Nyhetsbrev 27. september: Vurderer å sette inn hæren for å hindre drivstoffmangel

God ettermiddag!

SKJØRE FORHANDLINGSGRUNNLAG: Det kan ta måneder med tautrekking før Tyskland har en ny koalisjonsregjering på plass etter gårsdagens valg, der sosialdemokratene i SDP ble største parti med 25,7 prosent. Etter alle solemerker blir SDPs Olaf Scholz ny kansler, men det er langt fra opplagt hvilke av de mindre partiene som kan inngå i et samarbeid. Scholz' førstevalg gitt valgresultatet er en regjering med SDP, De grønne og liberale FDP. (Sammenbrudd i slike forhandlinger har tidligere ledet til den motvillige såkalte storkoalisjonen mellom sosialdemokratene og de konservative). Det ble ingen grasiøs sorti for Angela Merkel. For partifellene henens i CDU (og CSU) ble valgresultatet (24,1) det verste noensinne, og 1,6 prosentpoeng bak SDP er det lite realistisk at konservative Armin Laschet kan gjøre tilstrekkelige hestehandler til å bli kansler. (CDU har ikke erkjent nederlag).
     De grønne fikk nær 15 prosent oppslutning og blir nå Tysklands tredje største parti i forbundsdagen med hele 118 mandater, mens sosialistene i Die Linke bare fikk 4,9 prosent – under den tyske sperregrensen. Høyreradikale AfD gikk tilbake, til 10 prosent nasjonalt, men tallet tilslører at det innvandrerfiendtlige partiet holder stand i tidligere Øst-Tyskland, med nærmere 20 prosent oppslutning. DW har en grundig direkteblogg om valgets etterspill 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.