Drap og terror: Dette er de verste høyreekstreme angrepene siden 2011

Angrepene er lokale, men ideologien global: Siden drapene i regjeringskvartalet og på Utøya i 2011, har høyreekstreme aktører stått bak en rekke drap og terroraksjoner på verdensbasis. Etter at FBI i slutten forrige måned advarte mot faren for flere angrep fra «hvite nasjonalister» i USA, gikk det bare halvannen uke før 22 mennesker ble skutt og drept i El Paso, Texas. I fjor sto voldelige rasister bak alle drap begått av ekstremister i USA, og høyreekstremisme er i dag den fremste terrortrusselen med utspring i landet, ifølge FBI. På verdensbasis er de ideologiske likhetene mellom drapsmennene mange - fra El Paso-terroristens advarsler mot en «invasjon» av innvandrere, via den australske Christchurch-terroristens henvisninger til konspirasjonsteorien om «den store utskiftningen» og Anders Behring Breiviks frykt for «Eurabia». Filter Nyheter har tidligere publisert en liste over de verste angrepene det siste året. Dette er de verste høyreekstreme angrepene på verdensbasis siden 22. juli 2011:

3. august 2019: El Paso, Texas

21 år gamle Patrick Crusius dreper 22 mennesker i et angrep med halvautomatisk våpen på et kjøpesenter i El Paso, Texas. I forkant skal drapsmannen ha publisert et såkalt manifest, der det heter at han er imot «raseblanding», ønsker at de amerikanske statene blir inndelt etter rase og at terroraksjonen er et forsøk på å forsvare USA mot «den etniske og kulturelle utskiftningen» som «invasjonen» av innvandrere har forårsaket. Christchurch-terroristen Brenton Tarrant og konspirasjonsteorien om «den store utskiftningen» blir spesifikt nevnt.

28. juli 2019: Gilroy, USA

19 år ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.