I fall den globale oppvarmingen slo ut all din kontakt med omverdenen mens nyhetsbrevet hadde ferie: Brexit-profitør Boris Johnson har blitt statsminister i StorbritanniaDonald Trump er fremdeles rasist – ogpresident. (Mueller-høringen hjalp ikke). Ferskere nyheter:

FRYKTER FORGIFTNING: Russlands mest kjente opposisjonspolitiker, Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, som soner en politisk motivert dom avsagt i forrige uke for å ha oppfordret til gatedemonstrasjoner uten myndighetsgodkjenning, ble i går fraktet fra fengselet til sykehus etter at han brått fikk hevelser i ansiktet og utslett flere steder på kroppen. Det er ikke kjent hva som forårsaket reaksjonen – noe som raskt ledet til (foreløpig tynt belagte) spekulasjoner om opposisjonsprofilen kan ha blitt forgiftet med hensikt. To uavhengige leger som tidligere har behandlet Navalnyj etter at han ble angrepet i 2017 forsterket uroen da de, basert på symptomene og at han aldri tidligere har hatt allergianfall, uttalte at han kan ha blitt utsatt for en ukjent «kjemisk substans». Da Navalnyj-tilhengere samlet seg utenfor sykehuset i går kveld, ble både demonstranter og flere journalister anholdt eller pågrepet med overdreven maktbruk fra politiets side. Sykdomstilfellet kom dagen etter russisk politi pågrep flere kjente opposisjonelle og minst tusen personer i forbindelse med Navalnyj-støttede demonstrasjoner i Moskva, der aktivistene protestert mot at en rekke opposisjonskandidater har blitt nektet å stille i hovedstadens lokalvalg.

REALITY CHECK: Mens statsminister Boris Johnson allerede ser ut til å forberede seg på et snarlig valg – med spenstige løfter om blant annet hurtigtog fra Manchester til Leeds, 20 000 nye politistillinger og friske midler til velferd og skoler – blir ambisjonene skutt ned av den uavhengige tankesmien Institute for Government (IfG) i dag. Analytikerne mener krisen forårsaket av et uryddig brudd med EU vil overskygge alt annet for Johnsons regjering i overskuelig framtid. «Heller enn å «hurtiglade» økonomien, slik Johnson sier, kommer  myndighetene til å bli opptatt med å sørge for penger og støtte til bedrifter og industri som ikke har forberedt seg eller er blant de hardest rammede av en no-deal Brexit – samtidig som de må håndtere britiske statsborgere i EU og EU-borgere her i landet som er i lignende uføre», heter det i rapporten. Der er et sentralt poeng at regjeringens planverk for en «hard Brexit»  bare er antagelser, og at ingen kan forutsi alle konsekvensene av det dramatiske bruddet med unionen (som Johnson har vært med på å stelle i stand).