Selv om det skjer flere viktige ting i verden – inkludert at den norske regjeringen klokken 12 la frem sin etterlengtede klimaplan (vi kommer med flere artikler om dette) – klarer vi ikke helt å fri oss fra det vanvittige angrepet på det amerikanske demokratiet for bare halvannet døgn siden:

 • Det tegner seg et stadig klarere bilde av hvem inntrengerne var – vi har en gjennomgang av (det foreløpige) persongalleriet og de ulike grupperingene i denne artikkelen.
 • Vi har også samlet ulike statsledere og myndigheters reaksjoner på det rystende angrepet – de spenner fra påpekninger om «hvor svakt [det vestlige demokratiets] fundament er» (Iran) til «skammelige scener» (Storbritannia).
 • Det totale antallet dødsfall etter onsdagens storming er nå oppe i fem, etter at det i går ble kjent at en politimann ved kongressbygningen senere døde av skader han ble påført.
 • Blant de døde er også Ashli Babbitt (35), Trump-tilhenger, Qanon-følger og veteran fra det amerikanske luftvåpenet – videoer viser hvordan hun ble skutt inne i bygningen.
 • Ytterligere døde er en kvinne (34) og to menn (50 og 55), som ifølge amerikanske myndigheter befant seg på kongressområdet – den eldste døde av hjerteinfarkt.
 • Lederen for Capitol-politiet med ansvar for sikkerheten ved kongressbygningen leverte torsdag sin oppsigelse etter knallhard kritikk for hvordan Trump-mobben ble håndtert.
 • Så langt er 55 personer siktet etter angrepet – åtte personer for brudd på hovedstadens våpenlover, der én av dem ble pågrepet med et halv-automatisk våpen og 11 molotov cocktails.
 • FBI leter også etter en person som plasserte hjemmelagede rørbomber utenfor hovedkvarteret til både Det republikanske og Det demokratiske partiet – et bilde av vedkommende er offentliggjort.
 • Nancy Pelosi har argumentert for at regjeringen og visepresident Mike Pence må utløse det 25. grunnlovstillegget og fjerne Trump fra presidentembetet umiddelbart – Pence har så langt sagt nei.
 • Torsdag amerikansk tid tok Trump tilsynelatende til vettet og erkjente valgnederlaget i en videotale – om han faktisk mente det han sa eller bare leste fra et manus, gjenstår å se.
 • Samtidig skal Trump fortsatt være opptatt av mulighetene for benåde seg selv før presidentperioden er over – om han faktisk har anledning til å gjøre dette, er uklart.
 • Vi synes for øvrig du bør lese deg opp på hva Qanon-konspirasjonsteoriene egentlig innebærer – de er vanvittige og kuriøse, men sentrale for å forstå hvordan onsdagens angrep kunne skje.
 • Dessuten blir vi glade om du vil abonnere på vårt papirmagasin, som én gang i måneden samler vår beste journalistikk mellom to permer – tegner du abonnement i dag, får du en historisk Trump-skjorte med på kjøpet.


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Vil arbeidsplassen din støtte Filter Nyheter? Send en epost til [email protected] eller besøk denne nettsiden for mer informasjon.

Våre bedriftsabonnenter får fire utgaver av Filters papirmagasin til kontoret hver måned for 3000 kroner i året.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.