SISTE: Mazyar Keshvari, stortingsrepresentant for Frp, erkjenner å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget for cirka 450 000 kroner, betydelig mer enn det som tidligere har vært kjent (Aftenposten avdekket i fjor at han hadde levert udokumenterte reiseregninger for cirka 290 000 kroner over to år).

Keshvari ble siktet for grovt bedrageri og vil nå at straffesaken skal behandles som en tilståelsesdom. Han har tidligere sagt at han vil betale pengene tilbake, men det har ennå ikke skjedd. Samtidig mottar han fortsatt full stortingsgodtgjørelse, tilsvarende 987 997 kroner i årslønn. Han har vært sykmeldt siden i fjor.

INGEN VIL SNAKKE MED VIDAR: Mannen som i begynnelsen av sin politiske karriere advarte mot at «kvinner i enkelte fjernkulturelle miljø går høygravide hele tiden»Vidar Kleppe, velger å sitere sin mor i et ferskt intervju med Filter Nyheter: «Det er ikke rart det blir krig i verden».

Bakgrunnen er at Demokratene (Kleppes parti etter at han ble presset ut av Frp) er blitt tredje størst og får ti kommunestyrerepresentanter i Kristiansand, der verken Høyre eller Arbeiderpartiet vil samarbeide med dem.

Innvandring var ikke et sentralt tema i valgkampen i Kristiansand, men heller den omstridte kornsiloen som kommunen har bestemt seg for å fylle med verker fra den London-bosatte fondsforvalteren Nicolai Tangens samling, noe som selvsagt koster penger: «Jeg har ikke noe imot milliardærer, men synes de skal ta regningene sine selv», sier Kleppe – les intervjuet her.

ORDFØRER-SMELL: Fire av dagens fem Frp-ordførere står i fare for å miste makta etter valgnedturen på mandag. Til og med «Super-Terje» Søviknes i partiets utstillingsvindu Os (som nå blir den sammenslåtte kommunen Bjørnafjorden) «sover svært utrygt», skriver Aftenposten. Bare ordfører Knut Erik Engh i Møre og Romsdal-kommunen Ulstein får helt sikkert fortsette i jobben (Frp fikk 24,9 prosent av stemmene her).

OPPGJØRETS TIME: Det svake valgresultatet (8,2 prosent nasjonalt, ned 1,2 prosentpoeng) har fått Frp-profiler til å rasle med sablene. Fylkespolitikeren Frank Sve, som fungerte som «opprørsgeneral» i bråket rundt bompenger tidligere i år, mener det er «behov for grundige drøftelser i partiet om regjeringsdeltakelse, hva vi får ut av det og politikken vår videre». Han får støtte fra Per-Willy Amundsen. Også i Venstre, som bare oppnådde 3,9 prosent, er det laber stemning. I dag gikk nok en partiprofil ut for å kreve Trine Skei Grandes avgang, mens Unge Venstre-leder Sondre Hansmark mener at Sveinung Rotevatn og Guri Melby bør inn i ledergruppa.

FNB+MDG=<3: Det var nok ikke mange som hadde forestilt seg at Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) skulle finne på å innlede et samarbeid etter valget, men hei, dette er «NYE NORGE» (som både VG og Dagbladet kalte landet vårt på forsidene i går). I Stavanger har FNB gått i forhandlinger med MDG, Ap, SV og Rødt. Det går «forholdsvis bra», sier FNB-leder Frode Myrhol, som er relativt høy og mørk her: «Våre velgere får gjennomslag for den politikken vi har gått til valg på. Vi skal greie å få til mer på seks dager med forhandlinger enn det Frp har fått til på seks år i regjering og fire år i posisjon i Stavanger» (dette er «tidenes politiske svindel», repliserer Frp-listetopp Leif Arne Moi Nilsen, som hevder at partiet innfridde alle FNB-krav allerede valgnatta).

PROBLEMET MED MILJØPARTIET: At MDG-profil Lan Marie Berg kunne juble, angripe oljelobbyen (som «skjelver i buksene», ifølge Berg) og gjenta ett av partiets slagord fra valgkampen – «jeg elsker bomringen!» – fra scenen på Sentralen mandag kveld, har falt flere tungt for brystet:

  • I en såkalt humorgruppe for menn på Facebook har flere kommet med hets og drapsoppfordringer mot Berg: «Denna skulle det vært skuddpremie på», «Vi må bare vente til Anders Behring Breivik slipper ut. Han tar seg sikkert av dette», «Den som ser henne passere i et gangfelt eller lignende må ikke tråkke på bremsen, men på gassen».
  • Ved Paretos årlige konferanse for olje- og offshorebransjen i Holmenkollen onsdag mente finansprofiler at Bergs stikk til næringen «var det dummeste hun sa, faktisk» og at politikeren ikke har «noe i et storting å gjøre» (med blikk mot en eventuelt ny regjering i 2021), mens andre krysset fingrene for at hun «utvider horisonten litt».
  • Magnus Marsdal har på sin side formulert en ganske interessant (og selvsagt helt hets- og trusselfri) kritikk mot Berg og MDG, som han mener er alt Sylvi Listhaug «kan drømme om at venstresida skal være»: «Et moralistisk akademikerparti med tyngdepunkt i priviligerte deler av hovedstaden, som «elsker» usosiale avgifter og snakker om Norges viktigste næring som om den besto av onde mennesker».
  • Og samtidig raser debatten om Arbeiderpartiet bør nærme seg MDG for et samarbeid før stortingsvalget i 2021: Fagforeningene er mildt sagt ikke blide.
  • Les vår artikkel om hvor Oslo-velgerne faktisk stemte på MDG her (jada, Grünerløkka scorer høyt).

SLIK GIKK DET: Vi har også gjort et nasjonalt sveip og sett nærmere på hvordan valget har endret det politiske landskapet i de delene av landet hvor det var aller mest spennende på forhånd – les artikkelen her.

Og til slutt, en slenger fra i går om…

PØLSER OG POLITIKK: Mens 143 streikende Foodora-syklister fortsatt kjemper for tariffavtale, har ledelsen i selskapet siden i fjor høst kjøpt rådgivining fra PR-byrået til de tidligere Ap-toppene Bjarne Håkon Hanssen og Jan-Erik Larsen. Rådene gjelder også «oppmerksomheten rundt arbeidskonflikten», bekrefter Foodora overfor Klassekampen (som smeller til med tittelen «Røde råd er dyre»). Lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, reagerer kraftig: «I denne saken har vi sett en aggressiv kommunikasjonsstrategi der ledelsen prøvde å stemple ansatte som grådige. Heldigvis har Fellesforbundet og våre streikende stått imot – og folk vet nå at syklistene har en grunnlønn på 120 kroner timen og må betale utstyr selv» (Foodora hevder på sin side at dette heller handler om «innholdet i en tariffavtale som ikke er tilpasset oss, bransjen eller virkeligheten»).


På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare grundig journalistikk. Vår forretningsmodell er innholdsmarkedsføring (som publiseres på en annen nettside, Filterpartner.no). Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid.