Nyhetsbrev 31. mai: Danmark lot USA spionere på norske politikere

God formiddag!

ILLOJAL NABO: Danmarks etterretningstjeneste FE har latt den amerikanske etterretningstjenesten NSA spionere på toppolitikere og embedsfolk i NorgeSverige, Tyskland og Frankrike, ifølge Danmarks radio.
    I fjor ble det kjent gjennom den store etterretningsskandalen i Danmark at amerikanernes kabeltilgang der blant annet betød spionasje mot allierte, inkludert mål i Norge. (Mye norsk datatrafikk passerer gjennom Danmark). Men nå avslører Danmarks radio – basert på kilder med tilgang på en intern granskningsrapport som ble dysset ned i 2015 – at dette blant annet dreide seg om målrettet overvåkning av toppolitikere.
    Den mest konkrete opplysningen om metoden er at NSA i 2012-2014 aktivt skal ha brukt telefonnumrene til navngitte politikere og toppbyråkrater til å sile datastrømmen.  NRK, som samarbeider med DR om saken, har ikke fått klarhet i hvilke opplysninger som skal ha blitt samlet inn om de norske politikerne – eller hvem det dreier seg om– men det kan ifølge DR være snakk om e-postkommunikasjon, SMS-er, og telefonanrop.
     Foreløpig er denne omdreiningen i skandalen (som startet med NSA-varsleren Edward Snowdens avsløringer i 2013) størst i Tyskland, da både kansler Angela Merkel, daværende utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og daværende opposisjonsleder Peer Steinbruck er navngitt som mål.
     Siden hendelsene ligger rundt seks år tilbake i tid er det uklart hvor mye av de sterke reaksjonene i dag som er spill for galleriet og hva som har skjedd på bakrommet med USA og Danmark siden.

APROPOS SPIONASJE: I et lengre intervju med Russlands ambassadør i Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili,  har vi spurt ham om blant annet dataangrepet på Stortinget i fjor –som russerne sto bak, ifølge den norske regjeringen. («Inntil noen blir tatt på fersken kan ikke Norge si det for sikkert»). En påvirkningsoperasjon mot høstens stortingsvalg er det ingen grunn til å frykte, skal man tro ambassadøren. – Utenrikspolitikken i Norge vil ikke endre seg om opposisjonen kommer til makten. Vi respekterer både statsministeren og Støre, sier han, og har et par betraktninger også om innenrikspolitikken: – Forskjellen mellom de to politiske koalisjonene under forrige lokalvalg – hva var det? Bompenger! Hvis koalisjonen på venstresiden kommer til makten vil de antakeligvis introdusere den samme politikken, og de vil glemme hva det var de kritiserte da de var i opposisjon. Les hele interjvuet her!
MORNA WIZZ: Det, eh, fagforeningsskeptiske lavpris-flyselskapet Wizz Air, som trolig gamblet på  at Norwegian skulle gå over ende, avvikler flytrafikken innenlands i Norge fra 14. juni. Den ungarske ledelsen sutrer samtidig over et marked som «blir forvridd av proteksjonistiske interessenter».
     Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller skrotingen av innenriks-satsningen – etter bare sju måneder –  «en seier for det organiserte arbeidslivet (…) bygd av arbeiderbevegelsens kamp og vilje». Flyselskapet hadde riktignok ikke stor oppdrift under dagens regjering heller – statsminister Erna Solberg og flere av hennes statsråder støttet selv boikott av Wizz Air (noe Ap den gang kalte en «tilsnikelse»), og Næringsdepartementet har forsvart boikotten vedtatt av enkelte kommuner og fylkeskommuner.

– DESPERAT: Frps «alternative Nasjonal Transportplan», der det hagler med milliardprosjekter med uklar finansiering, får hard medfart på lederplass i Bergens Tidende i dag. «Eit desperat utspel frå eit parti med akutt veljarkrise. Sylvi Listhaugs Frp står for ein uansvarleg, urealistisk og uhaldbar samferdslepolitikk», skriver avisa.

FIKK DU MED DEG: De fleste så nyhetsmeldingene om Hviterusslands spektakulære «flykapring» for å arrestere dissidenten Raman Pratasevitsj, men det var ikke like mye fokus på hvorfor det er så viktig for diktator Aleksandr Lukasjenko å ta ham. Les Filter Nyheters dypdykk i Pratasevitsj’ historie og bli litt klokere.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter