Nyhetsbrev 6. oktober: Boris Johnsons tale blir karnøflet

God ettermiddag!
 SLAKTER BORIS: Britenes hardt pressede statsminister Boris Johnson holdt onsdag ettermiddag tale under siste dag av Det konservative partis landsmøte i Manchester. Mot et bakteppe av drivstoff– og matvarekrise, skapt av akutt mangel på nær 100 000 tungtransportsjåfører som følge av både brexit, pandemi og lav nasjonal rekruttering til yrket, var det ventet at Johnson skulle insistere på at alt går etter planen: Det som skjer i Storbritannia akkurat nå, er først og fremst en stor mulighet til å skape et flott post-brexit-samfunn der både lønningene, kvalifikasjonene og produktiviteten straks blir høyere. Venstreliberale Guardian publiserte lynkjapt en knusende dom over statsministerens prestasjon: Jo, talen var preget av vitser og positivitet, skriver avisa, men «in so far there was political substance in it, it was smothered in fluff, cheery Tory waffle. This is what the Conservative party was voting for when they made Johnson leader, and most of them seem to still like it».

IKKE NOE POLITISK: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir J. Sheikh skal ha fått totalt 12,8 millioner kroner fra organisasjonen Muslim World League, ifølge Dagbladet. Avisa har gjennom flere artikler knyttet organisasjonen til Saudi-Arabias autoritære regime. Bondevik personlig skal ha fått 1,4 millioner kroner, og Bondeviks organisasjon – Oslosenteret – skal ha fått 5,4 millioner. Pengene skal ha blitt overført fra Muslim World League til Sheikhs stiftelse Dialog for fred, og så videre til Bondevik og Oslosenteret.  Bondevik opplyser at summen på 1,4 millioner er honorar fra Dialog for fred for foredrag, møteledelse og arbeid i 2019-2021. – Det er ikke noen politisk binding til noen av de honorarer jeg får, sier han til Dagbladet.

HAAG NESTE? Medlemmer av Europaparlamentet ønsker å føre Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for Den internasjonale domstolen i Haag for hans involvering i massetortur og undertrykkelse av opposisjonspolitikere og demonstranter. Forslaget kom fra den litauiske og den tyske representanten i Europaparlamentet i et møte i Strasbourg tirsdag, og kan bli inkludert i et vedtak som parlamentet skal stemme over på torsdag.
      I opptaktene til og etter presidentvalget 9. august ifjor, har president Lukasjenko knust enhver form for protest mot et valgresultat som ifølge EU hverken var fritt eller rettferdig. Ifølge parlamentsmedlemmene sto presidenten selv for ordre om å arrestere og torturere demonstrantene som deltok i protestene i månedene etter valget – minst 700 av disse skal fremdeles sitte i fengsel. 23. mai ble journalist og aktivist Raman Pratasevitsj arrestert etter at hviterussiske sikkerhetsstyrker kapret flyet han satt på på vei til Vilnius, og 3. august i år ble lederen for en hviterussisk eksilgruppe i Ukraina funnet hengt i et tre. Opposisjonspolitiker Svetlana Tikhanovskaja lever for tiden i eksil i Litauen. 
    Haagdomstolen er FNs øverste dømmende myndighet. Bare stater kan bringe saker opp for domstolen, men ingen stater kan tvinges frem for domstolen.


KREVER MILLIONER TILBAKEBETALT: I fall du ikke fikk med deg i går – les vår artikkel om den tidligere villreinforskeren Christian Nellemann og hans analyseforetak Rhipto, som har fått utbetalt 56,9 millioner kroner i tilskudd fra Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Nå krever departementene millionbeløp tilbakebetalt fra Rhipto, og frykter at tilskuddsmidler er misbrukt. Det ble i vår avdekket at «non-profit»-foreningen, som helt fra oppstarten har vært finansiert av UD, ser ut til å ha gått med stort overskudd som ikke samsvarer med prosjektregnskap lagt fram for departementene. Les hele artikkelen her!

  • Vi jobber med flere ulike oppfølgingsartikler. Har du tips om foretaket, personene eller tilskuddsforvaltningen i departementene – send meg en melding på 412 15 090 (gjerne via Signal).


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter