Nyhetsbrev 26. mai: Intern krangel i Ap om vaksinedoser

God ettermiddag!

GRUNNLEGGENDE SVIKT:«Unnfallenhet og ledersvikt». «Oslo politidistrikts kunnskap og dermed beredskap når det gjelder å forebygge korrupsjon er ikke god nok». «Det kan også være et spørsmål om det hemmelige nasjonale prosjektet ga Jensen et handlingsrom for regelbrudd og kriminalitet». «Vi vet svært lite om politikorrupsjonens omfang og vesen i Norge»Det er noen av formuleringene i rapporten fra evalueringsutvalget etter dommen mot Eirik Jensen.  Den grunnleggende svikten besto i at bekymringsmeldinger over et langt tidsrom ikke ble forsvarlig håndtert av ansvarlig ledelse i Oslo politidistrikt, sa utvalgslederIngeborg Moen Borgerud om selve Jensen-saken under framleggelsen i dag. Rapporten (les hele her) kan forøvrig fortelle ompolitiledere som ikke engang har lest dommen mot Jensen, og at læringen har vært deretter.

ASSAD-FARSE: På papiret holder Syria i dag presidentvalg for som får konsekvenser for de neste sju årene. Valget står tilsynelatende mellom tre kandidater, men i virkeligheten er det ingen tvil om at sittende president Bashar al-Assad går inn i sin fjerde presidentperiode. Sittende president Bashar al-Assad og hans familie har regjert i Syria siden 1970-tallet og har festet et stadig strammere grep om makten og økonomien i landetSelv under forrige presidentvalg i 2014, da utfallet av Syria-krigen fremdeles var usikker og landets fremtid var i spill, viste det offisielle valgresultatet 89 prosent oppslutning for Assad
     Parader til støtte for presidenten, store bannere og reklameplakater har preget Syria de siste ukene. «Valgkampen» startet etter at Syrias høyesterett bare godkjente to andre presidentkandidater blant 51 søknader i starten av mai. De viktigste valgløftene er å få landets skrantende økonomi på fote og å få syrere i utlandet hjem igjen. Rundt fem millioner syrere har flyktet til utlandet siden krigen startet i 2011, mens nær sju millioner er internt fordrevne i landet. Nord i Syria, der myndighetene i Damaskus ennå ikke har kontroll, får ikke befolkningen delta i dagens valg. Presidentvalget følger heller ikke retningslinjene til FN-resolusjonen fra 2015 som skulle sikre frie og rettferdige valg i landet under FNs oppsyn. Valget har fått lite anerkjennelse internasjonalt og blitt døpt en «farse»

PUTIN AVVENTER: Aleksandr Lukasjenkos allierte i Russland holder en relativt lav profil etter at den autoritære hviterussiske presidenten sto bak «flykapringen» og arrestasjonen av dissidenten Raman Pratasevitsj«Kreml kommer ikke til å gjøre noen innsats for å kritisere Hviterussland, men hopper heller ikke inn helhjertet støtte fordi (Russland) ikke vil bli rammet av etterspillet», sier Russland-ekspert Mark Galeotti til The Guardian om spillet etter EUs sanksjoner.

FRUSTRASJON: Regjeringens beslutning om å tilby inntil 500 vaksinedoser til «samfunnskritisk personell» i regjeringen, på Stortinget, i Høyesterett og på Slottet har skapt hodebry for flere folkevalgte – tirsdag morgen skal det ha blitt opphetet stemning i et gruppestyremøte i Ap, der flere var misfornøyde med skvisen regjeringen har satt dem i, men også partiets egen håndtering av situasjonen: Ifølge VG skal flere ha gitt uttrykk for at det legges for stort press på enkeltrepresentanter om å si nei til vaksinetilbudet, eller oppgi private helseopplysninger for å begrunne at de aksepterer å hoppe foran lærere og barnehageansatte i køen. Skyteskiva er partileder Jonas Gahr Støre, som blir kritisert for ikke å ha tatt et klart standpunkt i saken og kommet med en tydelig anbefaling internt (lederne i Sp og SV har lagt seg på samme linje). Støre ønsker ikke å kommentere saken overfor avisa.


Ha en fortsatt fin dag!


Med vennlig hilsen,
Redaksjonen i Filter Nyheter