PRESSEKONFERANSE: Klokken 12 skal Folkehelseinstituttet (FHI) kunngjøre om Norge skal fortsette å bruke AstraZeneca-vaksinen eller ikke – all bruk av vaksinen ble i utgangspunktet stanset torsdag 11. mars, etter at det samme skjedde i Danmark. TV 2 erfarer fredag formiddag at norske helsemyndigheter vil forlenge pausen for AstraZeneca-vaksinen. Det er fortsatt mye uklart om eventuelle sammenhenger mellom vaksinen og dødsfallene etter blodpropp og blødninger. EUs legemiddeltilsyn (EMA) bestemte i forrige uke at bruken av vaksinen kan fortsette, men norske myndigheter har bedt om mer tid til å bestemme seg. Rundt 120 000 personer er allerede vaksinert med første dose av AstraZeneca i Norge.

KAMP OM HAVET: De fleste partiene i Norge vil satse tungt på havvind for å sikre Norge grønn energi og nye arbeidsplasser, men nå frykter Norsk Fiskarlag at utbygging i stor skala vil gjøre ubotelig skade for fiskere langs kysten, skriver Klassekampen. – Norske havområder er store, men både bunnfast og flytende havvind plasseres av tekniske årsaker ofte på grunt vann. Slike områder er ofte de beste fiskeområdene og gyteområdene, sier leder Kjell Ingebrigtsen. Han mener regjeringen bør komme med en egen stortingsmelding om «sameksistens og utnyttelse av havet» – og har bedt om et møte med olje- og energiministeren før fremleggelsen av energimeldingen i mai. Kravet om en egen stortingsmelding om bruk av havet, blir imidlertid avvist av statssekretær Tony Tiller i olje- og energidepartementet, som likevel forsikrer om at fiskernes bekymringer vil bli hørt.

«SYKT»: President Joe Biden svarte på spørsmål fra pressen i over en time i går (noen av svarene var riktignok veldig lange), og det kom flere nyheter ut av seansen:

  • Biden lover nå 200 millioner vaksinerte innen utgangen av april, en dobling av det (veldig nøkterne) målet administrasjonen hadde ved innsettelsen.
  • Han signaliserte at USAs styrker i Afghanistan neppe er ute før 1. mai-fristen, men at han samtidig «ikke kan se for seg» at det ennå er amerikanske soldater i landet ved utgangen av året.
  • Biden slo fast at de siste missiloppskytingene fra Nord-Korea er brudd på FN-resolusjoner og lovet en passende reaksjon fra USA (uten å utdype), men sørget samtidig for å si at USA fortsatt er åpne for forhandlinger gitt et utfall der Nord-Korea avslutter atomvåpenprogrammet.
  • Harde ord om republikanernes forsøk på å innskrenke stemmerett i flere delstater: «Sykt» og «uamerikansk» kalte Biden det, og lovet å gjøre «alt i hans makt» for å få gjennom Demokratens lovforslag i Senatet som er knyttet til hvem som får stemme ved valg.
  • Et interessant lite foredrag om hans forhold til Kinas president Xi Jinping fra tidligere diplomati. «Han har ikke et demokratisk bein i kroppen», sa Biden blant annet, før han understreket at landene har en pragmatisk relasjon på noen nivåer.
  • Biden vil ikke framskynde forslag om innstramming i våpenlover i kjølvannet av de siste massedrapene i USA.

TRENGER TID: Sør-Øst politidistrikt «behøver mer tid til å gjennomgå alle sider ved saken» i etterforskningen av de mulige bruddene på smittevernforskriften etter at statsminister Erna Solberg (H) og familien spiste sammen på Geilo i vinterferien. Dermed kommer det ingen avgjørelse før påske. Sentrale avhør er foretatt, men det det gjenstår ennå noen oppgaver før en påtalemessig beslutning kan fattes, skriver VG.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.