Nyhetsbrev 9. juni: Hold deg oppdatert på dagens nyheter

God dag!

SIKKERHETSSVIKT: Til tross for at stormingen av Kongressen 6. januar 2021 var tydelig planlagt, sviktet det i store deler av etterretningen. Det kommer frem i en fersk rapport fra Senatet i USA. Helt siden desember hadde Capitol-politiet funnet meldinger på nett som «Ta med våpen. Det er nå eller aldri». Men på grunn av en kombinasjon av dårlig kommunikasjondårlig planleggingfeil utstyr og manglende ledelse, ble advarslene likevel ikke fulgt opp. Fem mennesker ble drept. 
     I et intervju med CNN dagen før rapporten ble lansert, kritiserer tidligere president Barack Obama republikanere for å opprettholde påstanden om at valget var stjålet
 
ETISK BETENKELIG: Forsvarergruppen er kritiske til politiets metode for å ta kriminelle i forbindelse med den internasjonale aksjonen «Trojan Shield», skriver Aftenposten. «Politiet skal oppklare forbrytelser, ikke legge til rette for at de skjer, og ikke være med på å begå dem. Dette er svært problematisk», sier Marius Dietrichson, leder av Forsvarergruppen til avisen.
     Mandag ble det kjent at politiet har opprettet den krypterte plattformen «Anom», som lokket kriminelle til å kommunisere seg imellom – mens de ble overvåket. Over 800 personer i verden skal tirsdag ha blitt pågrepet som følge av operasjonen.  
      I en debatt om politiprovokasjon i 2019, omtalt av Advokatbladet, sa statsadvokat Geir Evanger«Så vidt jeg kan forstå rettspraksis, går EMD ganske langt i å si at om du er med på noe straffbart, må du også tåle å bli lurt av politiet». 
 
GLOBAL VAKSINEPRIORITERING: USAs president Joe Bidens globale vaksinestrategier tema før helgens toppmøte med G7-landene i Storbritannia, skriver Washington Post. Biden har blitt kritisert fra flere hold for å ha en for beskjeden strategi for å fordele vaksiner ut i verden. 
      Spredningen av viruset har steget i flere land som ikke har klart å skaffe seg vaksinedoser. Dette har fått folkehelseeksperter og helsemyndigheter til å anklage rike nasjoner for å hamstre doser, og derav fremmet et «vaksineapartheid»
     Mindre enn 2 prosent av Afrikas befolkning har fått vaksine, sammenlignet med over halvparten i USA og Storbritannia. I Norge har 34 prosentav befolkningen fått første dose, og 22 prosent er fullvaksinerte, ifølge VGs oversikt. På verdensbasis er nesten 12 prosent vaksinerte med første dose. 
     Tirsdag introduserte demokrater i Kongressen et lovforslag for å styrke global vaksinefordeling
 
MUSLIMSK FAMILIE DREPT: «The warning signs of white nationalist violence have been glaring», skriver forsker Jasmin Zine i The Conversation. Søndag ble fire personer i en muslimsk familie påkjørt og drept i Canada, mens yngste sønn i familien på 9 år overlevde. En mann i 20-årene er siktet for overlagt drap på fire personer og et drapsforsøk, og politiet vurderer om de skal ta ut siktelse for terror
     En folketelling viser at 1 av 5 personer i byen London i Canada er utenlandsfødte, og ifølge New York Times er 10 prosent av innbyggerne i byen muslimske. Hatkriminalitet mot muslimer i Canada vokste med 253 prosent fra 2012 til 2015
     Politiet har gitt lite informasjon om den antatte gjerningsmannen Nathaniel Veltman, utover at de har stor grunn til å tro drapene var planlagt, og at familien ble drept på grunn av sin muslimske tro. Den siktede skal ikke ha kjent ofrene på forhånd, og er så vidt politiet bekjent ikke med i noen ekstreme grupperinger.Med vennlig hilsen, 

Redaksjonen i Filter Nyheter