Selv om det skjer flere viktige ting i verden – inkludert at den norske regjeringen klokken 12 la frem sin etterlengtede klimaplan (vi kommer med flere artikler om dette) – klarer vi ikke helt å fri oss fra det vanvittige angrepet på det amerikanske demokratiet for bare halvannet døgn siden:

 • Det tegner seg et stadig klarere bilde av hvem inntrengerne var – vi har en gjennomgang av (det foreløpige) persongalleriet og de ulike grupperingene i denne artikkelen.
 • Vi har også samlet ulike statsledere og myndigheters reaksjoner på det rystende angrepet – de spenner fra påpekninger om «hvor svakt [det vestlige demokratiets] fundament er» (Iran) til «skammelige scener» (Storbritannia).
 • Det totale antallet dødsfall etter onsdagens storming er nå oppe i fem, etter at det i går ble kjent at en politimann ved kongressbygningen senere døde av skader han ble påført.
 • Blant de døde er også Ashli Babbitt (35), Trump-tilhenger, Qanon-følger og veteran fra det amerikanske luftvåpenet – videoer viser hvordan hun ble skutt inne i bygningen.
 • Ytterligere døde er en kvinne (34) og to menn (50 og 55), som ifølge amerikanske myndigheter befant seg på kongressområdet – den eldste døde av hjerteinfarkt.
 • Lederen for Capitol-politiet med ansvar for sikkerheten ved kongressbygningen leverte torsdag sin oppsigelse etter knallhard kritikk for hvordan Trump-mobben ble håndtert.
 • Så langt er 55 personer siktet etter angrepet – åtte personer for brudd på hovedstadens våpenlover, der én av dem ble pågrepet med et halv-automatisk våpen og 11 molotov cocktails.
 • FBI leter også etter en person som plasserte hjemmelagede rørbomber utenfor hovedkvarteret til både Det republikanske og Det demokratiske partiet – et bilde av vedkommende er offentliggjort.
 • Nancy Pelosi har argumentert for at regjeringen og visepresident Mike Pence må utløse det 25. grunnlovstillegget og fjerne Trump fra presidentembetet umiddelbart – Pence har så langt sagt nei.
 • Torsdag amerikansk tid tok Trump tilsynelatende til vettet og erkjente valgnederlaget i en videotale – om han faktisk mente det han sa eller bare leste fra et manus, gjenstår å se.
 • Samtidig skal Trump fortsatt være opptatt av mulighetene for benåde seg selv før presidentperioden er over – om han faktisk har anledning til å gjøre dette, er uklart.
 • Vi synes for øvrig du bør lese deg opp på hva Qanon-konspirasjonsteoriene egentlig innebærer – de er vanvittige og kuriøse, men sentrale for å forstå hvordan onsdagens angrep kunne skje.
 • Dessuten blir vi glade om du vil abonnere på vårt papirmagasin, som én gang i måneden samler vår beste journalistikk mellom to permer – tegner du abonnement i dag, får du en historisk Trump-skjorte med på kjøpet.


Støtt Filter Nyheter!

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa. Klikk på bildet og bli abonnent i dag.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.