DATAANGREPET: PST mener at en hackergruppe som har jobbet for Russlands militære etterretning sto bak dataangrepet mot Stortinget som ble kjent i august i år. I etterkant har PST blant annet innhentet, undersøkt og analysert teknisk informasjon fra Stortinget, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten.

Nå konkluderer de med at gruppa kjent under navnene «ATP28» og «Fancy Bear» sannsynligvis sto bak – og skriver i en pressemelding at «denne aktøren knyttes til GRU [Russlands militære etterretningstjeneste, red. anm.], mer spesifikt deres 85. hovedsenter for spesielle tjenester (GTsSS)».

Gruppa har «benyttet en fremgangsmåte som kalles passord-“brutforcing” for å skaffe gyldige brukernavn og passord», skriver PST. Teknikken er brukt mot mange e-postkontoer med det resultat at gruppa har «klart å logge seg inn på et mindre antall kontoer» og hentet ut «sensitivt innhold fra en del» av disse.

Etterforskningen har likevel ikke avdekket nok opplysninger til at noen kan tiltales for brudd på straffelovens paragraf 121, som handler om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, mener PST.