GJENÅPNINGSPLAN: I formiddag redegjorde Erna Solberg for Stortinget om den planlagte gjenåpningen av samfunnet (Stortingets sending her). Det åpnes opp i trinn basert på en vurdering av smittesituasjonen hver tredje uke. (Oversikt over de ulike trinnene hos bl.a. NRK) De tre sjekkpunktene for en vurdering av gjenåpning er: 1. Smittesituasjon og sykdomsbyrde 2. Kapasitet i helsetjenesten 3. Vaksinasjon. Klokka 13 har statsministeren, Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-sjef Camilla Stoltenberg pressekonferanse om detaljene. Espen Rostrup Nakstad uttalte i starten av uka at vi må godt under 200 smittede i døgnet før en åpning er mulig, mens Stoltenberg sa at R-tallet må være et stykke under 1 over lang tid. I Danmark startet de gjenåpningen denne uka, med lovnad om at samfunnet i det store og hele vil være åpent når alle over 50 år er ferdigvaksinert. I Norge vil vi med siste kjente vaksinasjonscenario fra FHI nå et slikt vaksinasjonsnivå i midten av juli.
EUs legemiddelbyrå EMA holder pressekonferanse klokka 16, der det er ventet at de vil legge seg langt nærmere Norges ståsted om koblingen mellom AstraZeneca-vaksinen og de sjeldne blodpropp-funnene.

– GRUSOMT: Arrestasjoner av helsearbeidere, undertrykkelse av aktivister, og forfølgelse av journalister: Det er noen av funnene i en ny Amnesty-rapport som ble sluppet i dag om hvordan menneskerettighetsbrudd på verdensbasis har blitt forverret under covid-19-pandemien. Rapporten viser at myndighetene i flere land har brukt pandemien som en anledning til å ytterligere undertrykke borgernes rettigheter. «De som gav mest er grusomt nok de som ofte har blitt beskyttet minst i denne pandemien», forteller Philip Luther i Amnesty International til DW.com. I Egypt har minst ni helsearbeidere blitt arrestert begrunnet med terror-relaterte anklager og påstander om at de har spredt falske nyheter. «Dette er helsearbeidere som har uttrykt bekymringer for sikkerheten og kritisert myndighetenes håndtering av pandemien og andre sosiale medier-plattformer», utdypet Luther.

SKREMSLER: Kina utfordrer den ferske Biden-administrasjonen i det evige stormaktspillet om Taiwan, og gjennomfører denne uka militærøvelser både vest og øst for den demokratisk styrte øya. Kineserne framstiller de nærgående jagerflyene og marineaktiviteten som «rutinemessig øvelse i tråd med den årlige planen for å teste mannskapenes effektivitet og styrke deres evner til å sikre nasjonal suverenitet og sikkerhet». I virkeligheten er bakteppet økt temperatur de siste månedene på grunn av nye leveranser av militært utstyr fra USA til kystvakten i Taiwan og sterke forsikringer fra Joe Biden om fortsatt støtte.

HUNDRE GANGER FOR LAVT: NRK måtte legge seg flat etter at den direktesendte Debatten i går blandet sammen andeler og prosent. Foran et norgeskart som skulle vise smitten blant 0–17-åringer i ulike deler av landet, konfronterte programleder Fredrik Solvang uforstående helsetopper med at andelen smittede blant de som hadde testet seg i Oslo i uke 5–10 bare var 0,05 prosent, mens det riktige tallet er 5 prosent. (Til sammenlikning viser tall fra FHI at andelen smittede i Oslo i alle aldersgrupper lå på 4,4 prosent i uke 10 – uken med mest smitte i perioden).


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.