Nyhetsbrev 26. januar: Opptøyer i Nederland + 20 år siden rasistisk drap

God tirsdag!

MARKERING: Det er på dagen 20 år siden Benjamin Hermansen (15) ble drept av nynazister på Holmlia i Oslo, noe statsminister Erna Solberg (H) markerer i en publisering på Facebook«Jeg skulle ønske at jeg i dag kunne si at kampen mot rasisme er over. Det er dessverre ikke tilfellet. Rasismen og hatet finnes fortsatt», skriver Solberg – og får utsagnet bekreftet i eget kommentarfelt, som har sterke innslag av whataboutisme og sedvanlig fokusdreining mot islam eller innvandrere: «Erna er aldri på banen når det er norske som bøter med livet», skriver én. Vi anbefaler heller å lese Utøya-overlevende Tonje Brennaviktige tekst«20 år siden drapet på Benjamin. 10 år siden 22. juli. Fortsatt klarer vi ikke å snakke om rasisme. I dag synes jeg vi skal forsøke».

OPPTØYER: I Nederland er flere byer preget av voldelige opptøyer for tredje dag på rad etter at politikerne i forrige uke vedtok portforbud mellom klokken 21 og 04.30 i et forsøk på å beskytte samfunnet mot det muterte koronaviruset. Portforbudet trådte i kraft lørdag og kommer på toppen av allerede strenge tiltak i hele landet – skoler og butikker som ikke selger nødvendige varer har vært stengt siden midten av desember, mens restauranter og barer ble pålagt å stenge to måneder tidligere. Samtidig har antallet smittede falt den siste tiden.
        På søndag <...>

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.