Nyhetsbrev 26. november: Ny variant gir «alvorlige bekymringer», ifølge helseministeren

God fredag! 


ILLEVARSLENDE VARIANT: Det er oppdaget en ny variant av koronaviruset i Sør-Afrika med svært mange mutasjoner i det såkalte piggproteinet på overflaten av viruset. I verste fall betyr endringene at viruset både er mer smittsomt og i større grad kan unndra seg immunitet enn andre varianter. «Vi jobber nå med å innhente mer informasjon og har begynt på en risikovurdering av den nye varianten uttalte fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet fredag. Varianten, som har betegnelsen B.1.1.529, er foreløpig ikke oppdaget i Norge eller andre europeiske land. Nyheten om variantutbruddet har ført til at flere land nå innfører innreiserestriksjoner for Sør-Afrika og omkringliggende land.
    I Guateng-regionen i Sør-Afrika der viruset ble oppdaget, er det nå en «eksepsjonell» økning i antall nye smittetilfeller, ifølge landets helseminister Joe Phaahla, som sier den nye varianten gir grunn til «alvorlig bekymring». Knapt en fjerdedel av Sør-Afrikas innbyggere er fullvaksinerte og det er svært lav vaksinasjonsdekning i området der viruset ble oppdaget. Det er derfor for tidlig å fastslå om den nye varianten kan unngå effekten av vaksinen, ifølge Forland ved FHI. Verdens helseorganisasjon har tidligere advart om at mangelen på tilgang på koronavaksiner i lavinntektsland kan føre til en oppblomstring av virusmutanter og forlenge varigheten på pandemien også i land med god vaksi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.