Nyhetsbrev 26. november: Ny variant gir «alvorlige bekymringer», ifølge helseministeren

God fredag! 


ILLEVARSLENDE VARIANT: Det er oppdaget en ny variant av koronaviruset i Sør-Afrika med svært mange mutasjoner i det såkalte piggproteinet på overflaten av viruset. I verste fall betyr endringene at viruset både er mer smittsomt og i større grad kan unndra seg immunitet enn andre varianter. «Vi jobber nå med å innhente mer informasjon og har begynt på en risikovurdering av den nye varianten uttalte fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet fredag. Varianten, som har betegnelsen B.1.1.529, er foreløpig ikke oppdaget i Norge eller andre europeiske land. Nyheten om variantutbruddet har ført til at flere land nå innfører innreiserestriksjoner for Sør-Afrika og omkringliggende land.
    I Guateng-regionen i Sør-Afrika der viruset ble oppdaget, er det nå en «eksepsjonell» økning i antall nye smittetilfeller, ifølge landets helseminister Joe Phaahla, som sier den nye varianten gir grunn til «alvorlig bekymring». Knapt en fjerdedel av Sør-Afrikas innbyggere er fullvaksinerte og det er svært lav vaksinasjonsdekning i området der viruset ble oppdaget. Det er derfor for tidlig å fastslå om den nye varianten kan unngå effekten av vaksinen, ifølge Forland ved FHI. Verdens helseorganisasjon har tidligere advart om at mangelen på tilgang på koronavaksiner i lavinntektsland kan føre til en oppblomstring av virusmutanter og forlenge varigheten på pandemien også i land med god vaksinedekning.

OPPLYSTE IKKE OM BOLIG I SKI: «Jeg har en bolig i Trondheim som jeg disponerer fullt og helt», svarte avgåtte stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) i en e-post Aftenposten har fått innsyn i. I en kontroll utført av administrasjonen i februar 2017, ble Hansen spurt om hun pendlet til et annet sted enn der hun var skattemessig bosatt, som på den tiden var i Trond Giskes leilighet i Trondheim. Men Hansen unnlot å opplyse om ektemannens bolig i Ski der hun kjøpte seg inn høsten 2014 og delvis bodde i, før hun meldte flytting dit tre år senere.
     Advokaten hennes, John Christian Elden, forklarer situasjonen slik: – Hun har ikke pendlet til annen bolig enn den i Trondheim. Det var heller ikke et spørsmål Stortinget savnet svar på i mailkjeden denne dagen. 
     I går ble Masud Gharahkhani (Ap) offisielt valgt inn som ny stortingspresident. Ap-veteran Sverre Myrli, som selv ble vraket fra stillingen, var ikke nådig mot sitt eget parti. Til VG kalte han kampen om presidentvervet et «uverdig spill» der uriktige rykter om fortiden hans ble brukt mot ham. 
     Da TV2 publiserte en sak fra en pressekonferanse der Gharahkani selv forteller om sin iranske bakgrunn, ble hetsen mot ham så stor at TV2 så seg nødt til å stenge kommentarfeltet. 

ADVARER OM JØDEHAT: På dagen 79 år etter den største deportasjonen av norske jøder under krigen, advarer Adresseavisen på lederplass om at koronapandemien har ført til en oppblomstring av antisemittisme: «Da svartedøden herjet i Europa på 1300-tallet, fikk jødene skylda. I dag, nesten 700 år senere, florerer det av konspirasjonsteorier om at jødene har skylden for koronapandemien.» Lederartikkelen viser til hvordan antisemitter bruker vaksinemotstandsbevegelsen til å spre budskap om at jøder står bak pandemien og har spredt viruset for å fremme økonomisk kollaps eller ønsker å kontrollere verden gjennom koronavaksinene. De antisemittiske holdningene er blitt synlige i demonstrasjoner mot koronatiltakene og i studier og spørreundersøkelser i flere land. 
    26. november 1942 ble 532 norske jøder deportert med skipet Donau og fraktet til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Bare ni av dem som ble deportert denne dagen overlevde, de aller fleste ble tatt livet av i gasskamre samme dag som de ankom. Adresseavisens lederartikkel minner om at «hatet som kostet dem livet, fortsatt lever». Tidligere denne måneden advarte forstander i Det Mosaiske Trossamfund Ervin Kohn i Aftenposten om det han kalte et muterende, antisemittismens virus.

BØTER TIL UVAKSINERTE?: Østerrike innfører obligatorisk vaksine, men fortsatt er det usikkert hvilke sanksjoner de uvaksinerte kan få. Et av forslagene er bøter på opptil 36 000 norske kroner. 
     Østerrikske Franz Pötscher mener regjeringen har skyld i en mislykket pandemi-politikk og for at nesten én tredjedel av landets befolkning fortsatt ikke har vaksinert seg. Nå er sykehusene fulle og næringslivet rammes hardt av den nye nedstengingen midt i førjulstiden. Samtidig tar både høyrepopulister og tilhengere av alternativ medisin til gatene i protest mot de strenge tiltakene. 
     – Demonstrasjonene blir benyttet av høyreradikale og nynazister som setter seg foran demonstrasjonene med deres egne symboler. Men det kommer også helt normale folk. Foreldre som jeg vet ikke vil vaksinere sine egne barn, forteller han til Filter Nyheter. Les hele saken her. 
     Flere andre europeiske land innfører strenge tiltak for å stagnere smitten og dødeligheten av koronaviruset, blant annet Nederland og Tyskland. Også polske sykehus fylles opp av døende koronapasienter som ikke vil ta vaksinenHa en flott fredag! 


Med vennlig hilsen 
Redaksjonen i Filter Nyheter