Nyhetsbrev 29. oktober: Kraftig refs av Sveriges koronastrategi

God ettermiddag!
 

SVENSK KORONAHAVARI: Den svenske koronakommisjonen er ikke nådig i sin andre delrapport som ble sluppet i dag, der svenske myndigheter får hard kritikk for sin «sendrektige» håndtering av koronapandemien:

  • De første smitterverntiltakene i starten av pandemien var utilstrekkelige for å stanse eller betydelig begrense smittespredningen
  • Smitteverntiltakene var i stor grad basert på frivillighet og personlig ansvar
  • Smittevernlovgivningen var ikke god nok i møte med alvorlige utbrudd som koronapandemien
  • Pandemiberedskapen var for dårlig
  • Det var uklart hvem som hadde det helhetlige ansvaret for smittevernet i landet
  • Mangel på gode data gjorde det utfordrende å følge med på pandemiens utvikling og evaluere håndteringen i etterkant
  • Kommisjonen beskriver det som et «havari» at storskala testing først kom i gang da den første smittebølgen var over

Omtrent 15 000 døde i løpet av epidemien i Sverige, som plasserer landet langt høyere opp på listen over antall dødsfall målt per innbygger enn sine nordisk naboland. Kommisjonen har tidligere kritisert svenske myndigheter for å ha mislyktes med  å beskytte de eldre under pandemien.

SKREV «MANIFEST»: 15-åringen som denne uka står tiltalt for drapsforsøk og trusler etter at han knivstakk en lærer ved Källebergsskolan i den svenske byen Eslöv 19. august i år, skrev et høyreekstremt «manifest» før han gikk til angrep – politiets etterforskning har også avdekket at tenåringen har vært svært opptatt av nazisme, høyreekstreme terroraksjoner og skoleskytinger. Referanser til blant andre Anders Behring Breivik er gjenfunnet i både tekst og bilder fra guttens soverom og datautstyr, samtidig som det er blitt tydelig at angrepet mot ungdomsskolen var planlagt på forhånd og varslet til venner via kommunikasjonsplattformen Discord.
        Rettspsykiatere har foreløpig konkludert med at 15-åringen kan ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket og at han fortsatt kan være psykisk syk, mens guttens forsvarer beskriver handlingene som «sinnssyke». Gjerningsperson selv erkjenner trusler mot en polititjenestemann og flere andre ved skolen, men nekter for drapsforsøk, samtidig som han innrømmer å ha hatt et hatmotiv for handlingene.  Les vår gjennomgang her.

POLITIAKSJON MOT HACKERE: Kripos bistår i en internasjonal politioperasjon i Ukraina der minst 12 personer er siktet for å stå bak et såkalt løsepenge-angrep mot blant andre Hydro i Norge i 2019. De pågrepne knyttes til et nettverk av kriminelle som står bak alvorlige dataangrep rettet mot over 1800 ofre i 71 ulike land.

FANTASIVERIDEN: Du har sikkert fått med deg at Facebook (selskapet, ikke plattformen) skifter navn til Meta, som del av en stor strategiendring knyttet til det forjettede metaverset. Men hva som er selve produktet er egentlig ennå i det blå, påpeker redaktøren for Vice’ teknologinettsted Motherboard, Jason Koebler. Han oppsummerer omleggingen av selskapet slik: «Zuckerberg announces fantasy world where Facebook is not a horrible company».  «Framtida Zuckerberg presenterte var en feberdrøm rappet fra dystopisk science fiction og fra villedende pitcher om virtuell virkelighet-produkter fra det siste tiåret», skriver Koebler.God helg!

  • PS! Dersom du abonnerer på Filter, sender vi deg en grundig gjennomgang av denne ukas mest sentrale nyheter på klima- og miljøfeltet hver eneste fredag. I dag er temaet klimatoppmøtet i Glasgow, som omtales som «planetens siste sjanse». Hold deg oppdatert på den viktigste saken i vår tid ved å tegne abonnement i dag (Gjør du det før midnatt søndag 31. oktober, sender vi deg også oktober-utgaven av papirmagasinet vårt).

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter