Nyhetsbrev onsdag 9. januar: Erna ut mot «kynisk» Sp-leder + Trump skylder på kommunikasjonsrådgivere

SISTE: Theresa May er i enda mer trøbbel i Underhuset, etter at representantene i dag stemte for at statsministeren må stille med en ny Brexit-plan bare tre dager etter at hun i neste uke antageligvis taper avstemningen om skilsmisseavtalen som ligger på bordet.

KYNISK SVARTMALING? Reaksjonene på Trygve Slagsvold Vedums«oppgjør» med elitene, regjeringen og, eh, el-syklister er på papirforsidene av både VG og Dagbladet i dag. Overfor sistnevnte er det Erna Solberg sjøl som langer ut«Jeg mener Trygve Slagsvold Vedum i de intervjuene som han har gitt de siste ukene, viser at det er kynisk politisk prosjekt for han, ikke et engasjement for sakene». Venstres statssekretær Atle Hamar sier til VG at Vedum driver med «stakkarsliggjøring av bygda» og svartmaling. – Vedum uttaler seg på en måte som gir folk inntrykk av at norske bygder er tilbakestående og sutrende i forhold til sentrale strøk, sier Hamar.
Motangrepene kom omtrent samtdig som Vedums deltagelse på den store anti-ulv-demonstrasjonen i Oslo i går, der flere tusen var tilstede for fakkeltog og regjeringskritiske appeller.

ORDKRIG ETTER POLITIKERANGREP: Frank Magnitz (66), representant i Forbundsdagen og delstatsleder i Bremen for ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD), er på bedringens vei etter angrepet fra tre maskerte mennmandag kveld, men det kunne fort endt verre, og Magnitz selv (som ennå er sykehus) mener det var et drapsforsøk. Hans versjon av detaljene i hendelsene er riktignok noe mer maleriske enn hva overvåkningskamera viser. Mens politiet opplyser at han i et lynangrep ble slått i hodet og dyttet i bakken (om jeg forstår det riktig) før gjerningsmennene stakk fra stedet, har offeret fortalt at han i tillegg ble sparket mens han lå nede. Alle fra kansler Angela Merkel til partiledere i de venstreradikale partiene i har fordømt voldshandlingen. AfD hamrer imidlertid løs på det de kaller «terrorister på venstre fløy» og knytter angrepet både til «Antifa» og sosialdemokratiske politikere i forbundsdagen, som de mener har gjort livet farlig for AfD-representanter ved å framstille dem som udemokratiske.

MISTET MOTIVASJONEN: Donald Trumps slengbemerkninger til nyhetsankere som skulle dekke hans «viktige» tale om grensemuren til Mexico i natt er mer interessante enn selve manuset han leste opp. «Det kommer ikke til å endre noe som helst, men jeg gjør det likevel», sa presidenten under en lunsj med tv-folkene. Han refererte til at han selv verken hadde lyst til å holde talen eller gjennomføre stuntet der han senere i uka skal reise til Mexico-grensa med media på slep i forsøket på å få mer tyngde bak budsjettkravet om den forjettede muren – som nå har blitt til en form for stålgjerde. «Men disse folka mener det er verdt det», sa han og gestikulerte mot kommunikasjonsrådgiverne sine, ifølge New York Times. Selve talen – relativt dempet til å være Trump – var ikke egnet til å overbevise andre enn hans harde kjerne av tilhengere, og inneholdt selvsagt flere usannheter.Konsekvensene av den delvise stengingen av statsapparatet under budsjettkrisen blir stadig mer synlige, og det er bare to dager til mange av de 800 000 berørte offentlige ansatte trolig står uten lønnsutbetalingen de skulle hatt. Da vil også årets «shutdown» straks være den lengste noensinne.

STATSRÅDEN VARSLET OM KIDNAPPING: Justisminister Tor Mikkel Wara har blitt holdt orientert om kidnappingssaken på Romerike som har lagt beslag på store ressurser i Kripos, Økokrim og politidistriktene Øst og Oslo i over 70 dager. Ukjente personer har krevd ni millioner euro utbetalt i kryptovalutaen Monero for å frigi Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, som er ektefellen til milliardæren Tom Hagen og trolig ble bortført fra familiens hjem 31. oktoberVGAftenposten, Dagens Næringsliv og Romerikes blad har visst om den hemmelige etterforskningen men har utsatt publisering til politiet i dag varslet pressekonferanse, etter anmodning om at medieoppmerksomhet ville sette offeret i større fare. Saken er unik i norsk sammenheng.

DE HERSENS MEDIEVINKLINGENE: NRK omtalte i går at Helge Andre Njåstad (Frp) belastet skattebetalerne også i tidsrommet rundt morens 60-årsfeiring på Ullensvang Hotell i 2016, etter å ha sendt reiseregning knyttet til et møte med hotelldirektøren. Dette er det femte eksempelet på at private reiser ser ut til å ha vært utgangspunktet for Frp-profilens refunderinger fra Stortinget. – Sett i lys av medievinklingene ser jeg at det kan være uheldig, og i fremtiden vil jeg være mer bevisst på å ikke sette meg i den situasjonen ved å holde det adskilt, sa Njåstad på Debatten hos NRK i går kveld.

FILTER NYHETER: Gikk du glipp av artiklene våre i går/mandag?