Nyhetsbrev 7. august: Brexit-krisen kryper nærmere + De verste høyreekstreme angrepene siden 2011

STOR OVERSIKT: I kjølvannet av massakren i El Paso i USA på lørdag har vi laget en oversikt over de verste høyreekstreme angrepene siden terroren i Norge i 2011. Det er ganske skremmende å se hendelsene samlet – les artikkelen her.
President Donald Trump blir forøvrig møtt av motdemonstranter når han kommer til El Paso for å hedre ofrene senere i dag, siden mange regner han som en . Washington Post oppsummerer situasjonen slik: «The open repudiation of a visiting president in the aftermath of a mass tragedy was striking as a growing chorus of critics made clear that President Trump would not be universally welcome.»

PIZZAKRISE: I Storbritannia hagler det nå med nyhetsmeldinger som gjør en «no deal»-Brexit – brudd med EU i oktober uten enighet om skilsmisseavtalen – mer virkelighetsnært for folk flest. Sist ut er dagligvarekjedene og leverandørene deres som har bedt om at konkurranselovgivning settes til sideså de kan koordinere forsyningene med hverandre. I går ble det kjent at den store pizzakjeden Dominos har hamstret ekstra tomatsaus og pizzafyll for over sju millioner pund fordi selskapet mener brudd i leveransene som følge av Brexit har blitt mer sannsynlig.

ANGREP PÅ SKATTEETATEN: Det er i skrivende stund ukjent hvem som sto bak den antatte bombeeksplosjonen i inngangspartiet til den danske skatteetatens hovedkontor i København i går kveld, og hvorvidt motivet er personlig eller politisk. Politiet kaller det et angrep, men poengterte på en pressekonferanse i formiddag at eksplosjonen neppe var ment å drepe mennesker, gitt tidspunktet. Bygningen har imidlertid store skader og store ressurser er satt inn i etterforskningen. Angrepet skjedde på årsdagen for en mindre bombe på samme sted i 2003, men mistenkte fra den gang skal ha alibi.

ØKT SPENNING: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) går ut mot Russland etter at det ble kjent at en storstilt russisk militærøvelse 14.-17. august er planlagt å bruke hele fire områder nær Norge – henholdsvis rett vest for Mo i Rana og nord og nordvest for Andøya. – Vi har over tid sett en utvikling der Russland opptrer stadig mer selvhevdende i våre nærområder. Norge ser med bekymring på dette og vil følge nøye med på den ventede russiske øvingsaktiviteten, heter det i uttalelsen fra statsråden. Norge/NATO svarer med å styrke overvåkningen i området blant annet med tre amerikanske fly stasjonert på Andøya.