Nyhetsbrev 29. oktober: Kraftig refs av Sveriges koronastrategi

God ettermiddag!
 

SVENSK KORONAHAVARI: Den svenske koronakommisjonen er ikke nådig i sin andre delrapport som ble sluppet i dag, der svenske myndigheter får hard kritikk for sin «sendrektige» håndtering av koronapandemien:

  • De første smitterverntiltakene i starten av pandemien var utilstrekkelige for å stanse eller betydelig begrense smittespredningen
  • Smitteverntiltakene var i stor grad basert på frivillighet og personlig ansvar
  • Smittevernlovgivningen var ikke god nok i møte med alvorlige utbrudd som koronapandemien
  • Pandemiberedskapen var for dårlig
  • Det var uklart hvem som hadde det helhetlige ansvaret for smittevernet i landet
  • Mangel på gode data gjorde det utfordrende å følge med på pandemiens utvikling og evaluere håndteringen i etterkant
  • Kommisjonen beskriver det som et «havari» at storskala testing først kom i gang da den første smittebølgen var over

Omtrent 15 000 døde i løpet av epidemien i Sverige, som plasserer landet langt høyere opp på listen over antall dødsfall målt per innbygger enn sine nordisk naboland. Kommisjonen har tidligere kritisert svenske myndigheter for å ha mislyktes med  å beskytte de eldre under pandemien.

SKREV «MANIFEST»: 15-åringen som denne uka står tiltalt for drapsforsøk og trusler etter at han knivstakk en lærer ved Källebergsskolan i den svenske byen Eslöv 19. august i år, skrev et høyreekstremt «manifest» før han gikk til angrep – politiets etterforskning har også avdekket at tenåringen har vært svært opptatt av nazisme, høyreekstreme terroraksjoner og skoleskytinger.&nbsp...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.