Nyhetsbrev fredag 13. april: Sparket FBI-sjef om urinsex og «mafiaboss» Trump + Razzia mot Rema 1000, Coop og Norgesgruppen

GOLDEN SHOWERS OG ETTERFORSKNINGS-SABOTASJE: Hvis du trodde «Fire and Fury»-boka om Trump-administrasjonen var pikant – nå kommer den tidligere FBI-sjefens offentlig hevn, etter at han har brygget på den i ett år, mellom to permer. Lanseringsintervjuet med James Comey ser ut til å, vel, innfri forventningene: «I honestly never thought these words would come out of my mouth, but I don’t know whether… the current president of the United States was with prostitutes peeing on each other in Moscow in 2013. It’s possible, but I don’t know.» Hovedpersonens anmeldelse kom nettopp. På Twitter skriver Dondald Trump at Comey er en «LØGNER», «slime ball», «svak», og en elendig FBI-sjef som det var «en ære å gi sparken». Boksalget blir HUGE, med andre ord. Noen av nyhetene fra «A higher loyalty»:

  • Comey mener Trump-administrasjonen er en «skogbrann» som ledere med etikken i behold ikke klarer å få kontroll over. «Donald Trumps presidentskap truer mye av hva som er bra med denne nasjonen», skriver han.
  • Comey beskriver et møte der verken Trump eller staben hans var interessert i å snakke om hvilken trussel Russlands valgkamp-tukling utgjorde, bare om hvordan det skulle spinnes i offentligheten så ikke Trumps presidentskap tok skade.
  • Den erfarne FBI-toppen sammenligner det å forholde seg til Trump med hvordan det er å etterforske mafiabosser«Sjefens fullstendige kontroll, lojalitetsedene, oss-mot-dem-verdenssynet, løgnene om alt fra stort til smått, en form for kodeks som hever organisasjonen over moral og sannhet», eksemplifiserer han i boka, der mye dreier seg om Trumps forsøk på å hindre Russland-etterforskningen.
  • Comey vedgår/hevder nå at hans vurdering bak offentliggjøringen av (den senere henlagte) dataserver-etterforskningen mot presidentkandidat Hillary Clinton i 2016, på et svært kritisk tidspunkt rett før valget, var preget av at han var sikker på at hun uansett kom til å vinne valget – og at hun kunne bli framstilt som en illegitim president hvis FBI la skjul på etterforskningen til etter innsettelsen.
  • Ja, og så urinsex-ryktet, da. I en samtale med Comey bragte Trump selv – uoppfordret – på banen den mest nedrige (og minst verifiserte) påstanden fra det såkalte Steele-notatet: At Trump ble filmet i skjul av russisk etterretning på et hotellrom i Moskva mens han fikk to prostituerte til å tisse på hverandre i en seng han visste Obama-ekteparet hadde sovet i. Visstnok skal presidenten i fjor ha vurdert å få FBI til å etterforske påstanden for å berolige kona.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

– BØR FÅ FÆRRE BARN: Frps Christian Tybring-Gjedde får mye oppmerksomhet i sosiale medier for et utspill i Dagsavisen der han gjør klart at det offentlige bør stille krav til fattige familier om hvor mange barn de skal ha, hvor de bosetter seg, og hva de bruker pengene på. (Familier med bakgrunn fra Somalia, Syria, Eritrea og Afghanistan utgjør den største andelen barn i lavintektsgruppen.) – Hvis du har ansvar for stadig flere barn, og du vet at du har en jobb med lav lønn eller du lever på offentlige ytelser og ikke har framtidsutsikter for å få mer, så har du et ansvar for egen livsførsel. Du gjør dette med viten og vilje, sier han blant annet.

TVITRE FØRST: The Guardian har en interessant gjennomgang av hvilken kapasitet USA og de allierte egentlig hadde til å gjennomføre krysserrakett- (og fly-)angrep på tidspunktet Trump begynte å varsle et anslag i Syria via Twitter. Kortversjonen er at de amerikanske militære styrkene ikke var i nærheten av å kunne sette i gang det stortstilte angrepet som ble antydet av presidenten. Hvis det skal skje, må de trolig vente på en hangarskipgruppe som først dro fra USA på onsdag. Se den detaljerte oversikten her.
Mye kan tyde på at Trumps «nedtrapping» på Twitter i går kom etter at forsvarsminister James Mattis tidlig på dagen advarte Det hvite hus om hvordan en massiv bombing kan eskalere situasjonen til en krig mellom vestlige land og Russland/Iran.

TROR FORBRUKERNE BLIR LURT: Konkurransetilsynet gikk i morges til en stor, uanmeldt aksjon mot både Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop(som til sammen kontrollerer omlag 96 prosent av dagligvaremarkedet). Ifølge Aftenposten var tilsynet på jakt etter data om mulig ulovlig prissamarbeid mellom butikkjedene. –  Formålet med kontrollen er å søke å bekrefte eller avkrefte mistanke om mulig overtredelse av konkurranselovens forbud mot konkurransebegrensende samarbeid, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter