DAGENE DERPÅ I USA:

  • Gjennom å gi justisminister Jeff Sessions sparken, overlot i går Donald Trump ansvaret for den pågående etterforskningen av valgkampen hans til en lojalist som har uttalt seg negativt om Muellers team og har  antydet at etterforskerne kan saboteres ved at budsjettet strupes av departementet. New York Times har en god gjennomgang av hvor mye skade Trump eventuelt kan gjøre på prosessen via fungerende justisminister Matthew G. Whitaker.
  • Trumps nær halvannen time lange pressekonferanse / munnhuggeri om valgresultatet i går er vanskelig å beskrive (video her), men Washington Posts kommentaravdeling er inne på noe«Trump’s rambling, angry news conference shows he ignored the message voters sent him»
  • Tallknuser Nate Silver har sett hva som skjer hvis vi later som om stemmene avgitt i kongressvalget tirsdag, var presidentvalg. Da ville Demokratene vunnet med 314-224.
  • Jeg har skrevet litt om hva som er konsekvensene av Demokratenes seier i Representantenes hus. De kommende komitélederne har allerede varslet flere nye granskninger og stevninger mot Trump eller administrasjonen hans.

MILLIARDKOLLISJON: Det er ennå uklart hvordan Forsvarets fregatt KNM «Helge Ingstad», som kostet nær fire milliarder kroner og er utstyrt med hypermoderne sonarer og radarer, kunne ende i en kollisjon med et tankskip som var under slep fra Stureterminalen i Øygarden i natt. I tillegg til skadene i selve ulykken, rammet den indirekte både gasstransporten til Europa og flere oljefelt, fordi Equinor måtte stenge terminalen. Den militære fregatten fikk en stor flenge i skroget, ble styrt på land og fikk kraftig slagside mens 137 personer om bord ble evakuert. Flere i mannskapet ble lettere skadd. Tankskipet som var involvert har 625 000 fat råolje om bord, men det er ikke meldt om lekkasjer fra noen av fartøyene utover 10 000 liter (tyntflytende) helikopterdrivstoff i sjøen. Fregatten var på vei tilbake fra den store NATO-øvelsen Trident Juncture da ulykken skjedde.

MED FREMMEDE MAKTER PÅ FØRSTE RAD: Norsk-iraneren som i september ble siktet for attentatplaner i Danmark på oppdrag fra den iranske etterretningstjenesten, satt 24. mars i år på første rad like ved daværende statsråd Per Sandberg og Bahareh Letnes under nyttårsfeiringen til den iranske ambassaden i Oslo. Det er NRK som har fått bekreftet tilstedeværelsen og har bilder av seansen. – Vi er blitt kjent med at personen var til stede, sammen med mange andre, og vi er nå kjent med hvem personen er. (…) Vi sjekker også hvorvidt det har vært andre møtepunkter. Vi har formidlet dette gjennom de riktige kanaler. Utover det har vi ingen kommentar, skriver Sandberg i tekstmeldinger til NRK. Det vakte stor oppsikt både i Frp og i UD
(Vi i Filter Nyheter skrev 1. november at norsk-iraneren hadde gitt uttrykk for at han skulle på det samme arrangementet som det var kjent at Letnes og Sandberg hadde vært på. Letnes besvarte da ikke henvendelser om hennes kjennskap til mannen.) Nyheten om norsk-iraneren som nå er stemplet som hemmelig agent av dansk sikkerhetstjeneste, kom samme uke som Sandberg lanserte sin bok «Fremmede makter har flyttet inn – Justismord og politiske drap».

KRF-NEI TIL SAMVITTIGHETS-STEMMING: Kjell Ingolf Ropstad sier nei og ber om partipisk etter at Siv Jensen i går åpnet for å fristille Frps stortingsrepresentanter omKrF får gjennomslag for å endre abortloven. «Det vil alltid være slik at en regjeringserklæring må godkjennes i stortingsgruppene. hvis de godkjenner den, må de går for den. Og da er tradisjonen å si ja eller nei til hele pakka»sier Ropstad.

DAGENS «NASJONALT RESSURSMILJØ PÅ INTEGRERINGSFELTET»: Den statsstøttede anti-islamske bloggen Human Rights Service er tatt for faktafeil igjen. «Sjokktall: Hver 8. osloborger medlem i moské», skrev Hege Storhaug 30. oktober, men hadde i regnestykket inkludert nesten 25 000 personer som ikke er bosatt i Oslo, skriver Faktisk.no.