Nyhetsbrev 27. mai: Statsministeren gjenåpnet nyåpnet bar

God ettermiddag!

STREIK: 7390 lærere og helsearbeidere organisert i Unio er tatt i streik etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene med KS i natt. Streiken fører blant annet til at mange skoler stenges helt eller delvis  – i Trondheim er for eksempel 18 skoler og 19 barnehager berørt. (Her er listen over hele streikeuttaket). I helsevesenet er alle som jobber med testing, smittesporing og vaksinering unntatt streik. LO kommune, YS kommune og Akademikerne kom på sin side til enighet om en ramme på 2,8 prosent, som gir ansatte et lønnstillegg på mellom 10 000 og 22 000 kroner, melder NRK– Unio har krevd klar reallønnsvekst for våre medlemmer, og det fikk vi ikke, sier Unios forhandlingsleder Steffen Handal til TV 2.
   Kort tid etter at streiken var et faktum, kunngjorde kunnskapsminister Guri Melby (V) at regjeringen går til nasjonal avlysning av muntlig eksamen.


MANGLER KORONA-KONKLUSJON: De foreløpig svakt begrunnede spekulasjonene om at en ulykke på et kinesisk laboratorium kan ha vært et element i starten av pandemien, tiltar nå i styrke. President Joe Biden har beordret amerikanske etterretningstjenester til å intensivere arbeidet med å få en «endelig konklusjon» om koronavirusets opphav, i utgangspunktet innen 90 dager. Bakgrunnen er at to av USAs etterretningsbyråer heller mot teorien om at viruset ble overført til mennesker fra et smittet dyr, mens ett byrå tror mer på lab-teorien – samtidig som ingen av dem har mer enn «lav til moderat» sikkerhet i rapporteringen. Flere amerikanske fagmiljøer skal nå delta i granskningen, samtidig som Biden ber Kina om å samarbeide i større grad med de internasjonale forsøkene på å komme til bunns i koronamysteriet. Kina sa nylig nei til å gi adgang til et granskningsteam fra Verdens helseorganisasjon.

LYVER: Diktator Aleksandr Lukaskjenko holder fast på historien som absolutt ingen tror på – den om at det var etterretning om en bombe om bord i Ryanair-flyet på vei mellom Hellas og Litauen som gjorde at Hviterussland tvang flyet ned. I virkeligheten var formålet, etter alt å dømme, å arrestere dissidenten Roman Protasevitsj og kjæresten hans.  – Jeg opptrådte lovlig da jeg beskyttet folket mitt. Informasjonen om bomben i flyet kom fra utlandet, uttalte Lukaskjenko i går, ifølge et statlig nyhetsbyrå. Presidenten framstiller det som at anklagene fra utlandet og opposisjonen og sanksjonene innført av EU dreier seg om «hybridkrig». «Vi må gjøre alt vi kan for å forhindre det fra å bli en ekte krig», sa han i går.

VENNEFEST: Oslo-baren på Grünerløkka som i går fikk tidenes gratisreklame da Erna Solberg (H) valgte den som åsted for gjenåpnings-pils med velvillige journalister fra VG på slep, viser seg å være deleid av blant andre Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes, eks-justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), eks-samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) og eks-statssekretær Ole Berget (Frp). (Største eier er daglig leder André Melchior Larsen, tidligere Frp-rådgiver).
    Nå får statsministeren kritikk både for å ha profilert et nyåpnet utested som aldri har vært rammet av korona-økonomien – samtidig som hun snakket om en «gledens dag for mange på restauranter som har vært lukket» – og for å velge de tidligere regjeringskollegenes bar. Statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor opplyser til Dagens Næringsliv at stedet ble brukt som illustrasjon på at folk kommer tilbake i jobb.

Ha en fortsatt fin kveld! (Men velg bar med omhu)
 

  • PS: Mandag 31. mars er siste frist for å tegne abonnement og få den ferskeste utgaven av Filters papirmagasin for mai hjem i posten. Velger du årsabonnement nå, sender vi deg også et Filter-bærenett i 100 prosent resirkulert bomull (med konspirasjonsteori-motiv fra vår eminente hustegner tegnet til forrige utgave). Bruk knappene nedenfor eller klikk på denne lenka.


Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter