Nyhetsbrev 9. november: Rettspsykiaternes advarsel om knivmannen i 2020

KRISE VED EU-GRENSEN I ØST: I går forsøkte anslagsvis tusen migranter å ta seg over grensegjerder fra Hviterussland til Polen. Migrantene klippet i piggtråden og brukte stokker til å bøye piggene unna, men ble møtt med tåregass fra den polske siden. Nå sier en talsperson for Polen at mange tusen migranter venter nær grensen, og advarer om en væpnet eskalering av konflikten, skriver The Guardian
     Migrantene skal ha blitt ledsaget av væpnede hviterussere, og EU beskylder Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for «fremprovosere en flyktningkrise» ved å fly inn flyktninger fra Midtøsten og Afrika, for deretter å sende dem til fots til EU. Dette som hevn for at EU har innført en rekke sanksjoner mot den hviterussiske presidenten. Nato anklaget mandag hviterussiske myndigheter for å bruke flyktningene som «brikker i et politisk spill». Hviterussland avviser å ha noen rolle i å styre strømmen av migranter. Lukasjenko diskuterte i ettermiddag situasjonen med Russlands president Vladimir Putin, ifølge en uttalelse fra hviterusserne.
     Slik situasjonen er nå fanges flyktningene i et slags «ingenmannsland» når de blir sendt tilbake fra både polske grensevakter og hviterussere. Den humanitære situasjonen er prekær, og mange mangler tilgang til mat og vann. Hittil skal minst åtte mennesker ha mistet livet i grenseområdet. Det er også hørt skudd i området, men foreløpig er det ikke bekreftet hvor d...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.