Nyhetsbrev 9. september: Alt duket for sperregrense-drama

God ettermiddag!

LISTHAUG EN AV VALGVINNERNE? Heller ikke NRKs siste såkalte supermåling (Norstat, 11500 respondenter) før valget indikerer noe borgerlig mirakel de siste valgdagene, selv om både Frp og Venstre ser ut til å gå litt fram samtidig som Senterpartiet er nede på 11,9 prosent og hårfint bak Frp. Samtidig er det ikke mulig å slå fast hvilke av småpartiene som når sperregrensa på mandag, og dermed heller ikke om en antatt Støre-regjering kan styre med et Ap+Sp+SV-flertall. På NRKs måling er både Venstre, KrF, MDG og Rødt over grensa for å bli overøst med utjevningsmandater, men ingen ser femtallet på enkeltmålingen. Den ligger forøvrig ganske nær snittet av alle septembermålingene
    Forøvrig anslår NRK-målingen også oppslutningen til høyreradikale Demokratene, til én prosent.
    Det er under 100 timer igjen til valglokalene stenger. Allerede onsdag kveld hadde over 1,3 millioner nordmenn avlagt stemme, og trolig vil forhåndsstemmene i år være flere enn de som går til urnene 13. september.

KONTROLLERTE IKKE : Stortinget skal nå gjennomgå  praktiseringen av både etterlønn og pendlerboliger etter de siste avsløringene i Dagens Næringsliv og Aftenposten om politikere som sitter igjen med økonomiske fordeler de ikke skulle hatt. – Det er viktig å sikre at ordningene er i tråd med intensjonen, og kontrollen må også vurderes nærmere, sier stortingspresident Tone W. Trøen (H) ifølge DN. 

FIRE HENDELSER: Vi har forsøkt å oppsummere status i de fire sakene i valgkampen der politikere fra AUF/Ap har blitt fysisk angrepet eller truet. Per i dag er det ikke noe som indikerer at gjerningspersonene har fordypet seg i høyreekstrem ideologi eller organisasjoner, men både partiene og politiet ser nå alvorlig på hendelsene, der flere ennå er under etterforskning. Ungdomspolitikerne er bekymret for at politisk motiverte angrep eller trusler i for stor grad fortsatt blir håndtert som lignende hendelser uten politisk bakteppe. Les artikkelen her.


DØMT ETTER HØYREEKSTREMT RAID: Onsdag ble en 30 år gammel mann dømt til ett års betinget fengsel for å ha deltatt i et antisemittisk angrep på en jødisk restaurant-eier i Tyskland i 2018. Sammen med en gruppe på minst ti menn skal den domfelte ha kastet nevestore steiner og andre gjenstander mot Uwe Dziuballa og restauranten hans. Dziuballa kom fra det med mindre skader. Materiale som ble funnet på den domfeltes mobiltelefon avdekket det dommeren kalte et «ytre høyre-verdenssyn».
     Den tyske regjeringens kommisjonær for antisemittisme Felix Klein kommenterte den gang at «angrepet på den jødiske restauranten i Chemnitz representerer et nytt nivå av antisemittiske forbrytelser. Det fremkaller de verste minnene fra 1930-årene.» Angrepet var én av mange rasistiske voldshendelser som utspant seg under flere dagers ytre høyre-demonstrasjoner i den østtyske byen Chemnitz for tre år siden. Demonstrasjonene oppsto i kjølvannet av at en 35-åring fra byen ble knivstukket og drept under en krangel med en iraker og en syrer. 

Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter