DATAANGREPET: PST mener at en hackergruppe som har jobbet for Russlands militære etterretning sto bak dataangrepet mot Stortinget som ble kjent i august i år. I etterkant har PST blant annet innhentet, undersøkt og analysert teknisk informasjon fra Stortinget, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten.

Nå konkluderer de med at gruppa kjent under navnene «ATP28» og «Fancy Bear» sannsynligvis sto bak – og skriver i en pressemelding at «denne aktøren knyttes til GRU [Russlands militære etterretningstjeneste, red. anm.], mer spesifikt deres 85. hovedsenter for spesielle tjenester (GTsSS)».

Gruppa har «benyttet en fremgangsmåte som kalles passord-“brutforcing” for å skaffe gyldige brukernavn og passord», skriver PST. Teknikken er brukt mot mange e-postkontoer med det resultat at gruppa har «klart å logge seg inn på et mindre antall kontoer» og hentet ut «sensitivt innhold fra en del» av disse.

Etterforskningen har likevel ikke avdekket nok opplysninger til at noen kan tiltales for brudd på straffelovens paragraf 121, som handler om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, mener PST.

UT MOT RUSTAD: Det har brutt ut «full krig» i det høyreradikale anti-innvandringsnettstedet Document, der arbeidende styreleder Steinar Bang Fylling i forrige uke trakk seg med umiddelbar virkning. Etter at redaktør Hans Rustad i helga skrev en kommentar som antydet at avgangen skyldtes «personlige forhold», har Bang Fylling nå latt seg intervjue av Klassekampen.

Der hevder han at det heller er «profesjonelle grunner» som ligger bak avgangen – han varsler også en klage til PFU fordi han mener Rustad har antydet noe annet og mye verre med sin begrepsbruk (redaktøren er blitt forelagt uttalelsene av avisa, men har ikke ønsket å kommentere dem).

Den avgåtte styrelederen sier at han har sett med voksende bekymring på hvordan Rustad har omfavnet konspirasjonsteorier (ofte om juks i det amerikanske presidentvalget) på redaksjonell plass. Det finnes flere eksempler på dette, ofte videreformidlet med mindre forbehold.

– Jeg har aldri møtt en voksen mann som er i sine fulle fem og likevel kan være så fanatisk ihuga oppslukt av en politiker og aldri ha et kritisk øye til hva denne politikeren gjør feil, sier Bang Fylling med henvisning til Rustad og Donald Trump. Heller ikke dette har Rustad ønsket å kommentere.

REISER SELV: Etter at britenes statsminister Boris Johnson og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen hadde snakket med hverandre på telefon mandag ettermiddag – den andre telefonen mellom topplederne på 48 timer – ble de enige om å være uenige (enn så lenge).

Partene står fortsatt langt fra hverandre i viktige spørsmål om europeiske fiskeres tilgang til britiske farvann, like konkurransevilkår for næringslivet (som er en forutsetning for britenes innpass i det europeiske fellesmarkedet) og hvem som skal påse at en eventuell handelsavtale overholdes.

Johnson og Von der Leyen har nå bedt sine respektive forhandlingsledere om å utarbeide en oversikt over hvor skoen faktisk trykker før den britiske statsministeren selv drar til Brussel senere denne uka – det vil bli toppledernes første møte ansikt til ansikt siden januar i år.

Også i går var signalene temmelig pessimistiske fra flere involverte, som kanskje bare posisjonerer seg i forhandlingsprosessen: «Ting ser veldig vanskelig ut og det er til og med en sjanse for at vi ikke kommer i mål», uttalte en britisk myndighetskilde til Sky News.

Før telefonsamtalen mandag ettermiddag skal Boris Johnson har kommet med tilbud om å fjerne de mest kontroversielle delene i et britisk lovforslag om regulering av egne, interne markeder dersom forhandlingene med EU bryter sammen, men uten at dette umiddelbart gav resultater.


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.