GJENÅPNINGSPLAN: I formiddag redegjorde Erna Solberg for Stortinget om den planlagte gjenåpningen av samfunnet (Stortingets sending her). Det åpnes opp i trinn basert på en vurdering av smittesituasjonen hver tredje uke. (Oversikt over de ulike trinnene hos bl.a. NRK) De tre sjekkpunktene for en vurdering av gjenåpning er: 1. Smittesituasjon og sykdomsbyrde 2. Kapasitet i helsetjenesten 3. Vaksinasjon. Klokka 13 har statsministeren, Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-sjef Camilla Stoltenberg pressekonferanse om detaljene. Espen Rostrup Nakstad uttalte i starten av uka at vi må godt under 200 smittede i døgnet før en åpning er mulig, mens Stoltenberg sa at R-tallet må være et stykke under 1 over lang tid. I Danmark startet de gjenåpningen denne uka, med lovnad om at samfunnet i det store og hele vil være åpent når alle over 50 år er ferdigvaksinert. I Norge vil vi med siste kjente vaksinasjonscenario fra FHI nå et slikt vaksinasjonsnivå i midten av juli.
EUs legemiddelbyrå EMA holder pressekonferanse klokka 16, der det er ventet at de vil legge seg langt nærmere Norges ståsted om koblingen mellom AstraZeneca-vaksinen og de sjeldne blodpropp-funnene.

– GRUSOMT: Arrestasjoner av helsearbeidere, undertrykkelse av aktivister, og forfølgelse av journalister: Det er noen av funnene i en ny Amnesty-rapport som ble sluppet i dag om hvordan menneskerettighetsbrudd på verdensbasis har blitt forverret under covid-19-pandemien. Rapporten viser at myndighetene i flere land har brukt pandemien som en anledning til å ytterligere undertrykke borgernes rettigheter. «De som gav mest er grusomt nok de som ofte har blitt beskyttet minst i denne pandemien», forteller Philip Luther i Amnesty International til DW.com. I Egypt har minst ni helsearbeidere blitt arrestert begrunnet med terror-relaterte anklager og påstander om at de har spredt falske nyheter. «Dette er helsearbeidere som har uttrykt bekymringer for sikkerheten og kritisert myndighetenes håndtering av pandemien og andre sosiale medier-plattformer», utdypet Luther.

SKREMSLER: Kina utfordrer den ferske Biden-administrasjonen i det evige stormaktspillet om Taiwan, og gjennomfører denne uka militærøvelser både vest og øst for den demokratisk styrte øya. Kineserne framstiller de nærgående jagerflyene og marineaktiviteten som «rutinemessig øvelse i tråd med den årlige planen for å teste mannskapenes effektivitet og styrke deres evner til å sikre nasjonal suverenitet og sikkerhet». I virkeligheten er bakteppet økt temperatur de siste månedene på grunn av nye leveranser av militært utstyr fra USA til kystvakten i Taiwan og sterke forsikringer fra Joe Biden om fortsatt støtte.

HUNDRE GANGER FOR LAVT: NRK måtte legge seg flat etter at den direktesendte Debatten i går blandet sammen andeler og prosent. Foran et norgeskart som skulle vise smitten blant 0–17-åringer i ulike deler av landet, konfronterte programleder Fredrik Solvang uforstående helsetopper med at andelen smittede blant de som hadde testet seg i Oslo i uke 5–10 bare var 0,05 prosent, mens det riktige tallet er 5 prosent. (Til sammenlikning viser tall fra FHI at andelen smittede i Oslo i alle aldersgrupper lå på 4,4 prosent i uke 10 – uken med mest smitte i perioden).


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.