Justisdepartementet slik:

«Justisministeren mener det samme som statsministeren og finansministeren».

Partileder og finansminister Siv Jensen hadde da i mellomtiden gjort det klart at hun er uenig med Ellingsen i borgervern-saken.

– Jeg er ikke enig i det. Jeg mener at det er politiets oppgave å bidra til trygghet i det norske samfunnet. Og det gjør de på en god måte, sier Jensen til Aftenposten.

Rasekrig og Hitler-effekter

«Soldiers of Odin» ble startet av nynazisten Mika Ranta i Finland rundt oktober i fjor under den økende flyktning- og asyltilstrømningen, under påskudd av å konfrontere innvandrere som trakasserer finske kvinner.

I en lengre reportasje i den britiske avisa Daily Mail i starten av februar, framgår det at mange av medlemmene i Finland er åpne om at de er straffedømt, noen for voldsforbrytelser. Ranta selv legger ikke skjul på at det er personer fra den rasistiske Hvit makt-bevegelsen i rekkene.

«Det vil bli krig i gatene, og vi er rede til å slåss», uttalte en maskert Odin-leder til avisa, mens Juha-Matti Kinnunen (27) mente «etnisk rensing blir nødvendig om dette fortsetter» og at krigen mellom Kristendommen og Islam vil fortsette til én side vinner.

I en tidligere bar i Kemi som skal være gruppas base, viser bildene i Daily Mail flere synlige nazi-effekter – som en dolk med hakekors, en SS-offisershatt på en hodeskalle og ei Hitler-t-skjorte. «Taket var dekket av kamuflasjenett og store finske flagg, dekket veggene. På toalettene var det plakater og magasiner fra fryktede skinhead-grupper, og en gassmaske og hengeløkke var hengt opp over baren. Flere automatvåpen som ifølge medlemmene var etterligninger (replikaer) var stilt ut på hyllene», skrev avisa etter sitt besøk:

 

Avviser rasisme og voldsretorikk

I Norge er det vanskelig å få oversikt over omfanget av det ferske fenomenet. «Soldatene» påberoper seg hundrevis av medlemmer og støttespillere i alt fra politiet til flere stortingspolitikere, men svært få nordmenn har så langt faktisk dukket opp i gatene i svarte hettegensere. De som gjør det, opptrer gjerne anonymt på bilder.

Ifølge Politidirektoratet har flere av gruppas medlemmer tilknytning til kriminelle miljøer, men dette avvises av talsmann Ronny Alte.

Etter det Filter Nyheter får opplyst, ser ikke myndighetene «patruljeringen» som noen betydelig trussel i seg selv, men PST skal ha god kontroll på noen  få enkeltpersoner som har bekymringsverdig bakgrunn.

Vi ønsker ikke å kommentere konkrete grupper eller navn, men PST følger med på flere miljøer der vi frykter at enkeltpersoner kan komme til å utføre vold eller oppfordre til dette. Vårt fokus er på å forebygge voldselementer, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste, til Filter Nyheter.

Ronny Alte, talsmannen for norske «Soldiers of Odin», hadde i 17.30-tida tirsdag ikke anledning til å bli intervjuet fordi han var på vei til Dagsnytt 18 hos NRK. Tidligere i dag uttalte Alte at han er veldig glad for at Jan Arild Ellingsen setter pris på organisasjonen.

– Det betyr mye, og det er vågalt gjort av Ellingsen å stå fram for folk flest på denne måten, sier Alte til Dagbladet.

Han mener organisasjonens ledere er «helt krystallklare på at Odins soldater ikke tolererer vold eller rasisme».

– Vi er ikke høyreekstreme. Jeg er ikke høyreekstrem, og såvidt jeg vet er ingen i ledelsen av Soldiers of Odin høyreekstreme, sier Alte til NRK.

Han uttaler at han er sterk motstander av vold, at han «er for innvandring så lenge det er i kontrollerte former», at han «ikke har noe imot muslimer» men «islamister» og at medlemmer som viser rasisme eller vold, vil bli ekskludert.

– Vi er ingen borgervernsgruppe, sier Alte.