Nyhetsbrev 27. september: Vurderer å sette inn hæren for å hindre drivstoffmangel

God ettermiddag!

SKJØRE FORHANDLINGSGRUNNLAG: Det kan ta måneder med tautrekking før Tyskland har en ny koalisjonsregjering på plass etter gårsdagens valg, der sosialdemokratene i SDP ble største parti med 25,7 prosent. Etter alle solemerker blir SDPs Olaf Scholz ny kansler, men det er langt fra opplagt hvilke av de mindre partiene som kan inngå i et samarbeid. Scholz’ førstevalg gitt valgresultatet er en regjering med SDP, De grønne og liberale FDP. (Sammenbrudd i slike forhandlinger har tidligere ledet til den motvillige såkalte storkoalisjonen mellom sosialdemokratene og de konservative). Det ble ingen grasiøs sorti for Angela Merkel. For partifellene henens i CDU (og CSU) ble valgresultatet (24,1) det verste noensinne, og 1,6 prosentpoeng bak SDP er det lite realistisk at konservative Armin Laschet kan gjøre tilstrekkelige hestehandler til å bli kansler. (CDU har ikke erkjent nederlag).
     De grønne fikk nær 15 prosent oppslutning og blir nå Tysklands tredje største parti i forbundsdagen med hele 118 mandater, mens sosialistene i Die Linke bare fikk 4,9 prosent – under den tyske sperregrensen. Høyreradikale AfD gikk tilbake, til 10 prosent nasjonalt, men tallet tilslører at det innvandrerfiendtlige partiet holder stand i tidligere Øst-Tyskland, med nærmere 20 prosent oppslutning. DW har en grundig direkteblogg om valgets etterspill her.

FORSYNINGSKRISE ETTER BREXIT: I et desperat forsøk på å få kalkunen hjem til jul, sier britiske myndigheter at de vil tilby 10 500 lastebilsjåfører og arbeidere i fjærkreindustrien midlertidige visum. Det skjer etter at myndighetene opprinnelig avviste muligheten for midlertidige visum til utenlandske arbeidere. Statsminister Boris Johnson vurderer samtidig å sette inn hæren for å forsyne flertallet av landets bensinstasjoner som er i ferd med å gå tom for drivstoff.
     Storbritannia er inne i en tiltagende krise der mangelen på kvalifiserte arbeidstakere fører til brudd i forsyningskjeden for flere forbruksvarer. Et rekordantall på én million jobber sto ledige i perioden juni–august i landet og myndighetene sender nå ut én million brev til tidligere lastebilsjåfører for å hente dem tilbake til industrien. Brexit og covid-19-pandemien er blant årsakene til forsyningsproblemene.

AVSKAFFER LHBT-FRIE SONER: Etter sterke føringer fra EU avskaffer den sør-polske regionen Swietokrzyskie sine to år gamle «LHBT-ideologifrie» soner. Flere EU-land har strevd med hvordan de skal håndtere innskrenkninger av rettighetene for LHBT-miljøene i land som Polen og Ungarn, lover som flertallet av EU-landene anser som diskriminerende. Da EU skulle lage en økonomisk «koronakrisepakke» bestemte de at alle landene må oppfylle visse krav for å motta pengestøtten, deriblant at grunnleggende rettigheter knyttet til LHBT-personer må følges – til stor protest fra Polen og Ungarn. 
     LHBT-miljøer i Polen som har opplevd de polske lokale lovene som diskriminerende, samt polakker som har sett på homofili-loven som negativt for landet internasjonalt, jubler for endringen, ifølge NRK. Men deler av befolkningen mener Polen gir etter for økonomisk press på bekostning av «katolske kristne verdier». Totalt har det vært cirka 100 homofili-frie byer, provinser, fylker og kommuner, hovedsakelig sørøst i Polen, der partiet PiS har flest velgere. 
     Norge har tidligere trukket EØS-støtten på grunn av Polens homoideologi-frie soner. Etter dette snudde blant annet politikerne i den polske byen Kraśnik. 

TIKKER MOT FORHANDLINGER, KANSKJE: Det har ikke lekkete en eneste konkret opplysning ut av regjeringssonderingene i Hurdal, noe som leder til at politiske journalister må sette på trykk titler som «Sp-kilder om sonderingene: Krevende og vanskelig» og om at «Klokken tikker».  «I halv tre-tiden tok Ap-nestleder Bjørnar Skjæran seg en liten pause – og spilte et slag biljard med seg selv», kunne VG melde i ettermiddag. Både Ap, Sp og SV har nå styrket rådgiverkorpsene på hotellet, noe som kanskje – eller kanskje ikke! – betyr at de egentlig driver bittelitt forhandling i sonderingene før det blir forhandlinger.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter