Nyhetssveip mandag 29. februar: Ku Klux Klan, farlig asylmottak og «People’s front of Judea»

Og dagens dose Trump. Vi beklager.

(Dette er en versjon av vårt daglige nyhetsbrev, som bare de aller smarteste opinionsdannerne blant leserne abonnerer på)

 

I dag er det mandag 29. februar i skuddåret 2016. Nyhetsbrevet ble  forsinket i dag fordi jeg startet dagen med John Olivers finfine knetakling av Donald Trump, som bør ses i sin helhet. Ellers:

 

Rouhani-suksess i Iran
Relativt moderate krefter har framgang i det viktige dobbeltvalget i Iran. I Ekspertrådet lyktes president Hassan Rouhanis reformvillige tilhengere med å vinne 15 av 16 plasser i Teheran og har kastet to av tre i et mektig ytterligående trekløver. I nasjonalforsamlingsvalget vant Rouhani alle hovedstadens plasser. Sammensetningen av Ekspertrådet – 88 islamteologer – er nå svært viktig fordi ayatollah Khamenei (76) har dårlig helse og rådet (som sitter i åtte år) kan utpeke hans etterfølger når han dør.

 

 

Uforsvarlig asylmottak
Avisa Nordlys avslører i dag en hittil ukjent rapport om forholdene ved Vestleiren, et transittmottak i Kirkenes driftet av Hero på oppdrag fra UDI. Under en befaring 21. november i fjor fant Barne- ungdoms og familieetaten blant annet en høygraavid kvinne og et barn med tumor i hjernen som lå på madrasser rett på gulvet i et lite, kaldt bomberom med seks andre personer. Sterkt funksjonshemmede barn skal ha blitt båret opp og ned mellom etasjer for grunnleggende hygiene. Hele leiren ble beskrevet som skitten og uryddig, og Heros organisering virket uoversiktlig. Leirens formål er i dag endret, og UDI viser til at befaringen ble gjort da asylstrømmen til Storskog var på sitt verste.

 

Søvnige soldater
Odins soldater strever med moralen, selv om de angivelig får 37 prosent av Fremskrittspartiets velgere til å føle seg tryggere. Det er snart flere fraksjonerenn aktive medlemmer i borgervernmiljøet, om man skal dømme ut fra hvor mange som faktisk kom seg ut på patrulje i helga.  – Jeg ligger hjemme og sover, og har ikke hørt noe mer spesifikt. Jeg regner med at det ikke blir noe av, sa ett av medlemmene til Fredriksstad Blad natt til lørdag. I Drammen dukket det opp rundt fire menn i «nye» Sons of Odin, men ble umiddelbart bortvist av politiet. I Kristiansand – der Frp forøvrig vil støtte et politisk vedtak om å erklære gruppa uønsket – kokte oppstyret ned til «et par stykker, som ikke skulle gå samlet» og som ikke hadde jakker med logo. Her passer det med et lite Monty Python-intermesso:

I dagene etter at Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen omfavnet Soldiers of Odin (som ble grunnlagt av en finsk nynazist), har mediene avslørt at navngitte enkeltmedlemmer i Norge har bånd til et russisk nynazistmiljø, haralvorlige kriminelle rulleblad, har hyllet Anders Behring Breivik eller spredd jødehets. Sist ut var lederen i Soldiers of Odin i Bodø, som tidligere har antydet at norsksomaliere som deltok i en demonstrasjon i Oslo burde vært meid ned med trailer. Om flyktningkrisen mente han at «Hitler rydda vekk en pest, Merkel slapp inn en ny».

Lederen i Rakkestad Frp gikk lørdag langt i å ønske grupperingene velkommen til Østfold. Så angret han, overfor rikspressen. «Det begynte egentlig som en spøk for å irritere ordføreren i Fredrikstad, men da Rakkestad Avis ringte måtte jeg bare begynne å argumentere for argumenter som jeg egentlig ikke tror på selv», sier Hans Jørgen Fagereng til Dagbladet.

 

 

Pølsefingre og Ku Klux Klan
Dagen før supertirsdagen i morgen, da vi kan få svaret på om Donald Trump er ustoppelig, nådde republikanernes nominasjonsgjørmebryting  i helga  et foreløpig bunnivå. Trump somler med å ta avstand fra fansen hans i Ku Klux Klan-ledelsen, retweeter Mussolini-sitat og sketsjer om hvordan Marco Rubio svetter mye, mens Rubio svarer med å disse Trump for tjukke, små fingre og prøver å bli «hva som helst unntatt Trump»-kandidaten. The Economist påpeker at President Trump nå er et grufullt, reellt scenario og ber Cruz om å trekke seg så Rubio  hvert fall kan forsøke å stagge galskapen. På demokratenes side vil nok lufta gå ut av Bernie-revolusjonen etter tirsdag og Hillary vil begynne å forberede hovedvalgkampen.

 

 

Supertirsdag også i norsk politikk
Erna Solberg og Trine Skei Grande hadde en interessant sparringrunde i Politisk kvarter i morges før henholdsvis asyl-toppmøtet mellom de parlamentariske lederne i Ap, V, Krf, Sp, H og Frp på Statsministerens kontor i morgen, og før Krf og Venstre skal møte regjeringspartiene i Nydalen.

 

 

PS: Kollega Pål Nordseths morsomme dekning av den sjeldent politisk betente Oscar-utdelingen i natt, finner du her.

PS 2:Avisa Boston Globe har forøvrig samlet avsløringene av overgrepsskandalen i den katolske kirka som ligger bak «Beste film»-vinneren Spotlights skildring av den journalistiske bragden.

 

Tusen takk for mange hyggelige tilbakemeldinger på nyhetsbrevet. Vi håper du allerede får dette som epost om formiddagen (gratis og spamfritt), men blir selvsagt glade for om du også videresender det til andre du tror er interessert, eller ber folk melde seg på. Husk å følge oss på Facebook og Twitter.

 

God mandag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter