Nyhetsbrev 9. november: Rettspsykiaternes advarsel om knivmannen i 2020

KRISE VED EU-GRENSEN I ØST: I går forsøkte anslagsvis tusen migranter å ta seg over grensegjerder fra Hviterussland til Polen. Migrantene klippet i piggtråden og brukte stokker til å bøye piggene unna, men ble møtt med tåregass fra den polske siden. Nå sier en talsperson for Polen at mange tusen migranter venter nær grensen, og advarer om en væpnet eskalering av konflikten, skriver The Guardian
     Migrantene skal ha blitt ledsaget av væpnede hviterussere, og EU beskylder Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for «fremprovosere en flyktningkrise» ved å fly inn flyktninger fra Midtøsten og Afrika, for deretter å sende dem til fots til EU. Dette som hevn for at EU har innført en rekke sanksjoner mot den hviterussiske presidenten. Nato anklaget mandag hviterussiske myndigheter for å bruke flyktningene som «brikker i et politisk spill». Hviterussland avviser å ha noen rolle i å styre strømmen av migranter. Lukasjenko diskuterte i ettermiddag situasjonen med Russlands president Vladimir Putin, ifølge en uttalelse fra hviterusserne.
     Slik situasjonen er nå fanges flyktningene i et slags «ingenmannsland» når de blir sendt tilbake fra både polske grensevakter og hviterussere. Den humanitære situasjonen er prekær, og mange mangler tilgang til mat og vann. Hittil skal minst åtte mennesker ha mistet livet i grenseområdet. Det er også hørt skudd i området, men foreløpig er det ikke bekreftet hvor de eventuelt kom fra eller om noen ble skadet. 

TIDLIGERE DØMT TIL TVUNGET BEHANDLING: En mann som så ut til å true tilfeldige fotgjengere i morgenrushet med kniv ble i morges skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo, etter at han knivstakk en politimann som deltok i flere forsøk på å stanse ham. Så sent som i desember i fjor ble 33-åringen dømt til tvungent psykisk helsevern for en svært lik hendelse, fordi han som følge av en schizofreni-lidelse i 2019 angrep vilkårlige personer på Grünerløkka, knivstakk én person og ble pågrepet av Beredskapstroppen etter bruk av varselskudd og elektrosjokkvåpen. 
     I skrivende stund er det uklart hvordan 33-åringen kunne være i gatene i Oslo under ett år etter dommen for drapsforsøk, siden både rettspsykiaterne som vurderte ham i fjor og domstolen beskrev et fem-seks år langt sykdomsforløp og understreket at han tidligere ikke har klart å følge opp psykiatrisk behandling på frivillig basis. «Aller verst blir prognosen dersom han faller ut av psykiatriske behandling, forfaller sosialt og ruser seg. Da kan tilsvarende situasjoner som den i juni 2019 oppstå», skrev de sakkyndige den gang – altså for bare elleve måneder siden. – Det siste jeg fikk høre var at han skulle flyttes fra en institusjon til en annen. Det var i september. Jeg ble sjokkert da jeg i dag fant ut at han var løslatt, sier knivofferet fra 2019 til Dagbladet i ettermiddag.
       Den avdøde gjerningsmannen hadde bakgrunn fra den russiske republikken Tsjetsjenia men har bodd i Norge i mange år. Mens situasjonen på Bislett ennå var uavklart i morges, beordret Politidirektøren midlertidig bevæpning i hele Norge, men alt tyder på at bevæpningen vil være kortvarig. Både under dagens hendelse og i 2019 ropte mannen «allahu akbar» og andre fraser forbundet med islam, men politiet understreker at mannens historikk tilsier at det ikke er snakk om en terrorhandling.

MÅ VITNE OM KAMPANJEN FØR KONGRESSANGREPET: Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn ble mandag stevnet av spesialkomitéen i Representantenes hus som gransker stormingen av Kongressen 6. januar i år. Komitéen mener opphavet til stormingen var en større, samordnet kampanje, «Stop the Steal»,drevet av Trump selv og hans rådgivere basert på falske påstander om valgfusk. «I dagene før 6. januar-angrepet, drev den tidligere presidentens nærmeste allierte og rådgivere en desinformasjonskampanje om valget og planla måter å stoppe opptellingen av stemmene i valgkollegiet», uttalte komitéens leder Bennie Thompson.
    I kjølvannet av 2020-valget skal Flynn ha diskutert å ta over stemmetellingsmaskinene og iverksette unntaksbestemmelser som normalt inntrer ved en nasjonal sikkerhetskrise.  Blant de fem andre stevnede var advokaten John Eastman, forfatter av et notat om hvordan Trump kunne bruke visepresidenten og Kongressen til å forsøke å ugyldiggjøre valgresultatet, og tidligere politimester i New York, Bernard Kerik, som deltok på det komitéen mener var et sentralt møte på Willard hotell i Washington 5. januar, dagen før stormingen.  Stevningen mandag, som krever at Flynn snarest leverer inn dokumenter til spesialkomitéen og vitner under ed tidlig i desember, er den siste i en rekke av til sammen 25 stevninger i komitéens etterforskning. 
Med vennlig hilsen,

Redaksjonen i Filter Nyheter