Nyhetsbrev onsdag 16. januar: Kaos i Bergen Ap + kjent lege misbrukte blå resept for 17 millioner

«TAP AV LIBIDO» KOSTET STATEN DYRT: Vi har fått innsyn i Helsetilsynets sak mot den kjente legen Ken Purvis (hyppig brukt som ekspert på menns helse og sexliv i mediene i 30 år). I vedtaket der han mistet autorisasjonen, får han svært hard medfart for forskrivning av testosteron til menn gjennom mange år uten gode nok begrunnelser.
      Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid at Helfo (tidl. Helseøkonomiforvaltningen) antar at Purvis har belastet staten for over 17 millioner kroner i refusjoner for legemidler som han aldri skulle ha skrevet ut på blå resept.
      «Helfo konkluderer med at du har gjort deg skyldig i misbruk av trygdens midler. Det er særlig alvorlig at din praksis etter dine egne opplysninger har foregått på denne måten i over 20 år», heter det i vedtaket. Selv mener han at han har handlet i godt tro og gjort sitt beste for å hjelpe pasientene. Les artikkelen her.

SISTE FRA SVERIGE: Vänsterpartet sier de vil stemme blankt og dermed akseptere at sosialdemokraten Stefan Löfven blir statsminister under voteringen på fredag. Til gjengjeld har partiet – stikk i strid med hva som tidligere er blitt signalisert – sikret seg innflytelse dersom Löfven danner regjering, uttalte Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt i en pressekonferanse i dag.

SISTE FRA NORGE: Både Kristelig Folkeparti, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet har innkalt sine sentrale tillitsvalgte til møter torsdag klokken 14. Dermed tyder mye på at partiene snart venter å være ferdigforhandlet. Utfallet er langt fra klart: Sentrale konfliktsaker som innvandring, abort og rusreform har allerede gjort at forhandlingene har trukket kraftig ut i tid.

TAP FOR THERESA: Theresa May gikk som forventet på et historisk nederlag i underhuset tirsdag kveld: 432 parlamentsmedlemmer stemte nei til brexit-planen, som dermed ble forkastet med en overvekt på 230 stemmer (118 av dem fra Mays eget parti). «Det er tydelig at underhuset ikke støtter denne avtalen, men kveldens votering forteller oss ingenting om hva underhuset faktisk støtter», sa statsministeren etterpå.
Et kjapt sveip over forsidene i britiske aviser onsdag: «May’s Brexit deal dead as a dobo: BREXTINCT» (The Sun), «No deal.. No hope.. No clue.. No confidence» (Daily Mirror), «A complete humiliation» (The Daily Telegraph), «DISMAY» (Daily Express) og «May suffers historic defeat as Tories turn against her» (The Guardian).
I kveld vil underhuset stemme over Labour-leder Jeremy Corbynsmistillitsforslag mot May, men dette får antakelig ikke flertall (fordi det nordirske unionistpartiet DUP støtter regjeringen). Etter dette må May finne ut hva som egentlig kreves for å få parlamentets støtte – hun har allerede varslet intensiv møtevirksomhet med representanter fra flere partier.
Der vil hun møte en del motstand: Boris Johnson og de ivrigste «hard brexit»-tilhengerne mener May bør dra til Brussel og fremforhandle en ny avtale som innebærer at den såkalte «backstop»-en* blir fjernet.

  • (Ok, vi gjør et forsøk på å forklare «backstop», som handler om grensa mellom Irland og Nord-Irland. Førstnevnte blir værende i EU, sistnevnte skal ut. I dag flyter varer fritt over denne grensa. I Mays avtale heter det at Nord-Irland i en overgangsperiode skal følge EU-regler, slik at grensa mot Irland blir friksjonsløs som før. I teorien krever dette kontroll av varer som kommer inn i Nord-Irland fra resten av Storbriannia, noe som er uholdbart for britene. I Mays avtale har dette derfor ført til at Storbritannia og EU fortsatt skal operere som ett tollområde i en overgangsperiode inntil partene har funnet en løsning på floken. Ble dette feil? Send pedagogisk forklaring til jonas@filtermedia.no).

Like gjerne kan dette bety at May kommer tilbake fra Brussel uten en avtale over hodet (samtidig som datoen for utmelding – 29. mars – stadig rykker nærmere). På toppen av det hele jobber britiske EU-tilhengerne for en ny folkeavstemning om hele brexit-spørsmålet. Kanskje like greit?

USOSIALT SOSIALDEMOKRATI: Hvem skal være Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Bergen? Det er åpen krig i partiet: Et flertall i nominasjonskomiteen vil ha ordfører Marte Mjøs Persen på topp, mens mindretallet ønsker skolebyråd Roger Valhammer.
Hva som faktisk skiller de to kandidatene politisk er ikke lett å få øye på: Persen blir omtalt som mer radikal, men er favoritten til milliardæren og Ap-velgjøreren Trond Mohn. Valhammer sies å være «lyseblå», men blir omfavnet av AUF. Dette gjør striden spesielt skadelig, mener BT-kommentator Jens Kihl«Når en slik personstrid ikke handler om politikk, handler nesten alt om personlige egenskaper, gamle kamper, posisjonering og andre forhold. Da er det nesten umulig å gjennomføre en ryddig nominasjonsprosess»skriver han i dag.
Uryddig har det vært: Før helgen samlet 12 lokale fagforeningsledere seg om et opprop der de ber Valhammer om å trekke seg – «en dårlig skjult trussel om at Ap neppe kan vente seg samme hjelp fra fagbevegelsen i valgkampen»dersom Marte Mjøs Persen ikke blir valgt, innvendte BT på lederplass mandag.
      «Nett no er ikkje sosialdemokratiet her i vest særlig sosialt. Eller særlig demokratisk», mener Kihl. Vel, spesielt sosialt er det heller ikke i Trondheim, der konflikten mellom ordfører Rita Ottervik og den i hovedsak «Olsø-vennlige» fløyen av partiet pågår for fullt.
Ordføreren har truet med å trekke seg dersom hun ikke får «sine folk» på de viktigste plassene på valglista, men siste nytt er at AUF-kandidaten Julie Instad Hole likevel kaprer tredjeplassen, noe det nå er «overveiende sannsynlig» at Ottervik vil godta mot at Trondheim Arbeidersamfunn-kandidaten Geir Jarle Sirås trekker seg og veteranen Sissel Trønsdal får fjerdeplassen.